Het logo van de website van Joop Letteboer

Sport

Sport heeft in mijn leven een grote rol gespeeld. De liefde voor sport is mij als het ware met de paplepel ingegoten. Thuis keken we in het weekend met een bord friet op schoot met het hele gezin naar de middaguitzendingen van Studio Sport. Vooral de EK- en WK Schaatsen(1), kunstschaatsen en ijsdansen(2), de Tour de France(3), Wimbledon en de zondagse voetbalwedstrijden werden veel bekeken.

Tafeltennis en schaatsen


In mijn jeugd heb ik veel getafeltennist en geschaatst. In de weekenden gingen we vaak naar de kunstijsbaan waar we uren verbleven en zowel op de binnen- als op de buitenbaan veel plezier hadden. In het begin schaatste ik op ijshockeyschaatsen, later reed ik op stalen noren van het merk Viking. Die schaatsen heb ik nog steeds. Omdat ik niet van de winter houd schaats ik nooit meer. Van 2008 tot en met 2011 speelde ik op het werk weer tafeltennis: na de lunch of tijdens rustige middagen begaven we ons vaak naar de ontspanningsruimte en speelden dan twee of meer games. Erg leuk om te weten dat ik daarin als vanouds nog steeds de beste was :-)

Voetbal


Op de middelbare school werd er op het schoolplein in de vrije uren veel gevoetbald. Veel scholieren waren lid van een voetbalclub. In die tijd meldde ik me aan bij Hercules in Utrecht en heb daar op de linksback-positie een seizoen in de B4 gespeeld. Omdat voetbal toch niet echt mijn ding was hield ik het na een paar maanden weer voor gezien.

Volleybal


In het seizoen 1993-1994 ben ik competitie gaan spelen bij volleybalclub Salvo '67 in Maartensdijk. Vanwege mijn lengte (1,99m.) werd ik vooral ingezet als passer/loper, maar ook het spelverdelen ging mij redelijk af. Sterke punten: service, pass, aanval, set-up. Zwakke punten: blok, veldverdediging. Na twaalf jaar competitie spelen besloot ik om in het seizoen 2005-2006 met volleyballen te stoppen. Eigenlijk jammer, want in dat seizoen hadden we met Heren 1 een redelijk goed team. Maar het wekelijks trainen, spelen en fluiten (ik had een scheidsrechterslicentie van de NeVoBo) ging mij tegenstaan. Ook interesse in andere dingen zoals massage bespoedigden dit besluit. Daarnaast ben ik qua sport nogal individualistisch ingesteld. Lees verder...

Bodybuilding


Halverwege de jaren tachtig ben ik gaan trainen bij het Bodybuilding Sportcentrum (BBS) in Utrecht. Door de onregelmatige werktijden en ongezonde voeding in mijn toenmalige baan hield ik dat niet lang vol. Na de volleybalperiode heb ik nu met veel plezier het trainen in de sportschool weer opgepakt. Het is leuk om na het werk lekker bezig te zijn in de sportschool en aan mijn lijf te werken. Lees verder...

Gebrek aan beweging even dodelijk als roken
Op 18 juli 2012 stond er een nieuwsbericht op Teletekst dat - volgens een artikel in het medische tijdschrift The Lancet - door gebrek aan beweging bijna net zo veel mensen overlijden als door roken.

De laatste jaren sterven zo'n 5,3 miljoen mensen per jaar aan de gevolgen van inactiviteit. Daarmee is het bijna net zo'n ernstige doodsoorzaak als roken, obesitas en de gevaarlijkste vormen van kanker. Onderzoekers spreken in het artikel in genoemd tijdschrift zelfs van "een pandemie van inactiviteit". Men pleit ervoor om niet alleen te wijzen op de voordelen van zo'n dertig minuten bewegen per dag, maar ook op de gevaren van niet-bewegen.

(1) met commentaar van Heinze Bakker en Leen Pfrommer
(2) met commentaar van commentatrice en oud-kunstrijdster Joan Haanappel
(3) met commentaar van Mart Smeets en Jean Nelissen (1936-2010)

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2024 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker