Het logo van de website van Joop Letteboer

Spatoilet: na ieder toiletbezoek een schoon en fris gevoel

Recensie Spatoilet

spatoilet.php werd voor het laatst bijgewerkt op maandag 11 april 2022

Inhoudsopgave:

 1. Inleiding
 2. Waarom een SPATOILET?
 3. Echt schone billen?
 4. Hoe werkt SPATOILET?
 5. Eigenschappen van het SPATOILET
 6. Voor- en nadelen | verbeterpunten
 7. Duurzaamheid
 8. Opmerkingen en tips
 9. Documenten
 10. Foto van mijn SPATOILET
 11. Meer informatie
 12. Verwante artikelen (web)
 13. Links naar douche-wc's
 14. Trivia

Het Spatoilet (28-10-2010)


Spatoilet: na ieder toiletbezoek een schoon en fris gevoel Op 28 oktober 2010 heb ik een SPATOILET laten installeren. Het model Diamond van SPATOILET (ook wel sproeitoilet, wc-douche, douche voor de billen, toilet- of billendouche genoemd) is een Japanse uitvinding en is sinds 2007 in Nederland verkrijgbaar. Het SPATOILET is voorzien van een automatisch bewegende douche-arm (een uitschuifbaar sproeisysteem) met warm water om zowel de anale zone als de vagina te reinigen. Na de reiniging met warm water wordt de bilnaad door een föhnsysteem met warme lucht drooggeföhnd. Hierdoor is het gebruik van toiletpapier en eindeloos vegen van de billen niet meer nodig (erg handig als je zoals ik wel eens last van je rug hebt). In Frankrijk, Finland, Zwitserland, Japan, China en Vietnam is het al eeuwen de normaalste zaak van de wereld dat men na toiletbezoek de anale zone reinigt met (warm) water. Gebruik van toiletpapier vindt men ouderwets, vies en onhygiënisch. In Nederland is deze methode nog niet zo bekend (onbekend maakt onbemind), maar zolangzamerhand begint ook hier de Aziatische manier om het anale gebied te reinigen steeds meer terrein te winnen. Door de grote hygiënische voordelen, het gebruiksgemak, de vele eigenschappen en de lage kosten verovert het SPATOILET vanuit Azië nu ook Europa, en terecht.

Waarom een SPATOILET?


Voor de verzorging van ons lichaam zijn tegenwoordig allerlei geavanceerde apparaten op de markt en zijn luxe en wellness toverwoorden in ons sanitair. Voor het dagelijks wassen van onze handen, gezicht, armen en benen gebruiken we (warm) water. Voor het anale gebied - wat een broeinest is van bacteriën - gebruiken we echter tot op de dag van vandaag een primitief armoedig papiertje. Hierdoor kunnen - ook door achtergebleven ontlasting - gemakkelijk veel voorkomende klachten als jeuk en (huid)irritaties ontstaan. Met Spatoilet is dat verleden tijd. Het systeem bevordert daardoor de gezondheid van de billen en het welzijn van de gebruiker. Het is niet meer van deze tijd dat anno 2022 nog steeds zo veel mensen hun billen vegen, terwijl voor een optimale hygiëne er een veel betere en schonere methode is. De beste manier om de anus te reinigen is met warm water. Met de komst van het revolutionaire SPATOILET naar Europa is toiletpapier niet meer nodig en zal de stoelgang in het vervolg een stuk prettiger verlopen.

Op sommige websites wordt nog wat lacherig over dit systeem gedaan, maar de voordelen ten opzichte van primitief onhygiënisch geveeg moeten niet worden onderschat. Het is een misvatting om te denken dat dit toiletsysteem uitsluitend is bedoeld voor ouderen, mindervaliden en gehandicapten. Integendeel, het SPATOILET is ideaal in elk gezin en is door iedereen te gebruiken. In bijvoorbeeld Japan zie je niets anders en daar is het gebruik van toiletpapier zelfs geheel verdwenen.

Echt schone billen?


Veel mensen vinden zichzelf niet schoon na gebruik van toiletpapier. Ook ík bleef na toiletbezoek een onhygiënisch gevoel houden. Daarom ging ik op zoek naar een betere methode voor optimale hygiëne. Met SPATOILET is het onhygiënische gevoel na toiletbezoek verleden tijd. Tegen mensen die nog twijfelen en sceptisch zijn, maar hygiëne belangrijk vinden, zeg ik: ja, je wordt écht helemaal schoon. Na gebruik van SPATOILET kun je zonder probleem een string dragen en ben je schoner dan met welk merk toiletpapier dan ook. Naast dat het schoner is, is het ook fijn om geen toiletpapier meer te hoeven gebruiken. Eigenlijk is een eerlijke vergelijking met het hopeloos ouderwetse billen vegen niet meer te maken.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het toiletsysteem fantastisch vind. Het is in het begin even wennen, maar de heerlijk warme toiletbril en het zalige warme water zijn een pure weldaad voor het onderlichaam. De luxe functies maken toiletbezoek heel plezierig en je voelt je na gebruik schoner dan ooit. Je kunt jezelf met dit systeem echt een 'bofkont' noemen. Wát een geweldig en fijn apparaat!

Systemen als het SPATOILET koop je altijd te laat. Het is iets waarvan je niet weet dat je het mist, totdat je het zelf hebt ervaren. Dit toiletsysteem behoort zonder twijfel tot één van de beste aankopen die je in je leven zult doen. Haal het in huis en je wilt nooit anders meer. Ik kan op grond van mijn ervaringen het volgende advies geven:
wees lief voor je billen, ervaar het genot van SPATOILET.

Hoe werkt SPATOILET?


Nadat het Spatoilet op het bestaande toilet is gemonteerd en op de waterleiding en de elektriciteit is aangesloten is het systeem klaar voor gebruik. Met de meegeleverde afstandsbediening is zowel de temperatuur van de toiletbril als de temperatuur van het water en de positie van de douche-arm in te stellen. Als je op de heerlijk verwarmde toiletbril gaat zitten wordt de ingebouwde sensor geactiveerd en treedt het geurverdrijvingsfilter automatisch in werking. Binnen een minuut zal de blauwe indicator op het toilet rood gaan branden, hetgeen betekent dat de toiletbril de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Als je klaar bent druk je op de knop 'Wash' op de afstandsbediening. Na enkele seconden zal de douche-arm naar voren schuiven en de anale zone met heerlijk warm water reinigen. Na twee minuten keert de douche-arm terug in zijn oorspronkelijke positie en treedt de ingebouwde föhn automatisch in werking om de billen te drogen. Dit duurt drie minuten.

Tip:
Als de duur van de was- en droogcyclus (respectievelijk twee en drie minuten) te lang wordt gevonden, kan deze worden verkort door op de knop 'Stop' te drukken. Een eventuele volgende functie moet daarna op de afstandsbediening handmatig worden geactiveerd.

Eigenschappen van het SPATOILET


Gemiddeld zitten we een jaar van ons leven op het toilet. Dan is het wel zo fijn dat we een beetje comfort hebben om toiletbezoek zo aangenaam mogelijk te maken. De luxe functies van het Spatoilet zorgen ervoor dat de tijd die we op het toilet doorbrengen ontspannen, comfortabel en prettig is. De vele eigenschappen op een rijtje:

 • Past op bijna ieder toilet
 • Heerlijk verwarmde toiletzitting met gebruikersensor en indicatielampje
 • Draadloze afstandsbediening
 • Bedieningspaneel aan de rechterzijde van het toiletsysteem voor als de batterijen van de afstandsbediening leeg zijn
 • Geheugenfunctie voor persoonlijke instellingen voor vier personen
 • Beweegbare en op verschillende standen instelbare douche-arm die zowel de anale zone als de vagina reinigt
 • Regelbare waterstraal en -temperatuur
 • Functies voor een zacht pulserende en masserende wascyclus
 • Klysmafunctie voor reiniging van het uiteinde van het rectum
 • Föhnsysteem om de anale zone met warme lucht droog te föhnen
 • Automatische reiniging van de douche-arm vóór en na ieder toiletbezoek
 • Soft-closesysteem voor het zacht en geluidloos sluiten van toiletbril en -deksel
 • Automatisch geurverdrijvingsfilter
 • Kinderfunctie
 • Energiebesparende functie

Voordelen

 • Geschikt voor kinderen, volwassenen, ouderen en mindervaliden
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Geen toiletpapier meer nodig
 • Veel hygiënischer dan toiletpapier
 • Na gebruik een heerlijk schoon en fris gevoel
 • Geen jeuk en (huid)irritaties meer
 • Door de luxe functies elke dag een ontspannende, comfortabele en prettige stoelgang
 • Milieuvriendelijk
 • Service: in de nacht van 15 op 16 oktober 2014 ging na bijna vier jaar de printplaat van het toilet stuk. 's Ochtends om 05.46 uur mailde ik Spatoilet, nog diezelfde avond stond Rem Pronk van SPATOILET voor de deur om de printplaat te vervangen. Geweldig!

Nadelen

 • Voor mensen die niet zo handig zijn moet het SPATOILET door een installateur worden geïnstalleerd. Dit brengt installatiekosten met zich mee
 • Na vervanging van de batterijen van de afstandsbediening moeten de gebruikersvoorkeuren opnieuw worden ingesteld

Verbeterpunten

 • Volgens de handleiding is het niet mogelijk om de duur van de was- en droogcyclus (respectievelijk 2 en 3 minuten) te wijzigen en zelf in te stellen
 • De föhn mag wat warmere lucht blazen: de billen worden niet helemaal droog bij gebruik van de droogfunctie
 • Na een aantal jaren werkt het soft-closesysteem van de toiletbril niet meer
 • Toiletbril en -deksel hadden van zwaarder materiaal mogen worden gemaakt
 • De toiletbril is aan de kleine kant. Het lijkt er daarom op dat het Spatoilet is gemaakt voor de Aziatische markt. Omdat de westerse mens grotere billen heeft mag de toiletbril ook wat groter zijn
 • De ladywash (voor een zachte reiniging van de vagina) blijkt voor veel vrouwen niet voldoende instelbaar

Duurzaamheid


Het SPATOILET gaat lang mee: na ruim 11 jaar gebruik ik nog altijd het eerste exemplaar, al zitten er inmiddels wel barsten in de toiletbril. Dit heeft te maken met het softclose-systeem dat het na enige tijd begeeft. Cliënten van mij lieten de toiletbril naar beneden klappen, waardoor er na enige tijd barsten in de toiletbril ontstonden. Verder zijn er in de loop der jaren twee reparaties uitgevoerd: 1) vervanging van de printplaat á € 50,- en 2) door een te zachte waterstraal uit de spuitmond moest er reparatie van de bedrading plaatsvinden.

Opmerkingen en tips

 • De eerste keren dat je het toiletsysteem gebruikt is het even experimenteren voor de juiste instellingen qua warmte van de toiletzitting en sterkte/warmte van de waterstraal uit de douche-arm: wat voelt fijn aan
 • Het toiletsysteem maakt gebruik van een methode waarbij water snel wordt verwarmd, en verbruikt daardoor niet onnodig stroom voor het op temperatuur houden van water. Dit betekent dat het stroomverbruik veel lager ligt dan bij bidets van andere leveranciers/merken
 • Je zult nergens anders meer naar het toilet willen, maar dat is (bijvoorbeeld bij familie, vrienden, op het werk en op vakantie) niet te vermijden. Gebruik dan voor een schoon en fris gevoel Lactacyd-tissues en vermijd droog en vochtig toiletpapier. In vochtig toiletpapier zitten lotions die de anus en de bilnaad kunnen irriteren.
  Tip: laat vrienden, kennissen en familie het genot van SPATOILET ervaren, zodat ze overtuigd worden van de voordelen en wellicht ook het toiletsysteem aanschaffen
 • Jonge kinderen moeten nog wel worden geleerd hoe ze hun billen moeten vegen, omdat de overgrote meerderheid van de Nederlanders nog steeds een ouderwets toilet gebruikt
 • Schroef de afstandsbediening tegen de wand in plaats van tape te gebruiken: tape laat na verloop van tijd los, vooral in ruimten waarin zich ook een douche bevindt
 • Voor en na elk gebruik wordt de douche-arm automatisch gereinigd. Borstel ivm kalkaanslag de spuitmondjes van de douche-arm regelmatig schoon met een oude tandenborstel

Documenten


Met het SPATOILET is het mogelijk om voor maximaal vier personen gebruikersvoorkeuren in te stellen. Zo heeft ieder lid van een gezin zijn eigen instellingen. De bediening van het SPATOILET lijkt in het begin lastig, maar went na verloop van tijd. Onderstaande documenten beschrijven het gebruik van het SPATOILET en het oplossen van eventuele problemen.

Foto van mijn SPATOILET:


(klik voor een grotere foto)

Foto van mijn Spatoilet

Meer informatie


Ben je na het lezen van mijn ervaringen ook enthousiast geworden en wil je meer weten over dit geweldige toiletsysteem? Bezoek dan de website van het SPATOILET.

Het is natuurlijk niet alleen SPATOILET wat de klok slaat. Er zijn ook andere merken op de markt die zo'n geweldig toiletsysteem verkopen. Kijk voor een overzicht even bij douche-wc's. Sommige merken (zoals de Geberit AquaClean) hebben modellen die in aanschaf erg duur zijn. Daarom hebben sommige leveranciers testmodellen om eerst uit te proberen alvorens tot aanschaf over te gaan. Voordeel daarvan is dat de uitrusting van de diverse modellen perfect op de wensen van de klant kan worden afgestemd.

Tips voor een zachte ontlasting
Veel mensen hebben door verkeerde eetgewoonten last van een harde ontlasting waardoor de stoelgang moeizaam verloopt en er irritaties optreden. Om de stoelgang vlot en soepel te laten verlopen kun je zorgen voor een zachte en soepele ontlasting zodat je minder hoeft te persen. Dit is te bereiken door het eetpatroon aan te passen:

 • Drink 1½ tot 2 liter water per dag
 • Beweeg voldoende
 • Eet veel groente en fruit
 • Eet volkoren bruinbrood
 • Eet volkoren pasta en zilvervliesrijst in plaats van gewone pasta en rijst
 • Roer elke dag na de avondmaaltijd een eetlepel tarwezemelen door de yoghurt

Ga bij aandrang direct naar het toilet. Het ophouden van de ontlasting zorgt ervoor dat deze hard en droog wordt. Geef de darmen 4 tot 6 weken de tijd om aan het veranderde eetpatroon te wennen.

Verwante artikelen (web)


Douche-wc rukt op: sproeien we in de toekomst allemaal onze billen schoon?
Billen afvegen met water? Steeds meer wc's hebben een douche

Douche-wc's

Trivia


 • SPATOILET is in 2009 bekroond als het toiletsysteem met de beste toiletzitting
 • SPATOILET was de eerste importeur/leverancier die het toiletsysteem naar Nederland haalde

Spatoilet: schone billen zijn blije billen

A happy butt is a clean butt,
a clean butt is a healthy butt

Blije billen zijn schone billen,
schone billen zijn gezonde billen

The washing toilet: a new sense of well-being
Have a fresh day

Naar boven Naar boven

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2022 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker