Het logo van de website van Joop Letteboer

Nieuws overig

nieuws-overig.php werd voor het laatst bijgewerkt op zondag 28 februari 2021

Inhoudsopgave:

04-05-2013 | Ziekenhuizen niet voorbereid op Billie en Bessie Turf


Het AD meldt dat ziekenhuizen de grootste moeite hebben met de behandeling van het groeiend aantal extreem zware patiënten. Het ontbreekt hen aan goede materialen en kennis om Billie en Bessie Turf op te vangen. Volgens de krant vinden deskundigen dat zwaarlijvigen en andere Obesitas-liefhebbers zorg moeten krijgen in gespecialiseerde ziekenhuizen. Ík vind dat dit soort walrussen zo snel mogelijk naar de sportschool moeten worden geschopt en op een gezond en streng dieet moeten worden gezet. Niks gespecialiseerd ziekenhuis, deze allesverslindende vreetmachines worden na de behandeling of zorg weer naar huis gestuurd met: "Zo, mijnheer/mevrouw. Uw klachten zijn verholpen, u kunt zich voor de tv weer volvreten". Want, wie gaat dit alles weer betalen? Juist, de gezonde en sportende Nederlander die al elke maand een torenhoge zorgpremie moet ophoesten om ziekgeworden rook- en alcoholverslaafden te behandelen. In Nederland leven volgens het AD 350.000 mensen met levensbedreigende vetzucht.

Niet alleen ziekenhuizen kampen met problemen om dikzakken op te nemen. Ook crematoria geven aan de volgevreten kadavers niet op de normale manier te kunnen cremeren, omdat die niet in de oven passen. Daar heeft een creatieve eigenaar van een crematorium voor paarden wat op gevonden: die biedt zijn verbrandingsoven aan om (aan vetzucht bezweken?) Billie en Bessie Turf te cremeren.

25-12-2012 | Jurist Engelfriet verkoopt onzin


Jurist Arnoud Engelfriet heeft zich vandaag volslagen belachelijk en ongeloofwaardig gemaakt door te stellen dat de man uit Houten - die de kerstrede van 2012 op internet vond en opende - strafbaar is. De rede was online gezet en daardoor openbaar gemaakt. Het is vrij simpel: als je niet wilt dat iets openbaar wordt, zet het dan niet online! Als je niets zinnigs te doen hebt en toch iemand wil vervolgen voor het openbaar maken van een kerstrede waar geen hond in geïnteresseerd is, vervolg dan degene die de rede online gezet heeft.

Bovenstaande mening is ook van toepassing op de destijds door Manon Thomas veroorzaakte commotie rond doodnormale naturistische strandfoto's: zonder het zelf te beseffen zette de oud-presentatrice - door gebruik te maken van een onbeveiligde wireless internetverbinding - prachtige foto's online en liet daar een GeenStijl-bezoeker voor opdraaien. Foei, Manon! Het is je eigen domme schuld! Ga je schamen! Het voorgaande typeert de achterbakse mentaliteit van de Gooise matras: als er geld valt te verdienen over de rug van andere onschuldige mensen zijn ze er als de kippen bij, zonder enige zelfreflectie toe te passen.

03-12-2012 | Brazilië kiest mooiste billen


Zaterdagavond werd in Sao Paulo in Brazilië de tweede editie van de Miss Bumbum-verkiezing gehouden: een verkiezing voor de mooiste billen van het land. De billen van de 25-jarige Carine Felizardo werden tot de mooiste gekozen. Om voor de titel in aanmerking te komen brengen de deelneemsters menig uurtje door in de sportschool. Zo ook de 25-jarige winnares: "Tien jaar sportschool heeft zijn vruchten afgeworpen".

Braziliaanse vrouwen staan bekend om hun mooie billen. Een flinke ronde kont wordt in Brazilië als nationale trots en schoonheidsideaal gezien. Dat dit weer eens niet werd begrepen bleek uit reacties in de NRC. De 'kwaliteitskrant' besteedde aandacht aan het item door een aantal foto's van een paar prachtige billen te plaatsen. Of de reacties daarop werden geplaatst door jaloerse NRC-lezeressen met te dikke sinaasappelbillen werd niet duidelijk. Gezien de reacties is kwaliteit een groot goed, maar als het over (kwaliteits)billen gaat laten NRC-abonnees het afweten.

18-12-2011 | Drammerig Wakker Dier veroordeelt opnieuw consumptie foie gras


Het kan u de afgelopen dagen (wéér) niet ontgaan zijn: op Nederlandse radiozenders duiken net als in 2009 en 2010 uiterst irritante spotjes op van de drammerige linkse club Wakker Dier, die in de persoon van buikspreekpop Jort Kelder wil dat u voortaan als "rechtse hobby" geen foie gras meer eet. De irritantste club van Nederland heeft het helaas voor elkaar gekregen dat talloze vooraanstaande restaurants zoals de Van der Valk-restaurants, Hotel Krasnapolsky en de Eden Hotel Group de heerlijke foie gras van de menukaart hebben gehaald.

Hypocriet
De commotie en discussie rond de productie en consumptie van foie gras vind ik op zijn zachtst gezegd hypocriet. Een haak in de bek van een zoet- of zoutwatervis, een gemiddelde prijsvechterkip in een hok of legbatterij, de ruimte van een varken, de vangstmethoden van tonijn, koeien die in no-time slachtrijp zijn of het dierenleed met betrekking tot halalvlees; niemand maakt zich hierover druk, maar als het over foie gras gaat staat de natie (aangemoedigd door stemmingmakerij van Wakker Dier) opeens op zijn achterste hypocriete benen. Voor de goede orde: mijn mening wordt misschien onbedoeld gezien als een poging om de productie en consumptie van foie gras te rechtvaardigen, maar als je dat middels reclamespotjes aan de kaak stelt, wees dan ook zo flink om bijvoorbeeld de veel wredere productie, verkoop en consumptie van halalvlees een halt toe te roepen. Maar nee, dáár heb ik deze (en andere clubs) nog nooit over gehoord. Onlangs werd het voorstel van de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer door toedoen van enkele christelijke partijen verworpen, en dat betekent dat het onverdoofd ritueel slachten "gewoon" kan doorgaan. Zou dat betekenen dat ik dan ook gewoon ganzenlever mag produceren? Ik ben bang van niet. Kennelijk is het structurele dierenleed met betrekking tot de halalonzin wél ethisch verantwoord als er religie in het spel is, maar is de productie en consumptie van foie gras omstreden als diezelfde religie ontbreekt. Raar. Daarom zal ik de belachelijke initiatieven om het eten van foie gras te ontmoedigen dan ook niet serieus nemen.

Overigens is het al heel lang zo dat lang niet alle ganzen meer dwangmatig gevoerd worden. Als je foie gras in de Périgord in de Franse Dordogne koopt of bestelt, kun je het gewoon van normaal gevoerde ganzen krijgen die lekker buiten hebben gelopen en net als scharrelvarkens een redelijk leven hebben gehad. Sterker nog: ganzen staan in de Périgord gewoon in de rij om op de traditionele wijze gevoerd te worden (maar daar hoor je Wakker Dier natuurlijk niet over, want dat levert geen publiciteit op).

In Frankrijk, waar 80% van de wereldwijde productie van foie gras plaatsvindt, is ganzenlever in 2006 wettelijk aangewezen als cultureel erfgoed, waarbij de traditionele voederwijze verplicht is. Als die traditionele voederwijze niet heeft plaatsgevonden mag ganzenlever volgens de Franse regels officieel geen foie gras heten.

12-07-2010 | Verdiend verloren, missie mislukt


Het leek wel of ik gisteren tijdens de finale van het WK Voetbal in Zuid-Afrika naar het WK Karate of Judo zat te kijken. Niet om aan te zien. Zelden heb ik zo'n slechte finale en zo'n terechte winnaar gezien. Oranje grossierde in smerige overtredingen: de karatetrap van Nigel de Jong tegen Xabi Alonso had moet worden bestraft met een rode kaart. Ook Mark van Bommel speelde een kansloze wedstrijd en verloor volledig de controle op het middenveld. De sympathie van de wereldpers voor de speelstijl van Oranje is na deze schoppartij als sneeuw voor de zon verdwenen. Terecht, want deze wedstrijd was het Nederlands elftal onwaardig en synoniem voor anti-voetbal. Wat dat betreft onderschrijf ik de woorden van AD-sportjournalist en criticus Hugo Borst volledig.

Gemiste kans
Op dit niveau moet je kansen benutten en dat heeft Arjen Robben tot twee keer toe niet gedaan. Daarnaast waren enkele internationals hopeloos uit vorm en durfde het Nederlands elftal niet frank en vrij te spelen. Dat brak ze in de verlenging op. Het is een beetje goedkoop om - zoals enkele spelers van het Nederlands elftal hebben gedaan - te suggereren dat arbiter Howard Webb een belangrijk aandeel zou hebben in de uitslag van de WK-finale, maar als Robben die twee kansen in de tweede helft er gewoon in schiet hoor je daar niemand over. Zoiets is typisch Nederlands. Sportcommentator Evert ten Napel (die tijdens het WK werd gemist) zei het al zo vaak: het Nederlands elftal speelt mooi, maar het vergeet te scoren. De waarde van die woorden bleek andermaal in deze harde en lelijke WK-finale.

21-04-2010 | Stel rijdt 767.000 km in één Volvo


Een Belgisch stel heeft in 12 jaar tijd 767.350 kilometer met één auto gereden. Het echtpaar rijdt dagelijks zo'n 200 kilometer op en neer van Hasselt naar Denderleeuw waar zij werken in de stationsrestauratie. Vrijdag gaan ze met pensioen, dan verkopen zij de Volvo met de recordkilometerstand.

27-01-2010 | SOS - Signalering Onjuist Spatiegebruik


Dinsdagochtend was de oprichter van de website SOS - Signalering Onjuist Spatiegebruik te gast in het Radio 538-programma 'Evers staat op' van Edwin Evers. De initiatiefnemer is de website begonnen naar aanleiding van de talloze spatiefouten in de media, in de reclame en op websites. Tegenwoordig interesseren steeds minder mensen zich voor onze taal en zorgen zij er voor dat reacties op fora en krantenartikelen bijna onleesbaar zijn geworden. Samenstellingen die aan elkaar moeten worden geschreven, worden steeds vaker los van elkaar geschreven. Dit wordt ook wel de Engelse ziekte genoemd. De ziekte woedt al járen, maar het SOS verzet zich er terecht tegen. Het los schrijven van samenstellingen levert onbedoeld hilariteit, irritatie en tegelijkertijd medelijden en een andere interpretatie van het bedoelde op. Een grill- en maaltijdenwinkel in Zoetermeer maakte bijvoorbeeld reclame voor 'Tamme konijnen bouten in pruimensaus'. Nee, dank je. Ik hoef alvast geen pruimensaus meer en ga liever naar een andere winkel waar ze gewoon konijnenbouten verkopen.

Ook de dt-fout wordt steeds vaker gemaakt. Een verbijsterend dieptepunt was het tv-fragment in 'De wereld draait door' van schooljuf Nienke Disco die de spatiefout in Wat vind je in de huis kamer niet verbeterde, maar van 'vind je' ook nog eens 'vindt je' maakte. Hierdoor stonden er opeens twee taalfouten. Tja, als mensen het verkeerde voorbeeld geven en dit soort blunders maken komt het natuurlijk nooit meer goed met onze taal. Het is niet bekend of deze dame inmiddels uit haar functie is ontheven.

SOS-spatiefouten
Een saillant en eigenlijk wel grappig detail is dat de oprichter van SOS zelf ook op onjuist spatiegebruik is te betrappen: 'goed gegaan' en 'goed gekomen' spreek je uit als één woord en schrijf je dus ook als één woord, net zoals je ook binnengekomen en thuisgekomen aaneen schrijft. Of dit werkwoorden zijn of niet doet hierbij niet ter zake: goedgegaan, goedgekomen. Ook het los schrijven van woorden als 'halal voedsel', 'halal snacks' en 'halal kaas' die je uitspreekt als één woord staat raar en is niet logisch. Het maakt hierbij niet uit of producten halal zijn, dus schrijven we halalvoedsel, halalsnacks en halalkaas zoals het hoort gewoon aan elkaar. Dat is de enige juiste schrijfwijze. Hetzelfde geldt voor 'Prinses Irene Brigade-weg'. Als mensen (merk)namen bedenken zouden ze zich ook aan de taalregels moeten houden. Waarom zou ik de spatiefouten van overheden, bedrijven, stichtingen en organisaties moeten overnemen? In 'Prinses Irene Brigade' staat dus een duidelijke spatiefout. Dat moet zijn Prinses Irene-brigade. Een weg die naar de Prinses Irene-brigade is vernoemd heet dus gewoon een Prinses Irene-brigadeweg.

Mijn conclusie: voorkom verwarring, hou het simpel en logisch. De Nederlandse taal is voor de meeste mensen al moeilijk genoeg.

13-08-2009 | Mexicaansegriephysterie overdreven


Het is de overheid weer gelukt mensen ongerust te maken met een niets-aan-de-hand-bericht over een onschuldig griepvirus. Er duikt een griepje op en direct is iedereen in rep en roer. Direct worden allerlei doemscenario's uit de kast getrokken om de toch al ontstane commotie en angst nog erger te maken. Ook op mijn werk zijn ze er weer ingetuind. Medewerkers kregen een brief thuis, er werden informatiebijeenkomsten belegd, overal hangen onnodige affiches met voorzorgsmaatregelen en zelfs de werkvloer gaat overijverig te werk door 86 keer per dag de deurklinken schoon te poetsen. Gekker moet het toch niet worden en ik vraag me af waar deze ziekelijke drukte in hemelsnaam goed voor is. De gezondheidsrisico's zijn namelijk niet groter dan bij alle andere griepvirussen en hebben dezelfde symptonen. Hooguit krijg je wat vaker met de symptonen te maken, maar dat lijkt me vooralsnog geen reden om de bevolking en medewerkers in bedrijven tot vervelens toe te irriteren met doemscenario's en de stuipen op het lijf te jagen.

Het zou me niets verbazen als de Mexicaanse griep is misbruikt om zoveel mogelijk vaccins te verkopen.

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2024 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker