Het logo van de website van Joop Letteboer

Linux

linux.php werd voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 30 maart 2024

Inhoudsopgave:

Linux: een betrouwbaar en stabiel besturingssysteem

Linux


Vanaf begin 2004 gebruik ik tot volle tevredenheid Linux: een betrouwbaar, veilig en enorm stabiel besturingssysteem. Ik ben het gaan gebruiken uit nieuwsgierigheid en na enkele maanden ermee te hebben gewerkt ontdekte ik de vele voordelen van het werken met een opensource besturingssysteem. Het werken met Linux kwam ook voort uit een aantal Windows-irritaties en -problemen.

De omgang met Linux is een stuk gemakkelijker te leren - niet alleen zit het veel doorzichtiger en logischer in elkaar, kun je ook overal bij en heb je alles onder controle - maar (veel belangrijker) is het systeem ook veel betrouwbaarder, robuuster en veiliger dan Windows ooit zal zijn. Daarnaast wordt er meer hardware ondersteund en is er voor Linux gigantisch veel (gratis) software beschikbaar.

Ubuntu Linux


Ubuntu Linux Nadat de voeding van een zeven jaar oude pc het begaf besloot ik op 4 juni 2010 om een nieuwe pc te kopen. Gelukkig was het mogelijk om een pc zonder Windows-licentie aan te schaffen. Microsoft maakt zich helaas schuldig aan (verboden) koppelverkoop, maar daar had ik dus geen last van. Op de nieuwe pc besloot ik om Ubuntu Linux 9.10 te installeren. Ubuntu is een perfecte distributie voor mensen die het licentiegedoe van Microsoft beu zijn en van Windows naar Linux willen overstappen. Na Ubuntu 9.10 installeerde ik Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangolin. Inmiddels gebruik ik Ubuntu 16.04 LTS Xenial Xerus op de desktop. Op mijn laptop installeerde ik eerst Ubuntu 18.04 LTS Bionic Beaver, op dit moment staat daar na Ubuntu 20.04 LTS Focal Fossa nu Ubuntu 22.04 LTS Jammy Jellyfish op. Een LTS-versie wordt vijf jaar lang ondersteund met software- en veiligheidsupdates.

Ubuntu is een Afrikaanse Linux-distributie en heel geschikt voor mensen (ex-Windows-gebruikers) die geen zin hebben om Linux te doorgronden, maar die wel graag los willen komen van de wurggreep van Microsoft.

Mandriva Linux


Mandriva Linux Eind januari 2008 besloot ik om een andere distributie te installeren. Dit werd Mandriva 2008.0 Free, een Franse Linux-distributie. Na een reboot bleef SUSE 10.0 zowel grafisch als manueel opeens hangen na het inloggen. Hierop besloot ik om een Knoppix-dvd te gebruiken totdat ik meer tijd had om naar het SUSE-probleem te kijken. Nadat een upgrade naar OpenSUSE 10.3 mislukte (geen muisherkenning en problemen met afhankelijkheden van geïnstalleerde softwarepakketten) werd het dus een andere distributie en ik moet zeggen dat Mandriva mij prima is bevallen. Een prettige bijkomstigheid is dat Mandriva in tegenstelling tot Novell (het bedrijf dat de SUSE-distributie ontwikkelt en uitbrengt) geen (omstreden) deal met Microsoft heeft gesloten.

Overigens staat Windows niet meer op mijn pc, maar heb ik VMWare geïnstalleerd waarbinnen je meerdere versies van Windows kunt installeren. Hierdoor is het niet meer nodig om te rebooten als je van systeem wilt wisselen. Je kunt Internet Explorer ook gebruiken met Wine, maar deze is veel minder betrouwbaar. Helaas moet ik als webmaster nog steeds websites testen in Internet Explorer en dat programma draait alleen onder Windows of met Wine. Het testen van websites in deze browser is noodzakelijk omdat dit programma zich niet houdt aan de webstandaarden zoals die zijn vastgelegd door het W3C-consortium.

SuSE Linux


SUSE Linux In het najaar van 2003 ben ik met Linux begonnen door (nadat ik een tijdje met Knoppix had gespeeld) op een test-pc SuSE 7.3 te installeren. SuSE (thans geschreven als SUSE) is een Duitse Linux-distributie. Het installeren van een Linux-distributie is vrij simpel en gaat van een leien dakje (het systeem is - in tegenstelling tot Windows - meestal binnen een uur bedrijfsklaar, veilig en voorzien van alle gangbare toepassingen). Het eerste wat je met Linux leert is dat duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen de root (administrator) en gebruikers en dat is meteen ook iets wat Linux tot een goed en betrouwbaar besturingssysteem maakt. Tijdens mijn eerste ervaring met SuSE 7.3 leerde ik een paar commando's en maakte een paar gebruikersaccounts aan. Op deze manier kon ik wat oefenen en leerde ik te werken met een multi-usersysteem.

Een paar maanden later besloot ik SuSE 9.0 te kopen om een upgrade van Windows naar Linux te doen en installeerde dat op mijn toenmalige pc. Daar stond toen een installatie van Windows XP op en ik besloot om voor een dual bootsysteem te kiezen. Een dual bootsysteem houdt in dat je kunt kiezen welk systeem je wilt opstarten als je een reboot doet. Voor beginners is dat altijd aan te raden als je Linux nog niet goed onder de knie hebt. Als je Linux geïnstalleerd hebt kan het zijn dat je vanuit een tekstscherm (init 3) met bijvoorbeeld Sax2 nog wat moet aanpassen (geef daarna init 5 om X weer op te starten). Daarna kun je instellen dat de netwerkkaarten die in de machine zitten DHCP moeten gebruiken om een IP-adres van de ISP te krijgen. Daarna zal verbinding met het internet meestal geen probleem zijn.

Na enkele weken/maanden met Linux te hebben gewerkt voelde ik me vertrouwd met het systeem en kon ik bijna alles wat ik met Windows ook kon: ik had Windows niet meer nodig en startte het nooit meer op. Na enkele jaren werd SuSE 9.0 niet meer gesupport en was het nodig om te upgraden naar een nieuwe versie (in dit geval SUSE 10.0). Met Linux is dat ook geen probleem en dat gaat als volgt: nieuwe versie downloaden in een vooraf gemaakte directory, boot-cd maken, van cd booten en opgeven waar de rest van de nieuwe distributie staat. Verder moet je bij de installatie natuurlijk nog opgeven dat het om een upgrade gaat en niet om een nieuwe installatie. Als het goed is zal de rest vanzelf goedkomen :-)

Gebruiken van Linux


Er zijn in de praktijk nogal wat Windows-problemen die gebruikers hebben doen besluiten om naar Linux over te stappen. Veel gebruikers denken onterecht dat Linux voor nerds is en dat zij onvoldoende kennis en affiniteit met computers hebben om Linux ooit te kunnen gebruiken. Vaak blijkt het installeren en gebruiken van Linux makkelijker dan men denkt en is enige angst voor het onbekende ongegrond.

Mensen die overwegen naar Linux over te stappen en een Windows-kloon verwachten moet ik hevig teleurstellen. Linux is compleet anders en je zult je eerst in het systeem moeten gaan verdiepen voordat je ermee vertrouwd bent geraakt en er goed mee overweg kunt. Helaas zijn er wel eens mensen (lees de Linux-nieuwsgroepen op Usenet maar eens) die op grond van een dagje met Linux werken verkeerde conclusies trekken en afhaken als ze iets moeten uitzoeken. Linux heeft uitgebreide configuratiemogelijkheden om het systeem op smaak te krijgen. Alles is mogelijk onder Linux, maar je moet er wel wat moeite voor doen om dat allemaal te ontdekken.

Documentatie en ontwikkeling


Er is ontzettend veel documentatie beschikbaar in de vorm van how-to's en manuals op forums en websites, maar ook op de Linux-cd's, -dvd's en op een Linux-machine zelf is veel informatie over Linux te vinden (man $onderwerp). Als je een SUSE Linux-distributie koopt zitten er zelfs twee boeken (Engels) bij die je helpen bij je eerste Linux-ervaringen.
Helaas heeft zoveel documentatie ook een nadeel: op internet zijn er veel handleidingen beschikbaar die vaak niet duidelijk zijn, niet kloppen of niet volledig zijn, zodat je veel dingen alsnog zelf moet uitzoeken. De basis van zulke handleidingen geeft echter wel handreikingen om bepaalde dingen onder Linux te configureren.

Linux wordt ontwikkeld door mensen die actief zijn in de opensource-gemeenschap. Hierdoor worden dingen snel opgepakt en wordt het systeem iedere keer weer verbeterd. Door deze snelle ontwikkelingen wint Linux aan populariteit. Door het vrijblijvende karakter van opensource-software is de ontwikkeling echter wel afhankelijk van de voortgang van projecten: helaas komt het voor dat projecten voortijdig stil komen te liggen of worden beëindigd doordat men geen tijd of geen zin meer heeft om eraan te werken.

Problemen en oplossingen


De afgelopen jaren ben ik vooral met de SuSE-distributie tegen diverse problemen aangelopen en heb ik dit uitgezocht en opgelost. Kijk hier voor tips en handleidingen die ik de afgelopen jaren heb geschreven.

Deze website is Microsoft-vrij (zie logo), maar da's logisch! :-)

"Airco's are just like computers: once you open Windows, it's useless"

Vrij van Microsoft. Wie wil dat niet?

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2024 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker