Het logo van de website van Joop Letteboer

Sauna

sauna.php werd voor het laatst bijgewerkt op woensdag 10 januari 2024

De pagina met sauna-ervaringen is verhuisd naar Recensies - Sauna's.

Sauna: een natuurlijke manier om aangeleerde schaamte af te leren


Lekker genieten in de sauna De sauna is het meest geschikte middel om valse schaamte voor het lijf voorgoed af te leren. Op deze pagina leg ik uit wat er zo lekker aan is en op de pagina Saunarecensies heb ik mijn sauna-ervaringen beschreven. De meeste sauna's zijn aangesloten bij de Nederlandse Saunavereniging of Sauna Alliance. Neem eens een kijkje!

Mijn eerste keer


In 1985 kwam ik voor het eerst van mijn leven in een commerciële sauna in Maarsseveen die destijds Sauna Löyly (spreek uit: leulie, = Fins voor stoomstoot) heette, waarvan de exploitanten mij de fijne kneepjes van het sauneren hebben bijgebracht. Op zaterdagavond was er altijd een vaste club mensen (overwegend stellen) met wie het heel gezellig "naar de sauna gaan" was. We deden vaak met z'n allen tegelijk onze "rondjes" en genoten een half uur voor sluitingstijd van een biertje en een versnapering van de kleine kaart. Sommigen van hen kom ik nog dikwijls tegen bij naturistenvereniging Zon en Leven. Tegenwoordig geniet ik bij deze vereniging twee keer per week van een houtgestookte sauna (met zwemvijver) zoals dat ook in Finland gebruikelijk is. Er wordt (jammer genoeg) geen gebruikgemaakt van berkentwijgen om elkaar eens lekker te bewerken, wat ik wel ooit eens heb mogen ondergaan (hetgeen wel heel apart is).
Na een aantal succesvolle jaren werd Sauna Löyly verkocht en ging als Sauna Maarsseveen en daarna als Sauna Maarssen verder. Helaas werd de laatste enkele jaren geleden opgeheven.

Stappenplan voor een heerlijk dagje sauna


Over het fenomeen sauna is op internet tegenwoordig voldoende informatie te vinden en er zijn ook legio boeken over geschreven. Toch zijn er nog mensen die niet veel over sauna weten en er moeite mee hebben om naar een sauna te gaan. Bloot vormt voor hen de grootste barrière, daarom zijn veel saunabedrijven in het gat in de markt gesprongen door badkledingdagen te organiseren. Laat dát nu juist niets met sauna te maken te hebben (lees meer over de nadelen). Voor mensen voor wie bloot een kennelijk schier onneembare hobbel is, is dit stappenplan opgesteld.

 1. Lectuur/informatie
  De auteur Herman Mock heeft in 1991 een zeer complete handleiding over de sauna geschreven, getiteld: 'Sauna! Een complete handleiding'. Het behandelt op zeer luchtige wijze het fenomeen sauna en werd uitgegeven bij uitgeverij BZZTôH. Het ISBN-nummer is: 90 6291 4926. De eerste alinea van dit boekje luidt:

 2. Ik wil geen gegiechel horen. Sauna is een bezigheid waarbij de deelnemers meestentijds geheel ontkleed zijn en dat schijnt in ons vrijgemaakte landje toch nog dikwijls een bron van achterhands bekkentrekken te zijn; de wenkbrauwen worden nog maar al te vaak schalks opgetrokken; de mond schokt nerveus in de hoeken; de handen trachten onopvallend de door Terlenka en frisse plooirok omklede kruizen te bedekken, wanneer het woord sauna valt. Als u, lezer, nog steeds zo'n instelling mocht bezitten, dan moet u dit boek dubbel goed en dubbel ernstig lezen. Behalve lekker ontspannend is sauna ook uitmuntend geschikt om valse schaamte voor het lijf voor eens en voor altijd af te leren.

  Verder is in de meeste goede boekwinkels wel lectuur over de sauna te vinden. Ook op internet is informatie beschikbaar zoals natuurlijk op deze website en de complete saunagids.

 3. Keuze van saunalocatie
  De keuze van de saunalocatie is heel persoonlijk. De één houdt van een grootschalige commerciële sauna, de ander van een kleine knusse persoonlijke sauna. Op bijvoorbeeld Saunagids.nl is de keuze zeer gevarieerd en worden door bezoekers cijfers gegeven voor accommodatie, faciliteiten, restauratie, bediening en prijs/kwaliteitsverhouding. Op de site is het mogelijk te zoeken naar het soort sauna en de provincie waarin deze zich bevindt. De eerste keer zou ik willen adviseren om naar een kleine knusse sauna te gaan om aan het bloot-zijn te wennen en jezelf aan te leren daarvan te genieten. Buiten dat het bloot-zijn natuurlijk is, voel je je na verloop van tijd heerlijk vrij en geeft het een fantastisch gevoel. Je zult vast een prima keus kunnen maken.

 4. Voorbereiding/gewenning
  Om aan het bloot-zijn te wennen is het wellicht aan te raden eerst naar een privé-sauna te gaan. Deze is dan alleen toegankelijk voor jullie. Het is ook mogelijk om de sfeer van de sauna thuis na te bootsen: ga met elkaar of het hele gezin lekker in bad of onder de douche. Dat gebeurt wel vaker in de maatschappij. Er zijn zelfs gezinnen die in plaats van tijdens de avondmaaltijd de gebeurtenissen van de dag gewoon elke dag gezellig in bad bespreken. Het voordeel hiervan is dat je in een herkenbare en vertrouwde omgeving bent. Dat maakt het makkelijker om elkaars blote lijf als iets volstrekt normaal te beschouwen.

 5. Kennissen, vrienden en familieleden tegenkomen in de sauna
  Eén van de oorzaken dat mensen niet naar een sauna durven is ook dat men bang is om kennissen, familie of collega's tegen te komen. Ikzelf vind het dan bizar om te zeggen: "stel je voor dat die collega mij in mijn blootje ziet. Nee, ik blijf mooi thuis". Ik zou dan dus mijn ontspannende dag of avond laten vergallen door een te verwaarlozen kans om iemand tegen te komen die mij normaal gesproken nooit in mijn blootje ziet. Dát laat ik niet gebeuren. Doordat men in een sauna bloot is mag je juist verwachten dat iedereen gelijk is en respect heeft voor elkaar, want in je blootje voel je je vaak kwetsbaar. Er zijn geen verschillen meer en dat is nu juist zo bijzonder. Die ander zal zich misschien net zo onzeker voelen als jij. Waarschijnlijk zullen mensen elkaars geboortekostuum eventjes in zich opnemen en weer over gaan tot de orde van de dag. Immers, mensen kennen elkaar meestal alleen maar in kleren. We hebben dus wel even tijd nodig om aan elkaars blote lijf te wennen, maar dat is binnen vijf minuten gebeurd.

 6. Ongeschreven gedragsregels tijdens de sauna
  Iedereen weet wel wat daarmee bedoeld wordt: behandel elkaar met respect. Het is opvallend dat het respect voor elkaar toeneemt als men bloot is. Dat zien we zowel op naturistenterreinen en naaktstranden als in sauna's. Daar is een simpele reden voor: bloot is men kwetsbaar, maar men is ook zichzelf en dat wordt geaccepteerd. In sommige sauna's hangen rare bordjes met als opschrift: 'lichamelijk contact is niet toegestaan'. Op verschillende websites kan men dit ook in de sectie 'gedragsregels' tegenkomen. Deze tekst is wat vaag en verdient enige toelichting: erotiek in de sauna is absoluut taboe en terecht. Saunagangers komen daar niet voor, hebben er geen behoefte aan en kunnen zich eraan storen. Voor alle duidelijkheid: een doodnormale aanraking of een zoen behoort tot de normale omgangsvormen en is overal toegestaan.

 7. After-saunagevoel
  Persoonlijk vind ik het after-saunagevoel één van de lekkerste kenmerken van een dagje sauna. De sauna geeft je nieuwe energie, laat moeheid en depressiviteit verdwijnen en laat je lijf van top tot teen ontspannen. Je slaapt er heerlijk op en zelfs de volgende dag zijn de invloeden van de sauna goed te merken. Zelf kleed ik me de volgende dag nooit aan, maar loop nog lekker bloot door het huis om het saunagevoel zo lang mogelijk vast te houden. Een saunabeurt in het weekend of als je de volgende dag vrij bent is dan ook het beste aan te raden. Als je de volgende dag nog moet werken kun je niet lang van het after-saunagevoel genieten.

 8. Verslavingsverschijnselen
  Ervaren saunagangers kunnen het beamen: aan de sauna raak je verslaafd, zoals aan alles wat lekker is. Na een eerste bezoek zul je snel weer naar de sauna willen. Zelf ga ik twee (soms drie) keer per week naar de sauna op het naturistenterrein Gravingen. Vooral een houtgestookte sauna is zo heerlijk dat je haast niet kunt wachten tot de volgende keer.

Saunarouting voor een heerlijk dagje sauna


Ten eerste: het oorspronkelijke saunabad is een bloot bad en prima geschikt om valse schaamte voor het lijf voorgoed af te leren (het dragen van badkleding in de sauna heeft niets met sauna te maken. Leer hier meer over de nadelen). Om het verblijf in de sauna zo prettig en ontspannend mogelijk te maken is deze routing wellicht een handig en waardevol hulpmiddel.

Benodigdheden voor een heerlijk dagje sauna:

 • een goede sauna met voldoende voorzieningen
 • voldoende tijd
 • douchegel
 • 2 grote handdoeken en 1 middelgrote handdoek
 • badslippers
 • badjas (indien noodzakelijk)
 • een vriendin of vriend/kameraad voor de gezelligheid

 1. Breng vóórdat u gaat douchen een bezoek aan het toilet om uw blaas te ledigen. Reinig uw lichaam onder de douche uit respect voor de andere bezoekers grondig en droog u goed af. Het zweten gaat het beste wanneer uw huid kurkdroog is. Neem indien aanwezig een warm voetenbad om het lichaam op de eerste saunagang voor te bereiden en de poriën te openen, zodat straks het zweetproces makkelijk op gang kan komen.
 2. In de sauna: rustig zitten of liggen met uw voeten ter hoogte van uw billen. In de sauna is absolute stilte vaak gewenst. Er wordt verwacht dat u zich dan ook aan deze regels houdt. Voor beginners verdient het aanbeveling om op de onderste bank te beginnen. Wanneer men aan de warmte is gewend kan men altijd nog een hogere etage opzoeken.
 3. Vraag u niet af wanneer het grote zweten nu eindelijk begint, dit kan het zweetproces stagneren. Ontspan u zo veel mogelijk en geniet van de relaxte sfeer. Het zweet komt meestal dan vanzelf. De tijdsduur in de sauna hangt sterk af van uw gemoedstoestand. Blijf vooral niet te lang in de sauna. Luister naar uw eigen lichaam en ga eruit als u de sauna niet lekker meer vindt. Dit is vooral voor beginners zeer belangrijk. Twee minuten voor het verlaten van de saunacabine verdient het aanbeveling rechtop te gaan zitten om duizeligheid te voorkomen.
 4. Neem na de sauna een luchtbad van hoogstens een paar minuten om uw longen van frisse lucht te voorzien. Om uw lichaam weer te laten acclimatiseren is afkoelen noodzakelijk. Dit kan het beste als eerste met de koudwaterslang, die u zo dient te hanteren zodat er een film van water op uw huid ontstaat. Werk altijd naar het hart toe. Na de koudwaterslang kunt u een koude douche nemen of het koude dompelbad gebruiken. Het gebruik van het koude dompelbad direct na de sauna is, i.v.m. gebruik door andere badgasten, onhygiënisch. Neem eerst een koude douche of koel af met de koudwaterslang om het lichaam van zweet te ontdoen. Besluit de saunagang met een warm voetenbad. Herhaal de afkoelcyclus hierna nog 1 keer.
 5. Neem tussen de saunagangen door voldoende rust in de rustruimte en breng het vochtgehalte op peil door het drinken van vruchtensap o.i.d. Herhaal deze routing voor saunagang 2, 3, 4, enz.
Tips:
 • Zorg dat de tijd tussen uw laatste maaltijd en de eerste saunagang minstens 1½ uur bedraagt. Betreed de saunacabine niet met een volle maag, maar laat uw maag ook niet helemaal leeg zijn. Tussen de saunagangen door is het lekker om even te bubbelen in het bubbelbad, of om even te "Turken" in het Turks stoombad. Ook een beetje zwemmen in het zwembad is heerlijk, maar voorkom dat u zich inspant. Laat u tijdens de saunagangen door ook eens masseren. U wordt overmand door een heerlijk loom en ontspannen gevoel, wat het verblijf in de sauna nóg aangenamer maakt.
 • Het saunagebeuren is geen prestatiegebeuren. Ga op uw eigen gevoel af. Probeer verschillende dingen uit om een bepaalde regelmaat in het saunagebeuren te creëren waarbij u zich lekker voelt. Er is echter één vuistregel: na de sauna of het Turks stoombad moet het lichaam worden afgekoeld.
 • Neem vlak voordat u zich aankleedt geen warme douche, u bent immers al schoon (schoner kunt u niet worden) zodat het effect van een douche vrijwel nihil is. Bovendien doet het de zojuist opgebouwde weerstand weer teniet: de sauna verhoogt uw weerstand tegen ziekten en weersomstandigheden.
 • Commerciële sauna's die ik tot dusver heb bezocht zijn:

  1. SpaSereen, Maarssen (2011-2022)
  2. Sauna Drôme Beauty Farm, Putten (2002, 2009, 2010)
  3. Thermen Holiday, Schiedam (2009, 2010)
  4. Sauna Lunteren, Lunteren (2003)
  5. Centre du Lac, Pijnacker (2001)
  6. Beauty en Thermen "De Heuvelrug", Veenendaal (2001)
  7. Thermen Elysium, Bleiswijk (2000)
  8. Sauna Soesterberg, Soesterberg (2000)
  9. Deshima Saunacultuur, (thans Sauna Devarana) Den Bosch (2000)
  10. Hotel Oranje, Noordwijk (1999)
  11. Sauna de Bakenberg, Arnhem (1999)
  1. Houten Sauna, Houten (2009, 2010) GESLOTEN
  2. Body Totaal Wellecom, Ellecom (2002) GESLOTEN
  3. Thermen Vitalizee, Scheveningen (1999) GESLOTEN
  4. Sauna Maarssen vh Sauna Maarsseveen vh Sauna Löyly, Maarsseveen (1985-1991) GESLOTEN

  Oproep


  Zoek je een maatje voor sauna, naturistische massage, een naturistische vakantie of tantraworkshops? Kijk dan even op de pagina Oproepen.

  joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

  © Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2024 | Wijzigingen

  eXTReMe Tracker