Het logo van de website van Joop Letteboer

FAQ naturisme

faqnaturisme.php werd voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 03 september 2021

Veelgestelde vragen over naturisme
Onderstaande FAQ geeft antwoorden op veelgestelde vragen en zal je helpen bij je eerste naturistische ervaringen. Aanvullingen zijn welkom. Voor veelgestelde vragen over ontharen en sauna verwijs ik graag naar de andere FAQ. Gehele of gedeeltelijke overname van (delen uit) deze FAQ is toegestaan (mits met bronvermelding), maar bedenk dat deze regelmatig wordt gewijzigd.

Inhoudsopgave:

  1. Wat is naturisme?
  2. Naturisten, wat zijn dat voor mensen?
  3. Hoe ben je als webmaster naturist geworden?
  4. Waarom zou ik in mijn blootje gaan zonnen en zwemmen?
  5. Wat zijn de voordelen van bloot zonnen en zwemmen?
  6. Hoe tolerant is men binnen het naturisme ten opzichte van gehandicapten?
  7. Mag ik bloot zonnen in mijn eigen tuin?
  8. Ik heb een bekeuring gekregen omdat ik naakt recreëerde. Wat zegt de wet over het toestaan van naturisme?
  9. In mijn blootje lopen lijkt me heerlijk, maar ik durf niet goed. Hoe kom ik van mijn drempelvrees af?
  10. Is het verplicht om in je blootje te lopen?
  11. Ik ben te dik. Ik heb het lijf er niet voor om in mijn blootje te recreëren
  12. Word ik bekeken?
  13. Hoe kan ik het beste aan het naturisme wennen?
  14. Ik zon en zwem graag in mijn blootje en heb respect voor anderen. Ben ik nu naturist?
  15. Naturist of nudist?
  16. In mijn blootje lopen lijkt me heerlijk. Kan ik dat thuis ook doen?
  17. Krijg ik geen last van een erectie en hoe wordt daar op gereageerd?
  18. De menstruatie: hoe lossen vrouwen dat op?
  19. Wat heeft naturisme met seks en erotiek te maken?
  20. Seks, hoe zit het daarmee?
  21. Waarom mag ik geen seks hebben op Nederlandse naaktstranden?
  22. Fotografie, hoe zit het daarmee?
  23. Is lichamelijk contact binnen het naturisme toegestaan?
  24. Hoe gaan kinderen met naturisme om?
  25. Wat doen naturisten op hun terreinen en stranden?
  26. Zijn roken en alcohol binnen het naturisme toegestaan?
  27. Ik scheer mijzelf altijd. Wordt men daarop beoordeeld?
  28. Kan ik op alle campings en terreinen zomaar terecht?
  29. Heb ik in Frankrijk op naturistencampings een NFN-kaart nodig?
  30. Wat is het verschil tussen naturistencampings en textielcampings?
  31. Het naturisme is in veel gemeenten gelegaliseerd. Waarom zijn er nog steeds verenigingen?
  32. Ik ben enthousiast over het naturisme. Vertel ik aan anderen dat ik naturist ben?
  33. Ik tref binnen het naturisme weinig leeftijdsgenoten. Waar kan ik die ontmoeten?
  34. Mijn partner durft nog niet. Hoe pak ik dat aan?
  35. Waar kan ik meer informatie over naturisme krijgen? Hoe te beginnen?
  36. Ik hoor de laatste tijd veel over de ziekte van Lyme. Hoe groot is de kans dat ik door een besmette teek wordt gebeten?
  1. Wat is naturisme?


    Het naturisme is een levenswijze in harmonie met de natuur. Het wordt gekenmerkt door gemeenschappelijke naaktheid die als doel heeft: het bevorderen van zelfrespect, respect voor de medemens en eerbied voor natuur en milieu.

    Tegenwoordig hanteert de NFN een andere omschrijving om het naturisme meer toegankelijk te maken voor het grote publiek. Dat kan de groei van het aantal naaktrecreanten bevorderen, maar het is jammer dat daardoor de geschiedenis en de oorspronkelijke waarden en uitgangspunten van naturisme steeds minder belangrijk worden en een eigen interpretatie van het fenomeen naturisme in de hand werkt.

  2. Naturisten, wat zijn dat voor mensen?


    Naturisten zijn normale mensen zoals jij en ik, het enige verschil is dat zij geen onnodige badkleding aantrekken om te gaan zonnen en zwemmen. Naturisten zijn over het algemeen wat hoger opgeleid en zijn levensgenieters. Ze zijn vaak werkzaam in de gezondheidszorg en het onderwijs, maar komen in alle lagen van de bevolking voor. Over het algemeen kan worden gesteld dat naturisten zorg voor het milieu en respect voor elkaar belangrijk vinden, evenals de zorg voor lichaam en geest. Lees meer over naturisme...

  3. Hoe ben je als webmaster naturist geworden?


    Ik ben van huis uit gereformeerd opgevoed en heb in verband met mijn aangeboren astma tien jaar in een kindertehuis gewoond. In de jaren zeventig was het heel normaal om ons 's avonds en op kamp in het bijzijn van groepsleidsters aan de wastafel te wassen. Zelfs in de puberteit toen ik schaamhaar kreeg vond ik dat heel normaal en ook groepleidsters vonden dat geen probleem. Terugkijkend op die periode lijkt het alsof ik toen al wilde afrekenen met het opgedrongen textilisme en wilde laten zien hoe vrij en veilig ik me bij hen voelde. Ook vond ik het geen probleem om mij na een dagje textielstrand om te kleden in het bijzijn van meisjes die ik vertrouwde en waarvan ik wist dat die normaal deden over bloot. Toch werd in die tijd naaktheid over het algemeen vermeden. Naaktheid is in diverse godsdiensten not done, wordt als zondig gezien en al in de puberteit ervoer ik de beklemmende doctrine die religies helaas met zich meedragen. Op 20-jarige leeftijd brak ik voorgoed met de kerk en werd atheïst. Ik vond en vind naaktheid en naakte lichamen vanzelfsprekend en mooi. Begin jaren tachtig trok ik de stoute schoenen aan en bezocht naakte zwemuren van de NVSH. In de zomer van 1984 kwam ik voor het eerst van mijn leven bij toeval op een druk naaktstrand bij de Maarsseveense Plassen dat vanaf 1971 bestaat. In 1985 ontdekte ik de sauna en in 1989 werd ik lid van naturistenvereniging Zon en Leven. Ik vond het naakt zwemmen en zonnen zo heerlijk en fijn dat ik dat altijd ben blijven doen. Ik zal er ook nooit meer van "genezen". Lees meer...

  4. Waarom zou ik in mijn blootje gaan zonnen en zwemmen?


    Waarom niet? De redenen om badkleding aan te trekken raken al snel uitgeput, terwijl er voor het afleggen van badkleding talloze redenen zijn te bedenken (zie volgende vraag): badkleding is niet functioneel d.w.z.; badkleding heeft geen enkele andere functie dan het verbergen van borsten, billen en geslachtsdelen. Bovendien zit badkleding niet prettig, het knelt, genereert bij het zonnen lelijke witte plekken op het lichaam en kan na het zwemmen irritaties aan de geslachtsorganen veroorzaken. Het is een veel vrijer gevoel om in je blootje te zonnen en te zwemmen. Je zou jezelf eens de vraag kunnen stellen waarom je badkleding draagt en waarom je je schaamt. Het antwoord daarop is moeilijk te geven. Zie verder bij: Wat is het verschil tussen naturistencampings en textielcampings?

  5. Wat zijn de voordelen van bloot zonnen en zwemmen?


    Steeds meer mensen ontdekken hoe fijn het is om in je blootje te zonnen en te zwemmen. De voordelen van bloot zonnen en zwemmen zijn talrijk:

    1. Geen gehannes in (ouderwetse) krappe kleedhokjes bij het uit- en weer aankleden: dit kan gewoon open en bloot op de zonneweide
    2. Geen natte en knellende badkleding aan je lijf
    3. Streeploos bruin worden
    4. Een heerlijk vrij gevoel
    5. Minder bagage voor naar het naaktstrand en op vakantie
    6. Kostendekkend (pfff....moet ik alweer een nieuwe bikini kopen!)
    7. Locaties zijn rustiger en schoner
    8. Gemoedelijke, vriendelijke en open sfeer
    9. Naturistencampings en -terreinen bevinden zich vaak op veel mooiere locaties

  6. Hoe tolerant is men binnen het naturisme ten opzichte van gehandicapten?


    Binnen het naturisme gaat men natuurlijker om met mensen die bijvoorbeeld als gevolg van een amputatie een borst, arm of been moeten missen. Handicaps zijn bespreekbaar of worden bespreekbaar gemaakt. Mensen met handicaps worden binnen het naturisme gewoon opgenomen en geaccepteerd.

  7. Mag ik bloot zonnen in mijn eigen tuin?


    Het is beslist niet zo dat u in overtreding bent als u bloot ligt te zonnen in uw eigen tuin. De wet in Nederland zegt dat naaktrecreatie is toegestaan op een voor het openbaar verkeer bestemde plaats die voor naaktrecreatie geschikt is (artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht). Deze wet is van toepassing op openbare terreinen, maar de tuin en het balkon zijn privé. Echter, u mag niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en ook lastige buren kunnen gaan klagen als ze u zien.

    De inrichting van uw tuin is afhankelijk van de ligging t.o.v de buren en de stand van de zon tijdens de ochtend- en middaguren. Als u lastige buren heeft, of niet wilt dat buren inkijk hebben is het verstandig om schuttingen te plaatsen of de inkijk met begroeiing zichtdicht te maken. Ook vanaf de bovenkant kan het zicht worden beperkt door beschutte plekken te creëren. Maar bedenk: als de buren veel moeite moeten doen om u te zien door bijvoorbeeld uit het raam te hangen (gluren dus) staat u volledig in uw recht. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat uw buren naaktrecreatie ook fijn vinden, dat is dan mooi meegenomen. Wellicht is daar achter te komen door een praatje met de buren te maken. Verder is een koude buitendouche natuurlijk erg handig om bij warm weer heerlijk te douchen en af te koelen (zie volgende vraag voor meer informatie).

  8. Ik heb een bekeuring gekregen omdat ik naakt recreëerde. Wat zegt de wet over het toestaan van naturisme?


    Het in de praktijk brengen van naturisme is bij wet geregeld. De Nederlandse wet zegt het volgende:
    Artikel 430a, Wetboek van Strafrecht:
    "Hij die zich buiten een door de gemeenteraad als geschikt voor ongeklede openbare recreatie aangewezen plaats ongekleed bevindt, op of aan een voor het openbaar verkeer bestemde plaats die voor ongeklede recreatie niet geschikt is, wordt gestraft met een geldboete van de eerste categorie."
    Dat betekent in de praktijk dat naturisme en naaktrecreatie toegestaan zijn op elke plaats die daarvoor geschikt is. Dit geldt voor stille strandgedeelten en gebieden waarin naaktrecreatie door de ligging vanzelfsprekend is. Helaas zijn gemeenten, agenten, toezichthouders en beheerders van recreatieschappen in de praktijk slecht van artikel 430a op de hoogte, waardoor het voor kan komen dat u ten onrechte wordt bekeurd. De wet wordt door genoemde instanties vaak (ter plekke) verzonnen. U doet er dus goed aan het artikel op zak te hebben en de agent bij een eventuele confrontatie te tonen. Mocht u bekeurd worden; betaal de bekeuring niet en schakel direct de NFN in om u bij een eventuele rechtszitting terzijde te staan. Rechtszaken zult u door de jurisprudentie van de afgelopen jaren altijd winnen, mits aan de voorwaarden zoals gesteld in artikel 430a is voldaan.

    Voor meer informatie:
    Charter en FAQ nieuwsgroep nl.naturisme of het
    Wetboek van Strafrecht

  9. In mijn blootje lopen lijkt me heerlijk, maar ik durf niet goed. Hoe kom ik van mijn drempelvrees af?


    Het naturistische gevoel laat zich niet zo makkelijk omschrijven, het is vooral iets wat je moet beleven. De drempel om voor het eerst je kleren uit te trekken op een naturistenterrein kan erg hoog zijn, maar die kan zeker worden weggenomen. Een aanrader is om de jaarlijkse landelijke Naturistendag (Open Dag) te bezoeken. Verenigingen stellen dan hun terreinen open voor belangstellende bezoekers. Meestal krijg je op die dag een rondleiding over het terrein en word je het een en ander over naturisme en de vereniging verteld. Je kunt dan ook al je vragen kwijt. Meer informatie is te vinden op de website van de NFN. Ook kun je verenigingen aanschrijven of gewoon een heel goede vriendin of vriend benaderen om eens naar een naaktstrand te gaan. Belangrijk daarbij is wel dat je een strand uitzoekt dat in de regio populair is en goed te boek staat. Je zult merken dat de bekende drempel veel lager is dan je denkt. Je moet het gewoon dóen en ervan genieten. Hoe langer je wacht met het uittrekken van al je kleren, hoe hoger die drempel wordt. Want wat is er op tegen om naast het bovenstukje ook die laatste hindernis te nemen? Welk nut heeft badkleding nu helemaal?

  10. Is het verplicht om in je blootje te lopen?


    Blootlopen verplicht stellen gaat misschien wat ver, maar dat je bloot bent op een naturistenlocatie is vanzelfsprekend. Bezoekers doen er verstandig aan zich hierin te verdiepen en de intenties van het naturisme te respecteren. Er zijn terreinen en campings die blootlopen voorschrijven indien de temperatuur dat toelaat en daar is natuurlijk wat voor te zeggen. Men bevindt zich niet voor niets op een naturistencamping of -terrein, dus ben je bloot. Veel naturistencampings en -terreinen stellen bloot in het zwembad verplicht om dit te stimuleren en (dreigende) acceptatie van badkleding tegen te gaan. Elders in deze FAQ wordt aan dit onderwerp nog meer aandacht besteed.
    Jongeren die in de pubertijd zijn willen vaak (als ze onder jongeren zijn) niet meer blootlopen. Dit wordt over het algemeen getolereerd (men houdt ook rekening met de seksuele beleving en ontwikkeling van jongeren), maar dat is lang niet altijd zo. Ouderen hebben hier nogal eens moeite mee: als iedereen blootloopt en een aantal personen niet, dan kan dat de verhoudingen onderling verstoren.
    Jongeren zijn vaak kuddedieren en laten zich beïnvloeden door de groep. Als de meerderheid bloot is, volgt men meestal vanzelf. E.e.a. is afhankelijk van het weer, samenstelling van de groep, soort terrein en vereniging, enz. Ook als ze ouder worden (en zelf kinderen krijgen) zie je vaak dat ze er weer van genieten om bloot te zijn en dat de kleren vanzelf weer uit gaan. Als men verbrand is wordt meestal een t-shirt aangetrokken en de vrouwen dragen een slipje als zij ongesteld zijn.

  11. Ik ben te dik. Ik heb het lijf er niet voor om in mijn blootje te recreëren


    Hoe u er uitziet wordt binnen het naturisme niet belangrijk gevonden. Het belangrijkste is dat u zichzelf bent en dat men u met respect tegemoet treedt. Binnen het naturisme zal men mensen met overgewicht respectvol en normaal benaderen. Mensen kunnen in het naturisme zichzelf zijn. Dik of niet. Bovendien is het zo dat het lijf er zonder badpak, bikini of zwembroek mooier uitziet. Met badpak, bikini of zwembroek zal juist vaker dan u lief is de nadruk worden gelegd op uw te dikke billen, buik of benen. Hetzij door uzelf, dan wel door (negatieve en/of flauwe) opmerkingen en afkeurende blikken van anderen. Dat argument is al voldoende reden om het naturisme in uw leven te verwelkomen.

  12. Word ik bekeken?


    Het dilemma is dat wie niet vertrouwd is met naturisme er meestal bijzonder tegenop ziet om naar een verenigingsterrein of naaktstrand te gaan. Toch vind je daar de meest beschermde omgeving. Precies de omgeving waar je je beslist niet bekeken zult voelen. De eerste keer op een naaktstrand heb je inderdaad het gevoel dat (vooral bij het uitkleden) iedereen naar je kijkt. Natuurlijk is dit niet zo. Je bent het immers niet gewend om in je blootje te zijn, waardoor je de oorzaak van dit denkpatroon bij jezelf moet zoeken. Als je door de eerste minuten heen bent zul je merken dat er op een naaktstrand minder gekeken wordt dan op een textielstrand.

  13. Hoe kan ik het beste aan het naturisme wennen?


    Als je voor het eerst op een naaktstrand of naturistencamping bent moet je erg wennen aan al die blote lijven. Zoek een rustig plekje uit waar niet te veel mensen zijn om je uit te kleden. Een gewenningsperiode neemt vaak niet meer dan vijf tot tien minuten in beslag. Die eerste tellen in je blootje kunnen een sensationeel gevoel niet onderdrukken en geeft je het gevoel dat je heel natuurlijk en vrij bent. Dit zijn heerlijke momenten die je iedere keer weer beleeft.
    Mensen die voor het eerst op een naaktstrand zijn houden wel eens een (bikini)broekje, string of zelfs een bikini/badpak aan onder het mom van 'aan het naturisme wennen'. De praktijk wijst echter uit dat je veel sneller aan het naturisme went als je gewoon bloot bent. Hoe langer je wacht met het afleggen van dat laatste stukje textiel, hoe moeilijker dat wordt.
    Als je overigens niet bloot wilt zijn (ook niet na een gewenningsperiode) kun je je afvragen of je op een naturistenlocatie wel op je plaats bent. Bedenk dat het voor andere mensen ook moeilijker zal worden zich te ontkleden als er veel geklede mensen rondlopen die zogenaamd moeten 'wennen' en dat daardoor het naaktstrand kan veranderen in een textielstrand. Het is niet onaannemelijk dat de gemeente daardoor kan besluiten het naaktstrand op te heffen of te sluiten. Overigens is de mening op veel fora dat net als in Denemarken alle stranden, plassen en terreinen toegankelijk zouden moeten zijn voor zowel de naturist als de textilist. De politiek is daar echter nog lang niet klaar voor.

  14. Ik zon en zwem graag in mijn blootje en heb respect voor anderen. Ben ik nu naturist?


    Nee, niet volgens de aloude definitie. Naturisme behelst meer dan je broek uittrekken en respect voor anderen tonen. Respect voor het lichaam middels een gezonde levensstijl, de natuur en voor anderen zijn binnen het naturisme belangrijke aspecten die bij nudisten nogal eens ontbreken. Zij vinden het enkel lekker om in hun blootje te zonnen en te zwemmen.

  15. Naturist of nudist?


    Dit is één van de meest voorkomende onderwerpen in de naturistenwereld. Heel veel discussies in naturistenfora op internet waren hier aan gewijd. Bijvoorbeeld waar je aan moet voldoen om jezelf naturist te mogen noemen en of de voorwaarden daarvoor in deze moderne tijden niet heel erg achterhaald zijn. Dergelijke discussies verdelen naturisten en nudisten in twee kampen. Tegenwoordig is het niet meer zo belangrijk wat je bent, als je je maar lekker voelt in je blootje. Deze website steunt beide stromingen. Of je je naturist of nudist wilt noemen moet een vrije keuze zijn, maar het kan nooit kwaad om kennis te nemen van de fundamenten van het oorspronkelijke naturisme. Dat maakt het makkelijker om die keuze te maken.

  16. In mijn blootje lopen lijkt me heerlijk. Kan ik dat thuis ook doen?


    Natuurlijk, waarom niet? Waarom zou je het naturisme tot stranden, campings en terreinen beperken? Er zijn naturisten die thuis ook in hun blootje tv kijken, koken, afwassen, de was doen, stofzuigen, slapen, het gras maaien, zonnen enz. Vooral in de zomer is het heerlijk om de kleding af te kunnen leggen, want dan heeft kleding immers geen functie. Zelf woon ik in een flat op de zesde etage en dan is het bijvoorbeeld na het werk heerlijk als je alle kleding zonder dat je erbij hoeft na te denken uit kunt trekken. Naturisten zetten in de winter de verwarming ook wel een graadje hoger om bloot te kunnen zijn, maar dat zijn uitzonderingen. Natuurlijk is het in je blootje lopen wel aan enkele regels gebonden (zie onder). Overigens is de factor 'natuur' bij indoor-naturisme niet aanwezig, waardoor gebruik van de term 'naturisme' is te betwisten.

  17. Krijg ik geen last van een erectie en hoe wordt daar op gereageerd?


    Als mannen voor het eerst kennismaken met het naturisme kunnen erecties aan de orde zijn. We gaan - door het maatschappelijke idee dat in je blootje lopen raar en aanstootgevend is - doorgaans gekleed door het leven, en als we dan door een mooie vrouw een erectie krijgen is dat heel normaal. Daar wordt dan ook geen probleem van gemaakt. Door het naturisme leren nieuwkomers dat elkaars naakte lichaam heel gewoon is en geenszins automatisch hoeft te leiden tot het krijgen van een erectie. Naturisten zullen niet zo krampachtig reageren als een man een erectie heeft (een erectie is per slot van rekening natuurlijk en heel normaal), maar eerder de persoon in kwestie de gelegenheid geven zijn denkpatronen bij te stellen en aan het naturisme te wennen. Een erectie is overigens voor nieuwkomers van korte duur en zal na een paar minuten verdwijnen. Geadviseerd wordt, als je een erectie vervelend vindt, om een handdoek over de penis te gooien, een koude douche te nemen, het water in te gaan of om op de buik te gaan liggen.

  18. De menstruatie: hoe lossen vrouwen dat op?


    Vrouwen die ongesteld zijn zullen doorgaans een slipje of een tampon dragen. In de praktijk levert dat weinig problemen op.

  19. Wat heeft naturisme met seks en erotiek te maken?


    Weinig! Veel mensen, mainstream media, sociale netwerken (MSN, Facebook, Twitter) en advertentieprogramma's van Google hebben de vervelende gewoonte naturisme constant met seks te verbinden, omdat seks nu eenmaal bloot beleefd wordt en het blote lijf in naturistische context vaak als erotisch wordt beschouwd. Uiteraard is dit een absurde gedachte. Het blote lijf is niet méér erotisch dan in badkleding, hoogstens mooier. Sterker nog; in badkleding genereren meisjes vaak erecties bij jongens. Er gaan ook verhalen rond dat er op naturistenterreinen wel veel seksorgieën zullen plaatsvinden. Ook dit vooroordeel moet met een krachtig "Nee!" worden ontkend. Op textielcampings en -terreinen worden dergelijke activiteiten toch ook niet gebezigd? Naturistencampings en -terreinen zijn daarop geen uitzondering. Op een textielstrand wordt het ook niet getolereerd dat mensen openlijk de liefde bedrijven, waarom zou dat op een naaktstrand anders zijn? Het naakte lichaam is mooi en misschien in veel gevallen wel seksueel/sensueel, maar daarbij wordt gepaste terughoudendheid in acht genomen om de ander daarmee niet te irriteren. Natúúrlijk hebben naturisten ook seks (zie onder), maar associatie en onlosmakelijke verbondenheid van het een en ander dient vermeden te worden.

  20. Seks, hoe zit het daar mee?


    Zoals op een textielcamping komt seks uiteraard ook op een naturistenterrein of -camping voor, maar men waakt ervoor de ander daarmee niet te hinderen of te storen. Op textielcampings en -stranden wekt dit nogal eens irritaties op, omdat geen rekening wordt gehouden met bezwaren van anderen. Vooral drankmisbruik is (mede)veroorzaker van dit soort uitspattingen. Om te vrijen op naturistenterreinen worden de eigen kampeermiddelen gebruikt, of wordt een rustig en afgelegen plekje in de natuur opgezocht waar men zeker is van de nodige privacy. Op een naturistenterrein of -camping zal men niet de overdreven status aan seks toekennen die op textielcampings gebruikelijk is.

  21. Waarom mag ik geen seks hebben op Nederlandse naaktstranden?


    Sommige mensen zijn op zoek naar spannende naaktstranden om seks te hebben. De Nederlandse naaktstranden zijn bedoeld om naakt te recreëren. Als je seks wilt hebben omdát je bloot bent, dan heb je op een openbaar en familiaal naaktstrand niets te zoeken. Menig naaktstrand is al door de lokale overheid gesloten omdat swingers en cruisende homo's door hun gedrag de sfeer verpestten en het desbetreffende strand een slechte naam bezorgden. Hou alsjeblieft rekening met anderen en ga naar een parenclub. Daar ben je niemand tot last en kun je seks hebben zoveel je wilt.

  22. Fotografie, hoe zit het daar mee?


    Hoewel het zien van elkaars naakte lichaam binnen het naturisme uiteraard volstrekt normaal is, is fotografie een gevoelig onderwerp en niet zonder reden. De angst die mensen hebben ten opzichte van fotografen is dat ze ongewild op foto's terecht zouden kunnen komen. U kunt wel raden wat er met die foto's zou kunnen gebeuren. Fotografen dienen voor het maken van foto's te allen tijde toestemming aan betrokkenen te vragen. Wanneer die toestemming niet gegeven wordt mogen er ook geen foto's worden gemaakt. Bedenk ook dat fotografen van telelenzen gebruik kunnen maken en zich verdekt zouden kunnen opstellen in de duinen en in de bosjes.
    Het maken van foto's van uw eigen kinderen voor uw familiealbum is natuurlijk altijd toegestaan. Pas echter op voor achterdochtige foto-ontwikkelaars in winkels en mensen die geen onderscheid kunnen maken tussen naturisme en kinderporno. Deze zouden de foto's als pornografisch materiaal kunnen bestempelen waardoor aangifte bij de politie tot de mogelijkheden behoort met alle nare gevolgen van dien. Beter is het om uw foto's bij een bevriende of naturistische fotograaf te laten ontwikkelen of een digitale fotocamera of smartphone te gebruiken. Foto's kunt u dan later op fotopapier afdrukken. Laat geen foto's op uw computer achter, maar brand ze op cd/dvd, of draai ze uit en plak ze in uw familiealbum.

  23. Is lichamelijk contact binnen het naturisme toegestaan?


    Ja. Daar heeft men net zoals in de textiele wereld geen moeite mee: een aanraking, een liefdevolle streling, een omhelzing of een zoen behoort tot de normale omgangsvormen en is overal toegestaan.

  24. Hoe gaan kinderen met naturisme om?


    Kinderen hebben van nature de eigenschap op een normale en natuurlijke manier met naturisme om te gaan. Er is nog nooit een kind getraumatiseerd door het zien van een naakt lichaam. Het zijn vaak de ouders die kinderen met betrekking tot de acceptatie van het naakte lichaam een verkeerde opvoeding geven: op jonge leeftijd wordt kinderen onnodig badkleding opgedrongen, waardoor het schaamtegevoel van de ouders op de kinderen geprojecteerd wordt. Daardoor denken kinderen op latere leeftijd dat naturisme een afwijkend en abnormaal verschijnsel is. Er is dan een verkeerd beeld over het blote lijf gecreëerd. Dat is op latere leeftijd ook niet zo makkelijk meer te normaliseren. Het is dus belangrijk om als ouder goed na te denken over de opvoeding van de kinderen: zadel je kind niet op met eigen schaamtegevoelens en frustraties, maar laat je verrassen door de puurheid en natuurlijkheid die kinderen van nature bezitten.

  25. Wat doen naturisten op hun terreinen en stranden?


    Hetzelfde als wat textilisten op textielcampings doen, maar dan zonder hinderlijke en onnodige badkleding: kamperen, zwemmen, zonnen, wandelen, volleyballen, badmintonnen, tafeltennissen, jeu de boules spelen, een boek lezen, een kopje koffie of thee drinken, lekker eten, gezellig kletsen of men geniet van een heerlijk rondje sauna.

  26. Zijn roken en alcohol binnen het naturisme toegestaan?


    Of iemand wil roken en/of drinken is ook binnen het naturisme een vrije keuze. Toen het naturisme in opkomst was, was gezond leven iets wat bij naturisme hoorde. Niet roken en drinken waren belangrijke onderdelen van een gezonde levensstijl. Zon en Leven voerde hiermee de boventoon en was de eerste en enige vereniging in Nederland die in de verenigingsstatuten en het huishoudelijk reglement liet opnemen dat op haar terreinen niet gerookt en geen alcohol genuttigd mocht worden. Inmiddels zijn het alcoholverbod en het vegetarisme op het jaarlijkse Zon en Leven-Congres afgeschaft. Het rookverbod is nog steeds van kracht en gezien het rookprobleem in de samenleving (overlast, gezondheidsrisico's) vanzelfsprekend. Overigens worden rokers op terreinen van Zon en Leven toegelaten, maar dienen zij buiten de terreingrenzen hun sigaret op te steken.

    Andere verenigingen volgden Zon en Leven's voorbeeld niet. Op de terreinen gold en geldt geen alcohol- en rookverbod. Als u wilt weten of de vereniging of het terrein van uw keuze een rookbeleid heeft kunt u het beste contact opnemen met de terreinbeheerder van de desbetreffende vereniging.

  27. Ik scheer mijzelf altijd. Wordt men daarop beoordeeld?


    Scheren en harsen/waxen is tegenwoordig (vooral binnen het naturisme) erg populair. Op geen enkel terrein, naaktstrand of camping zal ontharing van het gehele lichaam in het algemeen en van de schaamstreek in het bijzonder nog een probleem zijn.

  28. Kan ik op alle campings en terreinen zomaar terecht?


    De Naturisme - het tijdschrift van de NFN Nee. Op de meeste campings en terreinen (behalve op Flevo-Natuur en Elsendorp) is een NFN-kaart met geldig INF-jaarzegel nodig. Wél heb je (gratis) toegang tot de landelijke Naturistendag (Open Dag) die ieder jaar wordt gehouden. Op deze dag stellen de meeste verenigingen hun terreinen open voor belangstellenden. De NFN-kaart is te koop bij de NFN. Het beste is om je aan te melden als NFN-donateur, dan heb je bij ontvangst van de kaart toegang tot alle Nederlandse en buitenlandse terreinen en campings die aangesloten zijn bij de INF (Internationale Naturisten Federatie). Bovendien krijg je vijf keer per jaar het blad UIT! thuisgestuurd. De INF-kaart kun je ook ter plekke kopen bij Franse naturistencampings (de prijzen variëren nogal per camping omdat men verschillende winstmarges hanteert), maar het blad UIT! is dan niet inbegrepen (de volgende vraag in deze FAQ gaat over de verplichting van het hebben van een NFN-kaart in Frankrijk). In de UIT! vind je veel informatie over naturisme in het algemeen, stranden en verenigingen en campings in binnen- en buitenland. De meeste verenigingen hanteren ook een introductiebeleid. Je kunt dan maximaal drie keer door leden worden geïntroduceerd om te kijken of het terrein of de vereniging en de sfeer die daarbij hoort je bevalt. Na die drie keer wordt van je verwacht dat je beslist of je lid wilt worden.

  29. Heb ik in Frankrijk een NFN-kaart nodig?


    Op de meeste naturistencampings in Frankrijk is geen NFN-kaart meer nodig. Veel campings zijn van de verplichting voor het bezit van een INF-kaart afgestapt omdat men het niet meer eens kon zijn met het beleid van de Franse naturistenfederatie, en de kaart te veel nadelen had voor een goede bedrijfsvoering. Op veel kleine verenigingsterreinen is de kaart nog wel nodig, evenals op campings in Zuid-Bretagne.

  30. Wat is het verschil tussen naturistencampings en textielcampings?


    Het milieu is op naturistencampings veel belangrijker, men heeft respect voor de natuur, elkaar en elkaars eigendommen. Naturistencampings zijn dan ook veel schoner dan textielcampings. Bovendien zijn deze veel rustiger en bevinden zich vaak op mooiere locaties.

    Steeds meer mensen (thans bijna 2 miljoen) verkiezen een naturistencamping of naaktstrand boven een textielcamping. De sfeer op een naturistencamping is vaak veel beter. Een textielcamping kent in de ogen van de naturist veelal irritant gedrag als: aan beide kanten luidruchtige buren, opgestapelde bierkratten naast de tent, radio's die te hard staan, geschreeuw, lawaai 's nachts, veel zwerfvuil, scheurende auto's en knetterende brommers op het terrein, met als gevolg: overlast. Dit alles zul je op een naturistencamping vrijwel niet tegenkomen. De argumenten om het naturisme eens uit te proberen zijn hiermee ruimschoots vermeld.

  31. Het naturisme is in veel gemeenten gelegaliseerd. Waarom zijn er nog steeds verenigingen?


    Verenigingen zijn opgericht in een tijd dat naturisme door politiek en publieke opinie verwerpelijk werd gevonden. Naturisme werd als illegaal beschouwd en om toch bloot te kunnen recreëren waren eigen terreinen nodig waarover de samenleving en de politiek niets te zeggen hadden. Een vereniging als Zon en Leven werd opgericht in 1946, en vanaf 1947 werden op landelijk niveau negen terreinen aangekocht. Veel verenigingen volgden Zon en Leven's voorbeeld. Pas in 1973 ontstond het eerste naaktstrand van Nederland bij Callantsoog en in korte tijd ontstonden er door een rechterlijke uitspraak in een proefproces meer naaktstranden. Toch bleven er verenigingen komen die hun terreinen verkozen boven de naaktstranden. Enkele redenen waarom er nog steeds verenigingen bestaan zijn: de binding die naturisten met hun vereniging en met elkaar hebben is vaak heel sterk. Dikwijls zijn er nog leden te vinden die de vereniging hebben opgericht en het terrein vorm hebben gegeven. Bovendien organiseren verenigingen veel activiteiten en zijn de accommodaties op terreinen vaak heel compleet. Dat maakt een vereniging bijzonder. Daarnaast verpesten swingers en homo's de sfeer (vrije seks en seksuele intimidatie), waardoor deze de naaktstranden en het ongeorganiseerde naturisme een slechte naam bezorgen. Gemeenten blijken door gebrek aan voldoende kennis en daadkracht vaak niet in staat hiervoor oplossingen te vinden en kiezen vaak de makkelijkste weg door (op geheel onwettige wijze) naturistische locaties te sluiten. Mede daardoor hebben verenigingen nog steeds bestaansrecht en zijn deze nog nodig.

  32. Ik ben enthousiast over het naturisme. Vertel ik aan anderen dat ik naturist ben?


    Dat hangt sterk van de persoon af. Als je de persoon in kwestie al wat langer kent en kunt inschatten hoe zij/hij zal reageren is het makkelijker om die keuze te maken. Als het naturisme aan de orde komt en er wordt respectvol over gediscussieerd kun je het vertellen. Als er een lacherige/vijandige sfeer heerst zou ik er nog maar even over nadenken. Zelf zal ik het niet van de daken schreeuwen, maar redenen om het te verbergen heb ik ook niet. Jouw naturisme kan zelfs herkenbaar zijn: zelf heb ik op het werk ontdekt dat collega's ook naturisten zijn omdat ik over het naturisme vertelde toen men mij vroeg waar en hoe ik op vakantie ging. Openhartigheid kan dus heel leuk uitpakken.

  33. Ik tref binnen het naturisme weinig leeftijdsgenoten. Waar kan ik die ontmoeten?


    De jeugd heeft meer dan eens moeite om in het naturisme zijn draai te vinden. Vooral locaties waar veel jeugd komt blijken moeilijk te vinden te zijn. Over het algemeen zal er geen jeugd neerstrijken op terreinen en campings waar niet veel voor de jeugd te doen is. Dit is een gevolg van een strak beleid van verenigingen waarin, ten gevolge van extreme ideologie, geen plaats is voor jeugdactiviteiten. Binnen het naturisme zijn er vier verenigingen die het gat tussen de leeftijdscategorie 15-40 opvullen: de jongerenorganisatie van de NFN (de JNFN, thans NFN Jongeren), The Young Ones, JAN (Jonge Actieve Naturisten) en het daarvan afgeleide SANNE. Deze verenigingen organiseren weekenden, vakanties in binnen- en buitenland en interessante uitstapjes. Neem eens een kijkje en sluit je aan.

  34. Mijn partner durft nog niet. Hoe pak ik dat aan?


    Vaak komen er in verschillende fora vragen van naturisten waarvan de vriendin/vrouw/vriend/man het naturisme (nog) niet ziet zitten en dat is erg jammer, want dan gaat een hoop plezier en genot verloren. Dit is meestal te wijten aan vooroordelen, koudwatervrees (eng, niet durven) en een stukje onbekendheid.
    Stel een compromis voor. Bijvoorbeeld eerst een week op een naturistencamping, daarna twee weken op een textielcamping. Zoek voor die eerste week wel een zonzekere en populaire locatie uit waar de sfeer gemoedelijk en gezellig is zodat uw partner geleidelijk kan wennen. Zorg dat alle faciliteiten waar uw partner van houdt aanwezig zijn. Dit kunnen zowel accommodatie als activiteiten, faciliteiten, sfeer en kwaliteits-/prijsverhouding betreffen. De kans is dan redelijk groot dat uw partner het zo heerlijk vindt dat zij/hij niet meer weg wil en enthousiast wordt. Dit scenario is een blauwdruk van de gang van zaken in de meeste gezinnen. Het verdient wel aanbeveling om dit van tevoren goed te bespreken en elkaars voorkeur te respecteren: ook uw partner moet de intentie hebben om zich in te leven in uw manier van recreëren. Praat hier met elkaar over en probeer uit te leggen waarom uw manier van recreëren voor u zo belangrijk is. Dat zal het compromis vergemakkelijken.

    Als uw partner na die eerste naturistenweek nog mocht kiezen voor twee weken op een textielcamping (die kans zal meestal heel klein zijn); zorg er dan voor dat u altijd terug kunt vallen op die plek op de naturistencamping uit de eerste week, omdat een textielcamping na een naturistische ervaring behoorlijk kan tegenvallen: het contrast van beide campings kan zo groot zijn dat men kan terugverlangen naar de sfeer op de naturistencamping.

  35. Waar kan ik meer informatie over naturisme krijgen? Hoe te beginnen?


    Informatie over naturisme kun je krijgen bij de Naturisten Federatie Nederland (NFN), de overkoepelende naturistenorganisatie. Op de website kun je een terrein uitzoeken bij jou in de buurt om deze op de jaarlijkse Wereldnaturistendag (de voormalige Open Dag) te bezoeken en de sfeer op te snuiven. Informatie over de vereniging kun je meestal ter plekke krijgen. Ook zijn er een aantal startpagina's over naturisme die veel informatie geven. Verder kun je je abonneren op de nieuwsgroep nl.naturisme. In deze nieuwsgroep worden discussies over naturisme gevoerd en kun je al je vragen stellen.

  36. Ik hoor de laatste tijd veel over de ziekte van Lyme. Hoe groot is de kans dat ik door een besmette teek wordt gebeten?


    Op het strand aan de kust of in een commercieel zwembad loop je veel minder kans om gebeten te worden dan op naturistenterreinen of in de bossen. In 30% van de gevallen kan een teek besmet zijn met de Borrelia-bacterie en kan deze de ziekte van Lyme veroorzaken. Teken houden zich op in allerlei vochtige vegetaties zoals struiken, bomen, hoog gras en dergelijke. Kijk aan het eind van de dag of er ergens op uw lijf nimfen of teken zitten. De favoriete plaatsen zijn knieholten, enkels, liezen en de haargrens. Teken zien er uit als een klein zwart spikkeltje of bolletje. Lees meer...

Naar boven Naar boven

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2024 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker