Het logo van de website van Joop Letteboer

Spatoilet: na ieder toiletbezoek een schoon en fris gevoel

Recensie Spatoilet (actueel)

spatoilet.php werd voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 21 mei 2024

Waarschuwing vooraf: als je eenmaal een douche-wc hebt geprobeerd wil je nooit anders meer, dus weet waar je aan begint. Lezen van deze recensie is geheel op eigen risico :-)

--- IN BEWERKING ---

Inhoudsopgave:

 1. Inleiding
 2. Waarom een douche-wc?
 3. Schone billen voor het hele gezin
 4. Hoe werkt SPATOILET?
 5. VIDEO: Op deze wc word je schoongesproeid
 6. Eigenschappen van het SPATOILET
 7. Voor- en nadelen | verbeterpunten
 8. Duurzaamheid
 9. Opmerkingen en tips
 10. Documenten
 11. Foto's van mijn SPATOILET
 12. Aanschaf van een douche-wc
 13. Verwante artikelen (web)
 14. Links naar douche-wc's
 15. Trivia

Inleiding


Spatoilet: na ieder toiletbezoek een schoon en fris gevoel Op deze pagina vindt u een klantbeoordeling of klantreview van mijn douche-wc. Op 28 oktober 2010 heb ik mijn eerste SPATOILET laten installeren. Het model Diamond van SPATOILET (ook wel sproeitoilet, wc-douche, douche voor de billen, toilet- of billendouche genoemd) is een Japanse uitvinding en is sinds 2007 in Nederland verkrijgbaar. Het SPATOILET is voorzien van een automatisch bewegende douche-arm (een uitschuifbaar sproeisysteem) met warm water om zowel de anale zone als de vagina te reinigen. Na de reiniging met warm water wordt de bilnaad door een föhnsysteem met warme lucht drooggeföhnd. Hierdoor is het gebruik van toiletpapier en eindeloos vegen van de billen niet meer nodig. In Indonesië, India, Japan, China, Vietnam, Frankrijk, Finland en Zwitserland is het al eeuwen de normaalste zaak van de wereld dat men na toiletbezoek de anale zone reinigt met (warm) water. Gebruik van toiletpapier vindt men ouderwets, vies en onhygiënisch. In Nederland is deze methode nog niet zo bekend (onbekend maakt onbemind), maar zolangzamerhand begint ook hier de Aziatische manier om het anale gebied te reinigen steeds meer terrein te winnen. Door de grote hygiënische voordelen, het gebruiksgemak, de vele eigenschappen en de lage kosten verovert de douche-wc vanuit Azië nu ook Nederland. Volgens Sanitairwinkel Frisse Bips stijgt de verkoop van douche-wc's zo'n 15 procent per jaar.

Waarom een douche-wc?


Daar is eigenlijk maar één antwoord op mogelijk: toiletpapier is niet meer van deze tijd, hopeloos ouderwets en maakt niet (goed) schoon. Volgens een website loopt zeker 40% van de mensen in een winkelcentrum rond met poepresten tussen de billen. Trek dit eens door naar een drukbezocht textielzwembad, waar men - in tegenstelling tot sauna's en zwemuren voor naturisten - niet de mogelijkheid heeft om vooraf de billen te wassen.
Voor de verzorging van ons lichaam zijn tegenwoordig allerlei geavanceerde apparaten op de markt en zijn luxe en wellness belangrijk in ons sanitair. Voor het dagelijks wassen van onze handen, gezicht, armen en benen gebruiken we (warm) water. Voor het anale gebied - wat een broeinest is van bacteriën - gebruiken we echter vanaf de uitvinding in 1857 (!) tot op de dag van vandaag een primitief armoedig papiertje. Hierdoor kunnen - door achtergebleven ontlasting - gemakkelijk veel voorkomende klachten als jeuk en (huid)irritaties ontstaan. Met een douche-wc is dat - en het onhygiënische gevoel - verleden tijd. Het systeem bevordert daardoor de gezondheid van de billen en het welzijn van de gebruiker. Het is niet meer van deze tijd dat anno 2024 nog steeds zo veel mensen hun billen vegen, terwijl voor een optimale hygiëne er een veel betere en schonere methode is. De beste manier om de billen te reinigen is met warm water (u maakt uw handen, auto of de vaat ook niet schoon met papier). Met een douche-wc is toiletpapier niet meer nodig en zal de stoelgang in het vervolg veel prettiger verlopen.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik een douche-wc fantastisch vind. De heerlijk warme toiletbril en het zalige warme water staan garant voor een heerlijke lichaamsbelevenis en zijn een pure weldaad voor het onderlichaam. De luxe functies maken toiletbezoek heel ontspannen en je voelt je na gebruik schoner dan ooit.

Systemen als een douche-wc koop je altijd te laat. Het is iets waarvan je niet weet dat je het mist, totdat je het zelf hebt ervaren. Een douche-wc behoort zonder twijfel tot één van de beste aankopen die je in je leven zult doen, en is de perfecte match voor jou en je billen. Haal het in huis en bezorg je billen de milde en tedere reiniging die ze verdienen. Ik kan op grond van mijn ervaringen het volgende advies geven: wees lief voor je billen, ervaar de milde frisheid van een douche-wc.

Veel mensen vinden zichzelf niet schoon na gebruik van toiletpapier. Tegen mensen die nog twijfelen en sceptisch zijn, maar hygiëne belangrijk vinden, zeg ik: ja, je wordt écht schoon. Na gebruik van een douche-wc ben je schoner dan met welk merk toiletpapier dan ook. Naast dat het schoner is, is het ook fijn om geen toiletpapier meer te hoeven gebruiken. Eigenlijk is een eerlijke vergelijking met het hopeloos ouderwetse billen vegen niet meer te maken.

Schone billen voor het hele gezin


De voordelen ten opzichte van primitief onhygiënisch geveeg moeten niet worden onderschat. Het is een misvatting om te denken dat een douche-wc uitsluitend is bedoeld voor ouderen, mindervaliden en gehandicapten. Waar een douche-wc járen gold als een zorgproduct is het de laatste jaren door de groeiende populariteit steeds meer een luxeproduct geworden, waar het éindelijk nu ook zijn weg heeft gevonden in toiletten en badkamers in Nederlandse huishoudens. Een douche-wc is ideaal in elk gezin en is door iedereen te gebruiken. In bijvoorbeeld Japan zie je bijna niets anders en daar heeft meer dan 80% van de huishoudens een douche-wc.

Met het SPATOILET is het mogelijk om voor maximaal 4 personen gebruikersvoorkeuren in te stellen. Zo heeft elk gezinslid zijn eigen instellingen. De bediening van het SPATOILET lijkt in het begin lastig, maar went na verloop van tijd. Hoe je de voorkeuren voor 4 gezinsleden instelt en opslaat lees je op pagina 21 van de gebruiksaanwijzing (pdf).

Hoe werkt SPATOILET?


Nadat het SPATOILET op het bestaande toilet is gemonteerd en op de waterleiding en de elektriciteit is aangesloten is het systeem klaar voor gebruik. Met de meegeleverde afstandsbediening is zowel de temperatuur van de toiletbril als de temperatuur van het water en de positie van de douche-arm in te stellen. Als je op de heerlijk verwarmde toiletbril gaat zitten wordt de ingebouwde sensor geactiveerd en treedt het geurverdrijvingsfilter automatisch in werking. Binnen een minuut zal de blauwe indicator op het toilet rood gaan branden, hetgeen betekent dat de toiletbril de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Als je klaar bent druk je op de knop 'Wash' op de afstandsbediening. Na enkele seconden zal de douche-arm naar voren schuiven en de billen met zalig warm water reinigen. Na twee minuten keert de douche-arm terug in zijn oorspronkelijke positie en treedt de ingebouwde föhn automatisch in werking om de billen te drogen. Dit duurt drie minuten.

Tip:
Als de duur van de was- en droogcyclus (respectievelijk twee en drie minuten) te lang wordt gevonden, kan deze worden verkort door op de knop 'Stop' te drukken. Een eventuele volgende functie moet daarna op de afstandsbediening handmatig worden geactiveerd.

VIDEO: Op deze wc word je schoongesproeid


In onderstaande video wordt de werking van een douche-wc gedemonstreerd. Vegen of sproeien? Sproeien, natuurlijk!

"Lekker fris, hygiënisch... Warm. Het is genot, het is gewoon luxe. Lekker ontspannen! Ik denk dat schoon het beste woord is, je komt met je handen nergens aan", aldus een nieuwe gebruiker.

Douche-wc's zijn booming. Bekijk de video:

Eigenschappen van het SPATOILET


Gemiddeld zitten we een jaar van ons leven op het toilet. Dan is het wel zo fijn dat we een beetje comfort hebben om toiletbezoek zo aangenaam mogelijk te maken. De luxe functies van het SPATOILET zorgen ervoor dat de tijd die we op het toilet doorbrengen ontspannen, comfortabel en prettig is. De vele eigenschappen op een rijtje:

 • Past op bijna ieder toilet
 • Heerlijk verwarmde toiletzitting met gebruikersensor en indicatielampje
 • Draadloze afstandsbediening
 • Bedieningspaneel aan de rechterzijde van het toiletsysteem voor als de batterijen van de afstandsbediening leeg zijn
 • Geheugenfunctie voor persoonlijke instellingen voor vier personen
 • Beweegbare en op verschillende standen instelbare douche-arm die zowel de anale zone als de vagina reinigt
 • Regelbare waterstraal en -temperatuur
 • Functies voor een zacht pulserende en masserende wascyclus
 • Klysmafunctie voor reiniging van het uiteinde van het rectum
 • Föhnsysteem om de anale zone met warme lucht droog te föhnen
 • Automatische reiniging van de douche-arm vóór en na ieder toiletbezoek
 • Soft-closesysteem voor het zacht en geluidloos sluiten van toiletbril en -deksel
 • Automatisch geurverdrijvingsfilter
 • Kinderfunctie
 • Energiebesparende functie

Voordelen

 • Geen toiletpapier meer nodig
 • Veel hygiënischer dan toiletpapier
 • Een heerlijk schoon en fris gevoel
 • Geen jeuk en (huid)irritaties meer
 • Elke dag een ontspannende, comfortabele en prettige stoelgang
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Milieuvriendelijk
 • Geschikt voor kinderen, volwassenen, ouderen en mindervaliden
 • 3 jaar garantie
 • Lange levensduur
 • Snelle levering: als je geluk hebt wordt het Spatoilet een dag na bestelling al bij je thuis geïnstalleerd
 • Goede service: in de nacht van 15 op 16 oktober 2014 ging na bijna vier jaar de printplaat van het toilet stuk. 's Ochtends om 05.46 uur mailde ik Spatoilet, nog diezelfde avond stond Rem Pronk van SPATOILET voor de deur om de printplaat te vervangen. Geweldig!

Nadelen

 • Voor mensen die niet zo handig zijn moet het SPATOILET door een installateur worden geïnstalleerd. Dit brengt installatiekosten met zich mee
 • Na vervanging van de batterijen van de afstandsbediening moeten de gebruikersvoorkeuren opnieuw worden ingesteld

Verbeterpunten

 • Volgens de handleiding is het niet mogelijk om de duur van de was- en droogcyclus (respectievelijk 2 en 3 minuten) te wijzigen en zelf in te stellen
 • Na een aantal jaren van veelvuldig gebruik werkt het soft-closesysteem van de toiletbril niet meer. Tip voor de heren: zittend plassen verlengt de levensduur van het soft-closesysteem
 • De ladywash (voor een zachte reiniging van de vagina) blijkt voor veel vrouwen niet voldoende instelbaar

Duurzaamheid


Het SPATOILET gaat lang mee: na ruim 12 jaar heb ik afscheid moeten nemen van het eerste exemplaar; er verschenen grote barsten in de toiletbril. Dit heeft te maken met het soft-closesysteem dat het bij veelvuldig gebruik na enige tijd begeeft. Cliënten van mij lieten de toiletbril naar beneden klappen, waardoor er na enige tijd barsten in de toiletbril ontstonden. Verder zijn er in de loop der jaren twee reparaties uitgevoerd: 1) vervanging van de printplaat á € 50,- en 2) door een te zachte waterstraal uit de spuitmond moest de bedrading worden gerepareerd.

Opmerkingen en tips

 • De eerste keren dat je het toiletsysteem gebruikt is het even experimenteren voor de juiste instellingen qua warmte van de toiletzitting en sterkte/warmte van de waterstraal uit de douche-arm: wat voelt fijn aan
 • Het toiletsysteem maakt gebruik van een methode waarbij water snel wordt verwarmd, en verbruikt daardoor niet onnodig stroom voor het op temperatuur houden van water. Dit betekent dat het stroomverbruik veel lager ligt dan bij bidets van andere leveranciers/merken
 • Wie eenmaal een douche-wc is gewend wil NOOIT meer terug naar het ouderwetse billen vegen. Om het billen vegen bij familie, vrienden, op het werk, op reis en op vakantie te vermijden kun je voor een schoon en fris gevoel gebruikmaken van een mobiele handdouche of draagbaar bidet, die je kunt vullen met lauwwarm water. Zelf heb ik de LH LIFE HACKS Mobiele Bidet Handdouche Set (zie foto), die ik in mijn rugzak meeneem naar het werk. Een mobiel bidet is ideaal voor op ouderwetse toiletten en eenvoudig te gebruiken. Vermijd droog en vochtig toiletpapier. In vochtig toiletpapier zitten vaak allerlei stoffen zoals lotions en alcohol die de anus en de bilnaad kunnen irriteren. Bovendien maakt toiletpapier niet goed schoon.
  Laat vrienden, kennissen en familie de milde en tedere frisheid van een douche-wc ervaren, zodat ze overtuigd worden van de voordelen en wellicht ook een douche-wc aanschaffen
 • Jonge kinderen moeten nog wel worden geleerd hoe ze hun billen moeten vegen, omdat de meerderheid van de Nederlanders nog steeds een ouderwets toilet gebruikt
 • Schroef de afstandsbediening tegen de wand in plaats van tape te gebruiken: tape laat na verloop van tijd los, vooral in ruimten waarin zich ook een douche bevindt
 • Voor en na elk gebruik wordt de douche-arm automatisch gereinigd. Borstel ivm kalkaanslag de spuitmondjes van de douche-arm regelmatig schoon met een oude tandenborstel

Mobiel bidet
Een douche-wc op je toilet of in je badkamer is natuurlijk fantastisch, dat zou je ook graag op het werk, op reis of op vakantie willen hebben. Daar heeft men een oplossing voor bedacht: een mobiel bidet (foto). Ik heb er twee, waarvan ik er eentje in mijn rugzak meeneem naar het werk, zodat ik op ouderwetse toiletten geen toiletpapier hoef te gebruiken. Ideaal!

Documenten


Onderstaande documenten beschrijven het gebruik van het SPATOILET en het oplossen van eventuele problemen.

Foto's van mijn SPATOILET:


Foto 1: mijn eerste Spatoilet (2010 - 2022)
Foto 2: mijn huidige Spatoilet (2022 - heden)
(klik voor een grotere foto)

Foto van mijn eerste Spatoilet (2010 - 2022)

Foto van mijn tweede Spatoilet (2022 - heden)

Op mijn toilet zijn er drie manieren om de billen te reinigen:
1) een douche-wc met verwarmde zitting, sproeier, boiler en föhn
2) een handdouche met (helaas) koud water
3) een mobiel bidet om te vullen met lauwwarm water
Aan de linkerkant een handdoek om na het wassen de billen af te drogen:

Een douche-wc, een handdouche en een draagbaar bidet

Aanschaf van een douche-wc


Ben je na het lezen van mijn ervaringen enthousiast geworden en wil je meer weten over dit toiletsysteem? Kijk dan even op de website van SPATOILET voor meer informatie.

Volgens een onderzoek van Geberit geeft 58% van de Nederlanders de voorkeur aan een douche-wc. Niet alleen SPATOILET verkoopt zo'n douche-wc. Door de stijgende populariteit is het aanbod van diverse merken erg groot en is het lastig om te kiezen. Kijk voor een overzicht even bij douche-wc's. Een topmerk zoals de Geberit AquaClean heeft modellen met een wandcloset die compleet met keramiek worden geleverd en in aanschaf erg duur zijn. Deze modellen zijn zelfs met een app op de smartphone te bedienen en zijn voorzien van allerlei snufjes, zoals bijvoorbeeld sensoren voor nachtverlichting in het keramiek en het automatisch openen en sluiten van de (verwarmde) wc-bril. De kosten van deze douche-wc's bedragen ongeveer tussen € 1.100,- en € 14.000,-. Daarom heeft bijvoorbeeld Geberit modellen in haar AquaClean Experience Center in Nieuwegein om eerst uit te proberen alvorens tot aanschaf over te gaan. Hierdoor kan de uitrusting perfect op de wensen van de klant worden afgestemd. Wat kost een douche-wc die op de bestaande toiletpot wordt gemonteerd? Die kosten liggen beduidend lager. Voor een douche-wc die een elektra-aansluiting nodig heeft moet u denken aan bedragen tussen € 350,- en € 900,-.

Mijn nieuwe douche-wc
Na ruim 12 jaar was mijn eerste SPATOILET zo goed als versleten. In december 2022 is mijn badkamer gerenoveerd en werd het ook tijd voor een nieuwe douche-wc. Probleem is dat er onder invloed van Aziatische culturen nu éindelijk sprake is van innovatie, maar dat in de bouw nog steeds ouderwetse toiletten met toiletpapier worden geplaatst. Daarom moeten bewoners voorzieningen zoals een water- en elektra-aansluiting door de leverancier laten aanleggen. Dit brengt kosten met zich mee die gezamenlijk tot € 1.000,- kunnen oplopen. Dit lijkt een dure investering, maar comfort, gemak en hygiëne zijn zaken die ook op het toilet niet zouden mogen ontbreken.

Op vrijdag 30 december 2022 is mijn tweede SPATOILET geplaatst. De redenen waarom ik weer voor een Spatoilet heb gekozen waren: lage kosten (€ 745,-), snelle levering, uitstekende service, drie jaar garantie en een lange levensduur. Het advies dat ik geïnteresseerden wil meegeven: laat je goed informeren, een douche-wc is per slot van rekening een investering waarvan je - zoals in mijn geval - jarenlang plezier zult hebben.

Verwante artikelen (web)

Douche-wc's

Trivia


 • Geberit lanceerde in 1978 hun eerste douche-wc
 • SPATOILET is in 2009 bekroond als het toiletsysteem met de beste toiletzitting
 • SPATOILET was in 2007 de eerste importeur/leverancier die het toiletsysteem naar Nederland haalde

Spatoilet: schone billen zijn blije billen

A happy butt is a clean butt,
a clean butt is a healthy butt

Blije billen zijn schone billen,
schone billen zijn gezonde billen

The washing toilet: a new sense of well-being
Have a fresh day

Naar boven Naar boven

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2024 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker