Het logo van de website van Joop Letteboer

Muziek

muziek.php werd voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 31 maart 2023

Pop


Muziek heeft in belangrijke mate mijn leven beïnvloed. Op jonge leeftijd werd ik ermee in contact gebracht. Ik groeide op met de muziek van 10CC, Abba, Barry White, Bob Marley and the Wailers, Boney M., Chic, Diana Ross, Dire Straits, Donna Summer, Earth Wind and Fire, Elvis Presley, Gerry Rafferty, Golden Earring, Herman Brood and his Wild Romance, John Denver, Michael Jackson, Neil Diamond, Phil Collins, Queen, Santana, Sister Sledge, Supertramp, The Beatles, The Commodores, The Eagles, The Police, The Rolling Stones en The Trammps. In die tijd ging ik vreemd genoeg echter helemaal voor The George Baker Selection. Elke LP die van de groep uitkwam had ik gelijk in mijn bezit. De eerste singletjes die ik van mijn zakgeld kocht waren Music in the Air van Us (1974), Long tall Glasses (I can dance) van Leo Sayer (1974) en Bohemian Rhapsody van Queen (1975). Later ging ik me interesseren voor andere genres zoals funk & soul en kocht ik muziek van bijvoorbeeld Chic, Kool and the Gang, Level 42, Sister Sledge, The Brothers Johnson en The Commodores.

Mijn favoriete muziekinstrument is drums. Hoewel ik nog nooit echt op dit muziekinstrument heb gespeeld heb ik altijd gevoel voor ritme gehad en kocht ik muziek waarin de drums en de bas een prominente plaats vervulden omdat ik dat mooi vond. Voor mij zijn dit (bege)leidende instrumenten die de nummers "maken" en waarop (na het schrijven van een melodie) een nummer gebaseerd is.

Funk & Soul


Ik ben opgegroeid met funk en soul en in 1985 kocht ik twee semi-professionele draaitafels om muziek te mixen: de Technics SL-1200 MKII. Dat waren in die tijd dure draaitafels met stroboscoop en pitch-control. Hier kocht ik ook zogenaamde 'disco-elementen' bij om te scratchen. Per maand kocht ik bij platenzaak Staffhorst voor 200 gulden aan 12 inch-uitvoeringen van funk- en soulnummers om op mijn kamer het mixen te oefenen. In die tijd ontdekte ik ook de sauna en ging ik me voor andere muziekgenres zoals easy listening interesseren. Toen ik in 1991 op mijzelf ging wonen besloot ik om via internet mijn draaitafels te verkopen. Met pijn in het hart, dat wel. Steeds als ik een jaarmix van Ben Liebrand hoor, denk ik: toch wel jammer dat het voorbij is en dat ik een "ouwe lul" word. Het waren leuke tijden en om mijn zelfgemaakte mix midden jaren tachtig in de Utrechtse discotheek Hordijk terug te horen was eigenlijk wel kicken.

Easy listening


In mijn saunatijd in een commerciële sauna (1985-1991) werd de interesse voor muziek waarbij je ontspant steeds belangrijker en had ik weinig meer met popmuziek. Muziek werd steeds meer gebruikt om te ontspannen en weer nieuwe energie op te doen. In die tijd luisterde ik de dag na de sauna heerlijk naar het Radio Veronica-programma Radio Romantica (1985-1995) op Radio 5 dat destijds van 14.00 tot 17.00 uur gepresenteerd werd door Simone Wiegel/Maya Eksteen, Alfred Lagarde (1948-1998) en Mària Schopman (1943-2018). De tune van dat programma was Let's go away for a while van The Beach Boys. De muziek in de toenmalige Sauna Löyly en in Radio Romantica heeft mijn interesse voor muziek wel beïnvloed. Favoriete zangeressen in dit genre zijn Norah Jones, Katie Melua, Laura Fygi en Eva Cassidy.

Klassieke muziek, fado en New Age


In 2000 ontmoette ik in de sauna op Gravingen een ex-vriendin. Zij liet mij kennismaken met klassieke muziek en New Age. De schoonheid van deze muziek greep me aan en sindsdien luister ik thuis graag naar klassieke muziek, fado en New Age. Mijn favoriete uitvoerenden zijn Enya, Celtic Woman, Cristina Branco, Sarah Brightman, Inessa Galante, Renée Fleming, Mirusia Louwerse en Eva Lind. Ik houd van rustige pianomuziek zoals van pianovirtuoos Wibi Soerjadi, de onbekende Pianoman en pianomuziek van componisten als Wolfgang Amadeus Mozart, Frédéric Chopin, Sergej Rachmaninov en Franz Schubert. Mozart en Chopin zijn mijn favoriete componisten.

Mijn favoriete muziekstukken zijn onder andere het tweede deel uit het pianoconcert no. 1 in e klein van Frédéric Chopin, uitgevoerd door Krystian Zimerman en Berceuse in Des gr.t. op. 57 van (weer) Frédéric Chopin, uitgevoerd door Evgeny Kissin. Héérlijk! Mijn favoriete muziekprogramma was Una Voce Particolare: een tv-programma waar mensen aria's uit opera's en operettes en nummers uit musicals ten gehore brachten. Una Voce Particolare was een programma waar ik enorm veel plezier aan beleefde, dat me raakte en emotioneerde.

Een belofte voor de toekomst - waarvan ik hoop dat we er nog veel van gaan horen - is de nu 18-jarige Nederlandse sopraan Amira Willighagen (Nijmegen, 27 maart 2004). In Holland's Got Talent konden we al horen dat voor dit meisje als sopraan een succesvolle toekomst is weggelegd. Sinds die show heeft haar stem zich enorm ontwikkeld en kan ze zich inmiddels meten met de beste sopranen ter wereld. Mijn favoriete video's zijn:

 1. Amira Willighagen ~ Live in Concert ~ O Sole Mio
 2. Amira Willighagen - O Mio Babbino Caro / Your Love @ MAX Proms 2017
 3. Amira Willighagen Flower Duet Live 2017 (uit de opera Lakmé van Leo Delibes)

Geweldig. Kijk en geniet.

Classic FM is mijn favoriete muziekzender en staat thuis altijd aan. Sinds 27 augustus 2021 luister ik reclamevrij naar Classic FM Premium: geen commercials, staatspropaganda en leugens over Covid-19. Héérlijk!

Favoriete muziekstukken


Ik heb een lijst samengesteld van favoriete muziekstukken om met een heerlijk glas wijn en een hapje lekker van te genieten. De komende tijd zullen van de muziekstukken mp3-bestanden op de website worden gezet. Deze zijn in de browser af te spelen. Het eerste stuk is het beroemde Strijkkwintet op. 11 nr. 5 (G. 275) voor strijkers (menuet) van Luigi Boccherini (19 februari 1743 - 28 mei 1805). Luister en geniet:

 1. Strijkkwintet op. 11 nr. 5 (G. 275) voor strijkers (menuet) - Luigi Boccherini
 2. Where dreams are born - Barbara Bonney
 3. A love idea - Mark Knopfler
 4. Air - Johann Sebastian Bach
 5. Comptine d'un autre été - l'après midi - Yann Tiersen
 6. Notting hill - Trevor Jones
 7. Pianoconcert no. 1 (2) in e klein van Frédéric Chopin - Krystian Zimerman of Maurizio Pollini
 8. Ave Maria - Inessa Galante, Letse sopraan
 9. Bloemenduet uit de opera Lakmé van Léo Delibes - Joan Sutherland en Jane Berbié
 10. Moonshine sonate van Beethoven - Maria João Pires, Portugese pianiste
 11. Gymnopédie no. 1 van Erik Satie - Kun Woo Paik / Alexandre Tharaud
 12. Carrick fergus - Celtic Woman
 13. In a persian market - André Rieu
 14. Harry's game - Clanned
 15. Sleepy shores - Johnny Pearson Orchestra
 16. Adiemus - Karl Jenkins
 17. Vespera - Libera
 18. Now we are free - Lisa Gerrard
 19. Behind the gardens, behind the walls, under the tree - Andreas Vollenweider op elektrische harp
 20. Rosa Turbinata - Rogier Van Otterloo / Jean 'Toots' Thielemans (uit de film Turks Fruit)
 21. Tango Op. 165 Nr. 2 - Rosenberg Trio
 22. Concerto Pour Une Voix - Saint Preux & Danielle Licari
 23. Angel of hope - Erik Berglund
 24. May it be - Enya
 25. Pianoconcert no. 5, op. 73 (2) van Ludwig van Beethoven - Murray Perahia
 26. Für Elise - Ludwig van Beethoven
 27. Adagio in g kl.t van Tomaso Albinoni - Herbert von Karajan / Berliner Philharmoniker
 28. Nulla in mundo pax sincera van Antonio Vivaldi - Emma Kirkby
 29. Nocturne - Secret Garden
 30. Awakening - Secret Garden
 31. Pianoconcert no. 2 in f kl.t. op. 21 (2) van Frédéric Chopin - Martha Argerich
 32. Berceuse in Des gr.t. op. 57 van Frédéric Chopin - Evgeny Kissin
 33. Ave Maria - Libera
 34. Schafe können sicher weiden van Johann Sebastian Bach - Magdalena Kozená, Tsjechische mezzo-sopraan
 35. Le Carnaval Des Animaux van Camille Saint-Saëns (de muziek bij de dansende zwaan die met olie wordt besmeurd in een tv-spotje van Greenpeace) - Yo-Yo Ma of Ofra Harnoy (cello) en Michael Dussek (piano)
 36. Andante Spianato van Frédéric Chopin - Yundi Li
 37. The Gadfly van Dmitri Sjostakovitsj (thema uit de tv-serie Reilly) - Riccardo Chailly / Concertgebouw Orkest
 38. Pianoconcert in a kl.t. op. 16 (2) van Edvard Krieg - Dmitri Alexejev op piano
 39. Nocturne in c kl.t. op. posth. van Frédéric Chopin
 40. La madonna, méditation religieuse - Lars Roos, piano
 41. The Kite runner / Fly a kite - Alberto Iglesias
 42. The Nightingale - Deborah Henson-Conant op elektrische harp
 43. In Paradisum - Sarah Brightman
 44. Peer Gynt suite no. 2 op. 55 (4) van Edvard Grieg - Mirusia Louwerse (sopraan) / André Rieu / Johann Strauss Orchestra
 45. Ave Mundi Luminar - Rodrigo Leão, Rodrigo Leão Vox Ensemble
 46. Symfonie no. 6 op. 74 "Pathétique" (2) van Peter Iljitsj Tsjaikovski - Mariss Jansons / Philharmonisch Orkest Oslo
 47. Wir eilen van Johann Sebastian Bach - Kurt Redel / Pro Arte Orchestra
 48. Nocturne no. 2 van Frédéric Chopin - Arthur Rubinstein, piano
 49. Pianoconcert no. 21 KV 467 (2) van Wolfgang Amadeus Mozart - Radu Lupu, piano
 50. Nocturne in bes kl. op.9 no.1 van Frédéric Chopin - Yundi Li, piano
 51. Strijkkwartet in F gr.t. op. 3 no. 5 van Roman Hoffstetter - Lazar Gosman, Tsjaikofski Kamerorkest

Begin jaren negentig bracht Jan ten Hoopen enkele cd's uit met een speciale selectie uit het druk beluisterde AVRO-radioprogramma One hour with New Age magazine. Twee ervan staan in onderstaand lijstje. Binnenkort zal ik mijn volledige cd-collectie uit het New Age- en lichte jazz-genre hier vermelden, maar de belangrijkste wil ik u niet onthouden:

 1. Anugama - Shamanic Dream
 2. Anugama - Shamanic Dream II
 3. Celtic voices
 4. Colin Willsher - Zen Garden
 5. Enya - Only Time (the collection)
 6. Enya - Amarantine
 7. Enya - And winter came...
 8. Laura Fygi - Introducing
 9. Laura Fygi - Bewitched
 10. Laura Fygi - The lady wants to know
 11. Laura Fygi - Turn out the lamplight
 12. Laura Fygi - Watch what happens when Laura Fygi meets Michel Legrand
 13. New Age Digital 5 - Ideal music for relaxation
 14. New Age Digital 8 - Ideal music for relaxation
 15. One hour with New Age Music Magazine (hoogtepunten uit het AVRO-radioprogramma)
 16. One hour with New Age Music Magazine 2
 17. Reiki - Music for healing and relaxation
 18. Spiritual discoveries - Massage
 19. Spiritual discoveries - Reïncarnation
 20. Tai Chi - Sunrise
 21. The return of the rainforest - The relaxing sounds of nature (3 cd's)
 22. Tony O'Conner - Rainforest magic
 23. Tony O'Conner - Kakadu
 24. Wolfgang Amadeus Mozart - Piano Sonates Vol.5

Naar boven Naar boven

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2024 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker