Het logo van de website van Joop Letteboer

Ontharingsstudio Rita Kuiper: Brazilian wax voor dames en heren

Harsen/waxen: tips en ervaringen

harsen.php werd voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 15 mei 2021

Informatie over IPL-ontharing is verhuisd naar Ontharen - Definitieve ontharing.

Inhoudsopgave:

Harsen is het tijdelijk ontharen van lichaamsdelen waar beharing ongewenst is en is ideaal voor mensen die op vakantie gaan, last hebben van overbeharing of niet elke dag meer willen scheren. De haren komen na 3 tot 8 weken minder, lichter, zachter, dunner en zonder stoppels terug. Sommige haren komen zelfs helemaal niet meer terug.

Vlak voor de behandeling worden met een desinfecterende lotion huid en haren op het harsen voorbereid. Met een harscassette, een spatel of een kwast wordt warme bijen- of honingwas op de te behandelen lichaamsdelen aangebracht, waarna met katoenen stroken de haren met wortel en al uit de huid worden getrokken. Dit gaat het beste wanneer de haren ongeveer 1 à 1½ centimeter lang zijn en is niet pijnloos. Vrijwel direct na het harsen worden de lichaamsdelen met olie behandeld om de huid te verzorgen, te verzachten en de laatste restjes overgebleven hars te verwijderen. Ook kunnen deze met een haargroeiremmer worden behandeld. Het kan 3 tot 6 weken duren voordat er weer haargroei zichtbaar wordt. Dat is ook direct het grote nadeel van harsen: je moet je lichaamshaar zo'n 4 tot 6 weken laten groeien voor de volgende behandeling.

Mijn eerste hars- en waxbehandelingen


Nadat ik mij ruim drie jaar met veel plezier heb geschoren heb ik in 2010 bij Ontharingsstudio Rita Kuiper diverse keren mijn benen, rug, billen en bilnaad laten harsen/waxen. In 2011 kwamen daar mijn schaamstreek en oksels bij. Dat had ik veel eerder moeten doen! Wat een héérlijk glad, zacht en schoon gevoel geeft dat. Ik had me bij de pijn veel voorgesteld, maar veel meer pijn dan bij het aftrekken van een pleister doet het eigenlijk niet. Lees mijn recensies...

Hoewel naaktheid voor mij volstrekt normaal is en ik mij nergens voor schaam moest ik toch even een drempel over. Ik denk dat dat vooral veroorzaakt werd doordat ik onbekend was met het fenomeen harsen en waxen. Er kwamen vragen bij me op als: wat gebeurt er allemaal tijdens de behandeling? Hoe reageert mijn huid op deze ontharingsmethode? Hoeveel pijn doet het? Hoe normaal is mijn naakte lichaam voor de schoonheidsspecialiste? Krijg ik geen "last" van een erectie en hoe gaat men daarmee om? Op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt (je wilt tóch van je haren af) en de ontharingsstudio van Rita Kuiper gebeld voor het maken van een eerste afspraak. Toen ik de vriendelijke stem aan de andere kant van de lijn vertelde over een salon waar ik als man geweigerd was, werd ik gerustgesteld en werd me duidelijk gemaakt dat ik bij hen welkom was. Wat een opluchting.

Brazilian wax / Hollywood-wax


Hollywood-wax: een heerlijk glad, zacht en schoon gevoel Omdat scheren nogal wat nadelen heeft laat ik sinds 7 januari 2011 na iedere acht weken een Hollywood-wax doen (zie foto van mijn schaamstreek na een behandeling). Het professioneel laten waxen van de geslachtsdelen is inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Het ontharen van de pubis, vagina/penis, schaamlippen/scrotum, perineum, de liezen, de bilnaad en het gebied rond de anus gebeurt met een kwast of spatel en vloeibare warme hars. De behandeling doet - zeker voor de eerste keer - flink pijn, maar als je zo ontspannen mogelijk bent, de tanden op elkaar zet en even doorbijt is het prima te doen. De keren daarna doet het al minder pijn, weet je wat er komen gaat en raak je eraan gewend. Na de behandeling: héérlijk gladde, fluweelzachte geslachtsdelen en geen haren meer tussen je billen. Je voelt je zeer schoon, fris en hygiënisch. Een sensationeel en heerlijk gevoel! Een Hollywood-wax bevalt mij beter dan in het vervolg eindeloos te moeten scheren, maar heeft een groot nadeel: voor de volgende behandeling moet je je schaamhaar laten groeien. Voor mensen die elke dag glad willen zijn zit er niets anders op dan te blijven scheren of "definitieve" ontharing.

Angst en schaamte
Er circuleren allerlei spookverhalen op internet over extreme pijn, mislukte behandelingen, mensen die het te duur vinden en het toch maar bij scheren houden, mensen die denken dat ze zich in allerlei "genante" posities moeten manoevreren, (valse) schaamte voor de behandelaar, angst voor een erectie enz. Mensen worden daardoor onnodig afgeschrikt en dat is jammer. Mijn advies voor als je al een tijd zit te dubben: negeer wat er op internet wordt geschreven, stel zo'n behandeling niet langer uit, maar ga ervoor en erváár zo'n behandeling. Na enige tijd sta je pijnvrij - en belangrijker - haarvrij weer buiten.

Schaam je niet voor het laten doen van een Brazilian wax of Hollywood-wax (voor de heren: zie Ik ben bang voor een erectie tijdens een Brazilian wax); de schoonheidsspecialiste (die in deze behandeling gespecialiseerd is) ziet wekelijks tientallen vagina's en penissen voorbijkomen en is echt wel wat gewend. Voor haar is harsen/waxen van geslachtsdelen dagelijkse routine. Tegenwoordig is het ondergaan van een Brazilian wax net zo normaal als naar een pedicure of kapper gaan. Je ervoor schamen is dus nergens voor nodig. Schaam je ook niet in de sauna of onder de douche van de sportschool; tegenwoordig zijn er nog maar weinig mensen die zich niet ontharen. Ontharen hoort tegenwoordig bij de dagelijkse lichaamsverzorging, al zie ik op sommige fora en krantensites verontrustende berichten dat - onder invloed van fotomodellen - het hebben van een volle bos schaamhaar weer 'in' zou zijn.

Verder nog een belangrijke tip: ga niet zelf zitten klungelen met een doe-het-zelfpakket (vandaar waarschijnlijk de eerder genoemde mislukte behandelingen), maar ga gewoon naar een ervaren en professionele schoonheidsspecialiste of waxsalon. Dan ben je het snelst en het makkelijkst van ongewenste haargroei af.

Ontstaan van Brazilian wax
De Brazilian wax is - hoe kan het ook anders - ontstaan in Brazilië en werd in 1994 door zeven zussen (The J-sisters) geïntroduceerd. Sindsdien is de Brazilian wax wereldwijd een begrip. In Zuid-Amerika, de Verenigde Staten, Australië en Azië is een waxsalon al net zo normaal als een zonnestudio! Veel celebrities zoals Sarah Jessica Parker, Scarlett Johansson, Eva Longoria, Gwyneth Paltrow, Naomi Campbell en Christy Turlington maken er in de media geen geheim van dat ze voor intiem ontharen enkel nog bij Brazilian wax zweren. Hierdoor, door tv-series als Sex and the City en Desperate Housewives, én door veel aandacht in mode- en lifestylebladen steeg de interesse voor, en populariteit van Brazilian wax enorm.

Tegenwoordig is de Brazilian wax heel populair. In sauna's en op naturistencampings zie je bijna niet anders. Bij een Brazilian wax (ook wel bekend als Playboy-wax of landing strip) worden alle haren van de geslachtsdelen, de bilnaad, het perineum en rond de anus verwijderd. Alleen een dun streepje haar op de venusheuvel net boven de vagina of de penis blijft staan. Bij een full Brazilian wax of Hollywood-wax worden álle haren verwijderd.

Harsen en waxen? Oók voor mannen!


Ontharen was tot voor enkele jaren geleden echt een vrouwending, maar gelukkig hebben tegenwoordig ook steeds meer mannen het scheermes en de waxsalon ontdekt. Helaas zijn veel schoonheids- en waxsalons zich daarvan nog niet bewust of durven de stap om beide seksen te behandelen niet te wagen. Het is daarom lastig om een waxsalon uit te kiezen die zowel vrouwen als mannen behandelt. Ook lang niet alle schoonheidssalons hebben een (full) Brazilian wax in het programma. Sterker nog: de meeste schoonheidssalons doen deze behandeling absoluut niet, zeker niet bij mannen. Let daarom goed op bij welke schoonheidssalons u uw lichaam laat harsen. Veel websites zijn uiterst vaag in hun teksten en geven voor het weigeren van mannen geen reden op. Vraag voor alle duidelijkheid informatie op door de betreffende salon te bellen.
Enige tijd geleden heb ik een lijst samengesteld van serieuze en professionele praktijken die zowel vrouwen als mannen harsen, inclusief Brazilian wax en Hollywood-wax. Hoewel de vraag naar en populariteit van Brazilian wax nog steeds groeit zijn er relatief nog maar weinig salons die deze behandeling doen en daardoor omzet mislopen. Als je nog meer salons weet die zowel vrouwen als mannen behandelen, geef dat dan alsjeblieft even door en stuur een mailtje.

Zoals gezegd was ontharen tot enkele jaren geleden echt een vrouwending. Ter illustratie: om mijn rug, benen, billen en bilnaad te laten harsen belde ik medio 2010 op goed geluk met de praktijk van Patricia Sauter in mijn regio. Toen men hoorde dat ik een man was bleef het opvallend stil aan de andere kant van de lijn: een teken aan de wand. Tijdens het gesprek liet de salonhoudster doorschemeren dat ik in haar salon niet welkom was. Triest en eigenlijk niet te geloven. Naar aanleiding van deze teleurstellende ervaring besloot ik via e-mail bij andere (wax)salons een klein onderzoekje te doen naar de redenen daarvan en heb vervolgens op de linkpagina een scheiding aangebracht tussen salons die mannen behandelen en salons die mannen weigeren. Die redenen worden onderstaand vermeld. De Brazilian Waxing Studio Amsterdam maakt het wel héél bont en denkt de "overlast" van mannen op de volgende manier op te lossen: men wil het harsen/waxen van mannen (heel sneaky) door mannen laten uitvoeren (niet te geloven, maar dat komt echt voor. Volgens onderzoek voelen klanten zich juist het meest op hun gemak als het waxen door dames gebeurt). Dit soort salons vermelden dat waarschijnlijk niet op de website, het is dus verstandig om eerst te bellen en een soort intake-gesprek te houden: vraag door wie je wordt behandeld en eis duidelijkheid bij het maken van een afspraak. Dat voorkomt teleurstellingen. Je zult niet de eerste zijn bij wie wordt geprobeerd een niet-uitgevoerde behandeling toch in rekening te brengen. Je hebt dan te allen tijde het recht om betaling te weigeren omdat je vooraf niet of onvoldoende bent geïnformeerd.

Redenen waarom schoonheids- en waxsalons mannen weigeren zijn:

 1. Men denkt dat ontharen specifiek iets is voor vrouwen en is niet op de hoogte van de groeiende vraag naar ontharen bij mannen
 2. Men weet niet goed hoe de penis en het scrotum van de man gewaxt moeten worden, hetgeen duidt op onvoldoende of slecht opgeleid personeel
 3. Men vindt het - ook ivm doodnormale erecties - te intiem of niet prettig om mannen te behandelen, hetgeen duidt op valse schaamte voor de mannelijke schaamstreek (dus ongeschikt personeel)
 4. Men is bang dat mannen met verkeerde bedoelingen naar een schoonheidssalon komen en dat er gesprekken worden gevoerd waarin oneerbare voorstellen worden gedaan
 5. Sommige medewerksters van waxsalons mogen van hun vriend/echtgenoot geen geslachtsdelen van andere mannen waxen (huh?)

Naar aanleiding van bovenstaande tekst wil ik graag nog het volgende opmerken:
In Amsterdam is er een opleidingsinstituut om dames tot professioneel Brazilian waxer op te leiden. Op 12 november 2011 ontving ik een e-mail van iemand die daar model was. Toen het model bij de behandeling van de schaamstreek per ongeluk een erectie kreeg staakten de dames in opleiding de behandeling en kon de proefpersoon zich direct weer aankleden: de dames wensten niet meer verder te behandelen. De proefpersoon voelde zich door het voorval behoorlijk lullig en had hierdoor een rotervaring.
In veel waxsalons werken jonge meiden met weinig ervaring die niets gewend zijn en terugdeinzen voor een erectie. Voordat zij als professioneel Brazilian waxer aan de slag kunnen moeten ze tijdens de opleiding worden geleerd dat erecties doodnormaal zijn en dat die nu eenmaal voor kunnen komen. Bij zowel Rita Kuiper als Delete Waxing is een erectie tijdens het waxen heel normaal en geen probleem. Lees meer...

Voorbereiding en nazorg


Vóór het harsen en waxen
Neem voor het harsen de volgende voorzorgsmaatregelen:
 • Laat het lichaamshaar minstens 1 tot 1½ centimeter groeien
 • Zorg voor een gave huid, dus geen wondjes of beschadigingen en dergelijke
 • Blijf een paar dagen voor het waxen uit de zon omdat de huid tijdens het waxen dan gevoeliger en het waxen pijnlijker is: gun je huid een paar dagen rust
 • Voor een Brazilian wax voor de dames: een week na de menstruatie
 • Gebruik op de dag van de behandeling geen douchegel, bodylotion en/of deodorant
 • Ga op tijd naar bed en neem een goede nachtrust

Na het harsen en waxen
Direct na het harsen en waxen kan de huid rood worden en kunnen er rode pukkeltjes verschijnen. Vooral de schaamlippen, het scrotum, het perineum, de bilnaad en het gebied rond de anus kunnen na een full Brazilian wax gevoelig zijn. Na 24-48 uur voel je hier weinig meer van en is de irritatie grotendeels verdwenen. Mocht dit niet het geval zijn, gebruik dan TendSkin om de geïrriteerde huid te herstellen. Vermijd irritatie door de eerste 24-48 uur de volgende aandachtspunten in acht te nemen:

 • Blijf uit de zon
 • Ga niet op de zonnebank
 • Ga niet in de sauna
 • Vermijd heet baden en douchen
 • Voorkom dat de huid zweterig en broeierig wordt
 • Draag geen strakke kleding
 • Slaap bij voorkeur bloot (dus in je blote billen, dat is nog heerlijk ook. Bloot slapen is (vooral voor ouderwetse pyamaslapers) misschien wennen, maar stelt het lichaam in staat om de lichaamstemperatuur beter te reguleren, hetgeen zorgt voor een betere nachtrust. Bloot slapen voelt na gewenning vrij, fijn en comfortabel. Na een tijdje wil je niet anders meer)
 • Geen seks

Let op: tussen twee harsbehandelingen in niet scheren. Haren die regelmatig worden geschoren worden in de loop der tijd steeds stugger en dikker. Het advies is om het scheren helemaal te staken.

Kalo
Ontharen met de IPL- of de lasertechniek is erg duur, daarom is het te overwegen om lichaamsdelen waar je beharing hebt eerst te laten harsen en daarna te behandelen met Kalo of een ander merk haargroeiremmer. Direct na het harsen behandelen is aan te bevelen omdat een haargroeiremmer als Kalo dan optimaal in de haarzakjes kan doordringen om nieuwe haargroei tegen te gaan.

Voor- en nadelen van harsen en waxen


Voordelen van harsen en waxen
Ten opzichte van scheren hebben harsen en waxen de volgende voordelen:
 • Elke dag scheren is niet meer nodig. Je bent 3 tot 6 weken superglad
 • Een zeer schoon, fris en hygiënisch gevoel
 • Een heerlijk zachte huid
 • Geen stoppels meer
 • Geen brandering gevoel, jeuk, rode bultjes en ingegroeide haren meer
 • Haren komen zachter, dunner en lichter terug
 • De tijd tussen de behandelingen wordt steeds langer
 • Sommige haren komen helemaal niet meer terug
 • Spaart (dure) scheermesjes en scheerproducten uit

Nadelen van harsen en waxen
Naast de vele voordelen hebben harsen en waxen ook nadelen. Als je bedenkt dat de haren steeds minder dik, zachter en langzamer terugkomen vallen de nadelen eigenlijk wel mee:

 • Relatief duur
 • Niet pijnloos
 • Na het waxen kunnen de schaamlippen, het scrotum, het perineum, de bilnaad en het gebied rond de anus gevoelig zijn
 • Voor de volgende behandeling moet je je lichaamshaar (afhankelijk van de groeisnelheid) minimaal zes tot acht weken laten groeien
 • Ik heb ervaringen bij drie waxsalons. Bij het waxen van de schaamstreek bleken er bij thuiskomst bij alledrie haren te zijn vergeten. Vooral als je heerlijk in je blootje in de zon zit kun je dat goed zien. Hierdoor moest ik alsnog met een scheermesje aan de gang. Daarom verdient voor het beste resultaat scheren de voorkeur boven waxen

Verwante artikelen (website):
Scheren
Harsen en waxen
Definitieve ontharing

Op de pagina Links zijn verwijzingen naar websites met meer informatie over dit onderwerp te vinden.

I like it smooth!

Wereld van de blootste naturisten

The classical beauty of a smooth and hairless body
(De klassieke schoonheid van het gladde lichaam)
Vrij van haargroei is glad, fris en mooi
Bald is beautiful

Naar boven Naar boven

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2023 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker