Het logo van de website van Joop Letteboer

Opinie: Sauna? Natuurlijk bloot!

saunabloot.php werd voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 11 november 2022

Inhoudsopgave:

 1. Zorgwekkende ontwikkelingen
 2. Virus
 3. Nieuwe preutsheid: terug bij af
 4. Marokkanen verzieken sfeer op textieldagen sauna's
 5. Wat zijn de nadelen van het dragen van badkleding in sauna's en waarom heeft het niets met sauna te maken?
 6. FAQ
Sauna? Natuurlijk bloot, dus geen badkleding!

De sauna is al járen hét meest natuurlijke middel bij uitstek om valse schaamte voor het lichaam voor eens en altijd af te leren. Sauna's hebben hierdoor naast een ontspannende en reinigende, óók een opvoedende taak. Menig saunabezoeker is, door naar de sauna te gaan, van door de maatschappij aangeleerde schaamte bevrijd en het is zelfs aannemelijk dat naaktrecreatie hierdoor steeds populairder is geworden.

Zorgwekkende ontwikkelingen


Een zorgwekkende ontwikkeling is dat de laatste decennia steeds meer saunacomplexen omstreden badkledingdagen invoeren om mensen die zich om uiteenlopende redenen nog steeds schamen voor hun lijf (dat is écht ouderwets en niet meer van deze tijd) tegemoet te komen en hen te leren dat bloot helemaal niet zo spannend is. Althans, dat is de uitleg van dergelijke sauna's. De échte reden wordt verzwegen: door het schaamtegevoel van de saunabezoeker creëren van een nieuw verdienmodel, het aanboren van nieuwe doelgroepen zoals niet-westerse allochtonen en de jeugd om de door nieuwe preutsheid teruglopende omzet op te vangen (deze laatste reden werd in de media door een sauna-eigenaar letterlijk opgegeven). De ambiance van heerlijk met elkaar in je blootje genieten valt hierdoor volledig weg. Het blote aspect is nu juist iets wat de sauna voor de meeste liefhebbers zo fijn maakt.

Virus


De Zwaluwhoeve is helaas met de badkleding-idioterie begonnen en heeft de laatste decennia met dit virus ook andere saunacomplexen besmet. De Veluwse Bron gaat daarin zelfs zover dat het de 'Badkledingweken' organiseert en de Zwaluwhoeve zelfs badkleding verkoopt. Een slechte en verwerpelijke ontwikkeling die niets met sauna te maken heeft. Door deze door de Nederlandse Sauna Vereniging en vele saunaliefhebbers bekritiseerde ontwikkeling moet je van tevoren eigenlijk eerst de sauna van je keuze bellen of de website bekijken of bloot op je favoriete dag geen probleem is. Bizar!

Nieuwe preutsheid: terug bij af


Het badkledinggedoe in saunacomplexen is voor een belangrijk deel veroorzaakt door niet-westerse allochtonen waarvan de cultuur en ideologie niet passen in onze vrijgevochten samenleving. Ook de seksualisering van de samenleving door de media en internet heeft bijgedragen aan de schaamte die jongeren voor hun lichaam voelen. Jongeren willen na het sporten/gymen niet meer gemeenschappelijk bloot douchen omdat ze niet kunnen voldoen aan een door de media en internet opgedrongen schoonheidsideaal (denk bijvoorbeeld aan siliconenborsten, "gecorrigeerde" schaamlippen of de billen van Jennifer Lopez, Beyoncé en Kim Kardashian). Men keurt daardoor het eigen lichaam af en men is bang dat anderen dat ook zullen doen. Hierdoor is er in sauna's en sportclubs een nieuwe preutsheid ontstaan die in de jaren vijftig en zestig heel normaal was, maar nu weer de kop op steekt. Ik vind dat een achteruitgang. Het zal me niets verbazen als deze achteruitgang pas na tientallen jaren weer is hersteld. Wellicht moet er een (nieuwe) seksuele revolutie zoals in de jaren zestig aan te pas komen om dat te bereiken. Toen gaf het niet hoe je eruit zag, maar werd je geaccepteerd en werd het blote lijf als symbool van vrijheid en natuurlijkheid gepropageerd. Dit wordt door naturisten en nudisten nog steeds gedaan. Er is door de Nederlandse Sauna Vereniging en NFN veel werk te doen om het blote lichaam weer geaccepteerd te krijgen in locaties waar dat volstrekt normaal is. Lees meer...

Marokkanen verzieken sfeer op textieldagen sauna's


Naar op 3 december 2019 bekend is geworden schaffen sauna's als Thermen Holiday (Schiedam) en Thermen Elysium (Bleiswijk) het badkledinggedoe in de avonduren af en wordt gewoon bloot weer de standaard. De reden: overlast door (natuurlijk) Marokkanen die zich vanuit hun cultuur niet kunnen gedragen. Marokkanen vernielden toiletrolhouders en zeepdispensers in het sanitair en vielen meisjes en vrouwen lastig. In een artikel in het AD stelden de uitbaters van genoemde sauna's ivm de afkomst van de overlastgevers geen aannames te willen doen (feiten benoemen die onwelgevallig zijn is een groot probleem bij deugers), maar als je weigert te zeggen wie daarvoor de verantwoordelijken zijn weet je wel hoe laat het is.

Zwembadterreur
Zwembadterreur door Marokkanen is tegenwoordig schering en inslag: tijdens de zomer van 2019 sloten groepen Marokkanen in een zwembad als een roedel hyena's meisjes en vrouwen in om hen aan te randen. In plaats van het Marokkanenprobleem aan te pakken wilde de burgemeester van die plaats niet handhaven en besloot het zwembad maar gewoon te sluiten. Eind juli 2020 werden twintig overlastgevende niet-westerse allochtonen een zwembad in Driebergen uitgezet. De overlastgevers mogen een jaar niet meer in het zwembad komen.

Toen wellnesscentra met de badkleding-idioterie begonnen zag ik de bui al hangen: sauna's zagen een nieuw verdienmodel dat niets met sauna te maken heeft, waren zich niet bewust van de overlast en zagen hun sauna afglijden naar een gewoon zwembad. Want met badkledingdagen trek je publiek aan dat ongewenst is en niets in een sauna te zoeken heeft. Waarom is men daar tijdens de invoering dan zo naïef in geweest? Was er van de uitbaters dan werkelijk niemand met gezond verstand die dit zag aankomen? Anyway, ik verwacht met de groei van het aantal niet-westerse allochtonen en economische gelukszoekers dat nog veel meer sauna's met overlast te maken gaan krijgen. Daarvoor is maar één simpele oplossing denkbaar: schaf deze idiote dagen af en bied sauna aan zoals het hoort: bloot. Dan houd je het Marokkaanse tuig buiten de deur.

Onze vrijheid staat onder druk
Wat ik al jaren vreesde gebeurde in Duitsland, dat bekend staat om de freikörperkultur (FKK): de aanval van moslims op een naturistenzwembad in Noordrijn-Westfalen. Mijn vrees is dat deze aanvallen zich zullen uitbreiden naar andere westerse landen en ook onze naaktstranden en (blote) sauna's zullen treffen. De Duitse autoriteiten denken dit probleem op te lossen door moslims op te leiden tot badmeester. Opleiden? Zodat ze zich alsnog kunnen vergrijpen aan jonge vrouwen en meisjes? Of erger: hen vermoorden omdat het 'kafirs' zijn? Knettergek. Vergeet het: moslims gehoorzamen de Koran en de sharia. Beter is het om die locaties tegen moslimtuig te beveiligen. Onze vrijheid staat op het spel, want de islam en vrijheid zijn onverenigbaar: de islam kent geen vrijheid. Ik maak me ernstig zorgen om mensen die anno 2024 nog steeds hun kop in het zand blijven steken en op extreem-linkse partijen stemmen. Hoe lang zijn we nog in staat om onze vrijheid te behouden als we de islam laten gedijen? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Relevante artikelen (web):
Boze moslims bestormen "Allahu Akbar" schreeuwend een naturistenzwembad in Duitsland en dreigen de vrouwen "uit te roeien"
Wellnesscentra doen badkleding 's avonds in de ban: 'Het trok bezoekers aan die wij niet willen'
Vrouwen staan achter wellnesscentra die 's avonds badkleding weren: 'Vooral allochtone mannen verzieken sfeer'

Wat zijn de nadelen van het dragen van badkleding in sauna's en waarom heeft het niets met sauna te maken?


Als saunafreak met bijna 35 jaar sauna-ervaring zal ik dat uitleggen. Het saunabad is oorspronkelijk een bloot bad en bedoeld om zowel het lichaam als de geest te reinigen en te ontspannen. Het dragen van badkleding, een boxershort of een string belemmert het reinigingsproces, is niet bevorderlijk voor de gezondheid, niet functioneel en heeft daarom niets met sauna te maken. De belemmering van dit reinigingsproces vindt op de volgende manieren plaats:

 1. Het is onhygiënisch: het is niet mogelijk om voor het betreden van de saunacabine de geslachtsdelen en de billen te wassen. Vuil, zweet en afvalstoffen trekken in de loop van de dag in de badkleding en verspreiden zich ook in bubbelbaden, zwembaden en afkoelbassins. Niet echt fris voor anderen. Bovendien gaan badkleding en saunafaciliteiten na verloop van tijd stinken
 2. Het lichaam kan niet goed zweten en afkoelen omdat de poriën worden afgesloten/geblokkeerd. Daardoor wordt ook de afvoer van afvalstoffen belemmerd
 3. Het dragen van badkleding kan door de warmte en ophoping van vuil en zweet roodheid, huidirritatie en zelfs contacteczeem veroorzaken
 4. Andere nadelen:
 5. Het door de maatschappij én je opvoeding opgelegde idee dat je je voor je lijf zou moeten schamen (dus een door andere mensen veroorzaakte conditionering in jouw systeem) wordt met het dragen van badkleding versterkt
 6. Het trekt publiek aan dat ongewenst is en niets in een sauna te zoeken heeft
 7. Verwaarlozing van de oorspronkelijke Finse en Nederlandse saunacultuur

  Saunacomplexen die er omstreden badkledingdagen op na houden zijn:
 1. Sauna- en wellnesscentrum Aquarein (BE) (NIEUW)
 2. Sauna De Zwaluwhoeve
 3. De Veluwse Bron
 4. Thermen Bussloo
 5. Thermen Holiday (weer afgeschaft in de avonduren)
 6. Thermen Lucaya
 7. Thermen Elysium (weer afgeschaft in de avonduren)
 8. Sauna De Leliehof
 9. Sauna Spaubeek (waarschijnlijk, nog niet zeker)
 10. Sauna De Parel
 11. Sauna Keizer
 12. Beauty Sauna Peize
 13. Palestra
 14. SpaPuur

FAQ:

Verwante artikelen (website):
Nepnieuws NOS wordt genant (actueel)
De leugens over Covid-19 (actueel)
Stop de identiteitspolitiek!
Deugen voor de bühne
De censuur van social media
De hetze tegen ON! (actueel)
Antifa, een groeiend probleem
De linkse haat tegen FVD (actueel)
Sauna? Natuurlijk bloot

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2024 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker