Het logo van de website van Joop Letteboer

Linux-tutorials

linuxtuts.php werd voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 19 juli 2024

Deze pagina beschrijft de configuratie en installatie van diverse Linux-programma's.

Inhoudsopgave Ubuntu (20.04 LTS Focal Fossa):

Inhoudsopgave Ubuntu (18.04 LTS Bionic Beaver):

Inhoudsopgave Ubuntu (16.04 LTS Xenial Xerus):

Inhoudsopgave Ubuntu (12.04 LTS Precise Pangolin):

Inhoudsopgave Mandriva:

Inhoudsopgave SuSE:

Ubuntu (20.04 LTS Focal Fossa)

Lettertypen installeren (16-07-2024)


Lettertypen voor bijvoorbeeld Gimp en LibreOffice kun je installeren met Fontmanager. Installatie van Fontmanager via de terminal (Ctrl-Alt-t):

- sudo apt install font-manager

Start na installatie Fontmanager en klik op het plusteken om gedownloade lettertypen toe te voegen aan de map op je systeem waar lettertypen worden opgeslagen.

Instellingen Gimp terugzetten (16-07-2024)


Na installatie van een nieuwe Ubuntu kun je via de terminal (Ctrl-Alt-t) bewaarde instellingen van Gimp terugzetten, bijvoorbeeld een script om pijlen te maken of een eigen kleurenpallet:

- mv ~/jouwmap/arrow.scm ~/.config/GIMP/2.10/scripts
- mv ~/jouwmap/Joop.gpl ~/.config/GIMP/2.10/palettes

Ubuntu (18.04 LTS Bionic Beaver)

Opwaarderen naar nieuwe LTS-versie (15-03-2024)


Meestal deed ik een nieuwe verse installatie van Ubuntu als er een nieuwe LTS-versie uitkwam. Nadeel daarvan is dat je het systeem na installatie opnieuw moet inrichten om het weer op smaak te krijgen (ondanks dat je je instellingen voor bijvoorbeeld Thunderbird, Firefox, gFTP, Bluefish, Gimp en OpenShot van backup terug kunt zetten). Op 15 maart 2024 had ik daar geen zin in en koos ik op mijn laptop voor opwaarderen vanuit een geïnstalleerde Ubuntu-versie. Dat gaat als volgt:

Start Software & Updates en klik op de tab Updates. Klik bij 'Melding geven van een nieuwe versie van Ubuntu' het pulldown-menu open en selecteer 'Voor versies met langetermijnondersteuning (LTS)'. Klik op Sluiten. Start Updatebeheer, installeer de laatste updates en klik na installatie op de knop Opwaarderen. Het systeem zal nu een nieuwe LTS-versie van Ubuntu downloaden en installeren. Instellingen, bestanden, je e-mail en het root-password blijven bewaard. TIP: maak wel voor de zekerheid een backup op een externe USB-disk. Ik heb er twee (een Samsung Story en een Western Digital My Book) voor als één van de twee defect gaat. Verder gebruik ik nog een iStorage Datashur Pro-USB-stick. Voor mij gaat het maken van een backup het makkelijkst met het programma grsync, dan hoef je bij een bestaande backup (synchronisatie) alleen maar gewijzigde en nieuwe bestanden te syncen.

Hetzelfde had ik willen doen met mijn desktop, daar staat nog een verouderde Ubuntu 16.04 LTS Xenial Xerus op. De knop Opwaarderen in Updatebeheer is wel beschikbaar, maar doet niets. Waarschijnlijk heeft Ubuntu deze versie van zijn servers verwijderd, waardoor opwaarderen niet mogelijk is. Ik zal dus een nieuwe verse installatie moeten doen.

NumLock tijdens installatie (10-05-2019)


Na het installeren van Ubuntu 18.04 LTS Bionic Beaver op een laptop werkte het root-password niet om aanvullende softwarepakketten te installeren. Dit bleek te komen omdat ik een password had gekozen waarbij ik het numerieke toetsenbord had gebruikt. Omdat hier tijdens de installatie van het systeem nog geen ondersteuning voor is moet het gebruik van het numerieke toetsenbord tijdens de installatie van Ubuntu worden vermeden.

Oplossing is om de installatie van Ubuntu opnieuw te starten.

Ubuntu (16.04 LTS Xenial Xerus)

Zoomfactor vergroten (28-12-2023)


In Nautilus en andere applicaties zoals gFTP en Bluefish vond ik de lettergrootte van de bestandsnamen te klein. Dat is op de volgende manier op te lossen:
Open in een zoekvenster Afstelhulp en klik op Lettertypen. Bij Schaalfactor kan de zoomfactor worden verhoogd. Deze methode zal ook de lettergrootte van de menubalken en de afspeellijsten binnen Audacius vergroten.

Wisselen van toetsenbordindeling


Ik merkte dat mijn Amerikaanse toetsenbordindeling met deadkeys niet meer werkte. Kennelijk heb ik die per ongeluk gewijzigd door een onbedoelde toetsenbordcombinatie in te typen. De toetsenbordindeling is te wijzigen met de toetsenbordcombinatie Superkey+spatiebalk.

Cursor wijzigen (07-08-2021)


In Ubuntu gebruik ik liever een zwarte dan een witte cursor. De cursor is op de volgende manier te wijzigen:

- geef ctrl-alt-t om een konsole te openen
- geef het commando dconf-editor
- ga naar org => gnome => desktop => interface
- wijzig bij cursor-theme DMZ-White in bijvoorbeeld DMZ-Black
- eventueel kun je bij cursor-size de grootte aanpassen

Kino: videofragment exporteren naar een mpeg-bestand (12-06-2020)


Voor het exporteren van een videofragment naar een mpeg-bestand moeten in Synaptic Pakketbeheer eerst de mjpegtools worden geïnstalleerd.

Updatebeheer blijft hangen bij het ophalen van updates (24-05-2020)


Bij het ophalen van updates bleef Updatebeheer hangen. Dit bleek te komen door de pakketbron van Skype. Nadat deze pakketbron was verwijderd werkte Updatebeheer weer.

Boomstructuur in Bluefish instellen (05-06-2016)


Mijn boomstructuur van een map op mijn webserver was in Bluefish opeens verdwenen. Dit is terug te krijgen door onderin het zijpaneel (waar de iconen staan) met de rechter muisknop te klikken op Bestandsbeheerder. Kies vervolgens in het zijpaneel met de rechter muisknop voor Weergavemode => Boom. Selecteer een map en klik met de rechter muisknop op Gebruik als basismap. De volgende keer dat Bluefish wordt opgestart zal het programma deze map in de boomstructuur tonen.

Mappen in Nautilus sorteren (05-06-2016)


Na de installatie van Ubuntu 16.04 staan in Nautilus mappen en bestanden door elkaar. Dit is te wijzigen in dconf-editor. Installeer eerst dconf-editor:

- sudo apt-get install dconf-editor

Start dconf-editor. Ga naar org - gnome - nautilus - preferences. Zet een vinkje bij sort-directories-first.
Standaard worden bestanden getoond in pictogrammen, dat wil je misschien veranderen: zet default-folder-viewer op 'list-view'.

To do bij installatie van Ubuntu (11-06-2016)


Als ik een nieuwe Ubuntu-versie installeer werk ik het volgende lijstje af:

 • iso van Ubuntu (LTS-versie) downloaden en als image op dvd branden
 • bootvolgorde wijzigen in de BIOS
 • booten vanaf dvd
 • Ubuntu installeren en via Updatebeheer updaten van internet
 • (g)ufw (firewall) installeren en instellen
  • sudo (g)ufw enable
 • na installatie van Ubuntu ontbrekende pakketten installeren
  • sudo apt-get install audacious audacity bluefish chromium-browser dconf-editor disc-cover dvdrip font-manager gftp gimp gkrellm gufw imagemagick kaffeine kino kmplayer leafpad mplayer openshot rsync grsync shutter synaptic tasksel vlc whois xfburn
 • installatie multimedia-ondersteuning
  • sudo apt-get install ubuntu-restricted-extra's
 • pakketten installeren voor het afspelen van beveiligde dvd's:
  • sudo apt-get install libdvd-pkg
  • sudo dpkg-reconfigure libdvd-pkg
 • home-directory en mappen met onder meer configuratiebestanden terugzetten van backup
  (.thunderbird .mozilla .gftp .bluefish .gimp-2.8, hostfile, websites van de webserver)
 • Ubuntu instellen met dconf-editor en Afstelhulp
 • Ubuntu sneller maken
  • swapneiging verlagen
  • Java uitschakelen in LibreOffice
  • opstarttoepassingen die niet nodig zijn uitschakelen
 • overig:
  • Ctrl-Alt-Backspace instellen (voor herstart x-server)
  • profiel terminal aanmaken
  • LAMP-server installeren met tasksel en rechten instellen
  • ssd-schijf optimaliseren
  • Firefox instellen
 • als laatste: Software & Updates => tabblad Updates
  • Wanneer er veiligheidsupdates zijn: stel in op Direct weergeven
  • Melding geven van een nieuwe versie van Ubuntu: stel in op Nooit

Ubuntu (12.04 LTS Precise Pangolin)

Afdrukvoorbeeld in Calc herstellen (09-01-2014)


Het afdrukvoorbeeld liet niet alle pagina's in een Calc-werkblad zien. De oplossing was als volgt: rechter muisklik op tabbladen - alle bladen selecteren - Opmaak - Afdrukbereiken - Bewerken... - onder Afdrukbereik - heel blad - kiezen - OK - document opslaan.

Programmamenu Firefox 22 herstellen (29-06-2013)


Na het updaten van Firefox 21 naar versie 22 ontdekte ik dat de add-on Global Menu Bar Integration niet meer werd ondersteund om die uit te schakelen. Hierdoor zat het Firefox-menu weer verstopt in de Unity-titelbalk, hetgeen ontzettend irritant is. Om dit te herstellen typ je in een konsole het volgende commando:
- sudo apt-get remove firefox-globalmenu

Vervolgens typ je in de adresbalk van de browser about:config en wijzig je de waarde van de volgende instelling van true in false:
- ui.use_unity_menubar

Hierna zal Firefox zich weer normaal gedragen. Om dezelfde instelling ook voor Thunderbird te wijzigen ga je in Thunderbird naar Bewerken - Voorkeuren - Geavanceerd - Configuratie-editor...

X herstellen (06-04-2013)


Bij het updaten vanuit een PPA-pakketbron van LibreOffice ging er iets mis. Het systeem meldde dat de updates voor de nieuwste versie van LibreOffice (4.0.1.2) niet konden worden geïnstalleerd. Omdat het gebruik van een PPA-pakketbron problemen zoals deze kan veroorzaken besloot ik deze te verwijderen. Het gevolg hiervan was dat ook de installatie van LibreOffice ongedaan werd gemaakt en ik met het Ubuntu Softwarecentrum probeerde achtergebleven bestanden te verwijderen. Kennelijk heb ik hierbij iets stukgemaakt, want het menu om een grafische omgeving te kiezen was verdwenen en ik kon grafisch ook niet meer inloggen. Bij het intikken van startx in een konsole verscheen de volgende melding:

Fatal server error:
Server is already active for display 0
If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock
and start again.

Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
for help.

ddxSigGiveUp: Closing log
Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 keyInvalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 keyxinit: giving up
xinit: unable to connect to X server: Resource temporarily unavailable
xinit: server error

Het bovenstaande heb ik opgelost door de grafische omgevingen en X weer te installeren:

- sudo apt-get install ubuntu-desktop unity
- sudo rm /home/username/.XAuthority*
- sudo passwd
- sudo apt-get install --reinstall xorg
- sudo reboot

Nadat de grafische omgevingen en X weer waren hersteld heb ik LibreOffice opnieuw geïnstalleerd:

- sudo apt-get purge libreoffice*.*
- sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa
- sudo apt-get update
- sudo apt-get install libreoffice
- sudo apt-get install libreoffice-l10n-nl

USB-toegang in VirtualBox (20-11-2012)


Omdat Apple nog steeds geen Linux-versie van iTunes heeft uitgebracht moest ik iets anders verzinnen om MP3-bestanden op mijn iPhone 3GS te zetten. Ik kwam op het idee om dat vanaf mijn USB-stick in een virtuele omgeving zoals VirtualBox te doen, en op het gastbesturingssyteem iTunes te installeren. Om in VirtualBox de USB-controller te laten werken moet het 'VirtualBox Extension Pack' worden geïnstalleerd. Deze kun je downloaden op de website van VirtualBox. Let erop dat je dezelfde versie installeert als de versie van VirtualBox, anders krijg je bij het installeren een foutmelding. Zet na installatie bij Settings de USB-functionaliteit aan. Nadat dit gedaan is moet de gebruiker met het volgende commando worden toegevoegd aan de groep 'vboxusers':

- sudo usermod -a -G vboxusers gebruikersnaam

Nadat de gebruiker aan de groep 'vboxusers' is toegevoegd moet opnieuw worden ingelogd om de wijzigingen actief te maken. Om in VirtualBox je USB-stick te zien ga je naar Apparaten - USB-apparaten. Zet een vinkje door op je USB-stick te klikken. Het gastbesturingssysteem zal de USB-device nu herkennen. LET OP: bij deze actie zal de USB-stick in Linux worden uitgeschakeld. Zet het vinkje dus weer uit als je in Linux over je USB-stick wilt beschikken.

Mappen delen
Handiger dan je USB-stick te gebruiken voor het synchroniseren van MP3-bestanden met je iPhone, is het delen van mappen. Installeer eerst Samba en zet de map waarin zich je MP3-bestanden bevinden op 'delen'. Installeer dan in VirtualBox 'VirtualBox Guest Additions' door te kiezen voor Apparaten - Installeren Guest Addition... VirtualBox Guest Additions zal vervolgens worden gedownload, aangekoppeld en geïnstalleerd. Na een reboot kun je de te delen map bij Apparaten - Gedeelde mappen... toevoegen. Vervolgens kun je deze via Verkenner - Mijn netwerklocaties - Volledig netwerk - VirtualBox Shared Folders benaderen.

LibreOffice Base (20-07-2012)


Na de installatie van Ubuntu 12.04 LTS stond er ook LibreOffice op het systeem, maar Base ontbrak. Oplossing was om met Synaptic Pakketbeheer alsnog LibreOffice te installeren. Gek genoeg stond dat niet aangevinkt. Overigens zal Base niet of niet goed werken als Java is uitgeschakeld.

In LibreOffice is het ook mogelijk om PDF-bestanden te bewerken, maar daartoe moet eerst de extensie 'libreoffice-pdfimport' worden geïnstalleerd:

- sudo apt-get install libreoffice-pdfimport

TTB Teletekstbrowser (19-07-2012)


De TTB Teletekstbrowser kun je met Synaptic Pakketbeheer installeren, maar na installatie werkte het programma niet. Om het programma te laten werken zijn er naast Python nog twee andere softwarepakketten nodig:

- glade
- python-glade2

Programmamenu's herstellen (15-07-2012)


Op 15 juli 2012 heb ik Ubuntu 12.04 LTS (Long Term Support) geïnstalleerd. Deze versie is beter getest en wordt vijf jaar lang ondersteund met programma- en veiligheidsupdates. Na de installatie is er direct al een irritant gedrag waar te nemen: programma's hebben geen eigen menu meer, deze zitten met een mouseover-effect verstopt in de titelbalk. Misschien nuttig voor laptops met weinig werkruimte, maar voor desktops met een groot scherm uitermate irritant. Linux zou Linux niet zijn als je dat niet kon aanpassen. Om programma's weer hun eigen menu terug te geven moet je drie softwarepakketten verwijderen:

- appmenu-qt
- appmenu-gtk
- appmenu-gtk3

Voor Firefox en Thunderbird is het bovenstaande niet voldoende. In deze programma's moet je de volgende add-on nog uitschakelen:

- Global Menu Bar Integration

Verder komen schuifbalken in vensters pas tevoorschijn als je er met de muis boven hangt. In het begin is dit nog wel toelaatbaar, maar ook dít gedrag wordt, naarmate je versie 12.04 wat langer gebruikt, irritant. Het herstellen van de gewone schuifbalken en het verwijderen van het mouseover-effect gaat op de volgende manier:

- sudo apt-get remove overlay-scrollbar

Installatie-instructies van LibreOffice op een Ubuntu Linux-distributie (19-11-2010)


 1. Download LibreOffice in bijvoorbeeld de map Mijn downloads van je home-directory
 2. Pak het downloadbestand uit: LibO_3.5.2rc2_Linux_x86_install-deb_en-US
 3. Verwijder een eerdere LibreOffice-installatie: sudo apt-get remove libreoffice*.*
 4. Installeer LibreOffice: sudo dpkg -i Mijn downloads/LibO_3.5.2rc2_Linux_x86_install-deb_en-US/DEBS/*.deb
 5. Installeer het bestand om LibreOffice in het programmamenu van Gnome te zetten: sudo dpkg -i Mijn downloads/LibO_3.5.2rc2_Linux_x86_install-deb_en-US/DEBS/desktop-integration/libreoffice3.5-debian-menus_3.5-202_all.deb
 6. Installeer als laatste de taalfiles om LibreOffice in het Nederlands te kunnen gebruiken: sudo dpkg -i Mijn downloads/LibO_3.5.2rc2_Linux_x86_langpack-deb_nl/DEBS/*.deb

Rechten op een subdirectory wijzigen (19-12-2010)


Soms wil je een subdirectory aanmaken in een directory waarvan alleen de user 'root' rechten heeft, zoals bijvoorbeeld op je webserver. Het ownership van zo'n subdirectory is op de volgende manier te wijzigen:

- cd naar de directory waarin je een nieuwe subdirectory wilt aanmaken
- maak een nieuwe subdirectory aan: sudo mkdir directorynaam
- wijzig de eigenaar van de nieuwe directory: sudo chown -R username directorynaam

Geluid (27-04-2011)


Sinds ik voor Twitter Tweetdeck voor Linux gebruik deed het geluid het in andere programma's niet meer omdat de geluidskaart bezet werd gehouden bij het gebruik en na het afsluiten van Tweetdeck. Dit was op te lossen door 'pulseaudio' te verwijderen:

- sudo apt-get remove pulseaudio

De geluidskaart wordt met bovenstaand commando nog wel bezet gehouden tijdens het gebruik van Tweetdeck, maar wordt na het afsluiten weer vrijgegeven. Als je wilt zien welk programma verantwoordelijk is voor het bezet houden van de geluidskaart, voer dan het volgende commando uit:

- lsof | grep /dev/dsp

Backup maken (12-07-2011)


Het maken van een backup onder Ubuntu doe ik tegenwoordig met het programma 'rsync'. Sluit een USB-disk aan, open een konsole en tik het volgende commando:

- rsync -av --delete /home /media/SAMSUNG/

Met het bovenstaande commando wordt van je hele home-directory een backup gemaakt. Mijn USB-disk van 1,5 TB is een Samsung en wordt ook als zodanig gemount. De eerste keer dat je een backup maakt duurt het kopiëren vrij lang, de volgende keer kopieert het programma alleen gewijzigde bestanden en gaat het veel sneller.

Het kan zijn dat tijdens het kopiëren de melding 'Operation not permitted' voorbijkomt. Dit is een rechtenprobleem. Voer de bovenstaande opdracht dan uit met 'sudo'. Omdat je met een als Fat 32 geformatteerde schijf geen bestanden groter dan 4 GB kunt kopiëren sla ik de map 'VirtualBox VMs' over. Het commando om dit te doen ziet er dan als volgt uit:

- sudo rsync -avg --delete --exclude 'VirtualBox VMs' /home /media/SAMSUNG/

Tip: in een konsole kun je met Ctrl-R lange commando's die je eerder hebt gebruikt tevoorschijn toveren.

De tijd synchroniseren met een timeserver (08-10-2011)


Met het programma NTPdate kun je de tijd synchroniseren met een timeserver op internet. Eerst NTPdate installeren:

- sudo apt-get install ntpdate

Vervolgens het commando geven om de tijd te synchroniseren:

- sudo ntpdate ntp.ubuntu.com

Om de tijd automatisch te laten synchroniseren kun je dit ook in een cronjob zetten. Hierdoor kun je de tijd per uur, per dag, per week of per maand laten bijwerken. Open als root een nieuwe crontab:

- sudo crontab -e

Ubuntu zal vragen welke teksteditor u wilt gebruiken. Maak een keuze. Kopieer onderstaande tekst in de teksteditor. Daarmee zal de tijd wekelijks worden bijgewerkt:

- #Setup NTPDATE
- @weekly /etc/network/if-up.d/ntpdate

Als u Nano als teksteditor gebruikt: geef Ctrl-O om de crontab op te slaan en Ctrl-X om crontab af te sluiten.

X-server herstarten (14-01-2012)


In Ubuntu 9.04 werkt de toetscombinatie Ctr-Alt-Backspace niet meer om de x-server te herstarten. Dit is er moedwillig uitgesloopt omdat het voor kwam dat gebruikers per ongeluk de x-server herstartten. Als je dit weer wilt herstellen, ga dan als volgt te werk:

Typ het volgende commando om het bestand xorg.conf te openen:
- sudo nano /etc/X11/xorg.conf

Voeg de volgende regels aan het bestand toe:
Section "ServerFlags"
Option "DontZap" "false"
EndSection

Geef Ctrl-O om het bestand op te slaan en Ctrl-X om het bestand te sluiten. Log uit en weer in zodat de gewijzigde instellingen actief worden. Nu kun je met Ctr-Alt-Backspace weer de x-server herstarten.

Mandriva

Onderstaande teksten hebben betrekking op versie 2008.0 Free van de Mandriva-distributie, maar kunnen ook werken voor andere distributies.

Java (26-01-2008)


Voor het installeren van LimeWire is de juiste Java-versie nodig. Download de juiste versie (in mijn geval jre-1_5_0-linux-i586-rpm.bin) van de website van Sun en sla deze op in je home-directory. Hierna moet in een console het bestand uitvoerbaar worden gemaakt:
- chmod +x jre-1_5_0-linux-i586-rpm.bin
Word root om Java te installeren:
- su
- typ het password
Geef het commando om Java te installeren en antwoord met 'y' om akkoord te gaan met de licentievoorwaarden:
# ./jre-1_5_0-linux-i586-rpm.bin
Antwoord met 'y' op de vraag 'replace jre-1_5_0-linux-i586.rpm? [y]es, [n]o, [A]ll, [N]one, [r]ename:'. Het bestand zal hierna worden uitgepakt en geïnstalleerd
Geef Ctrl-D om weer gebruiker te worden

LimeWire (26-01-2008)


Na installatie van Java kan LimeWire worden geïnstalleerd. Download LimeWire van de LimeWire-website en sla deze op in je home-directory. Pak het bestand uit en ga naar de aangemaakte map 'LimeWire':
- cd limewire
Word root en geef het commando om LimeWire te installeren:
- su
- typ het password
# sh runLime.sh
LimeWire wordt geïnstalleerd. Volg de instructies op het scherm om LimeWire te configureren
Geef Ctrl-D om weer gebruiker te worden

USB-stick mounten en permissies wijzigen (14-03-2008)


Van USB-sticks die een fat32-indeling hebben kunnen de permissies niet worden gewijzigd. Fat32 ondersteunt dit niet. Om dit toch te kunnen doen (bijvoorbeeld om als gebruiker te kunnen lezen en schrijven) moet er (als root) een regel in /etc/fstab worden toegevoegd.

Kijk eerst wat de devicenaam van je USB-stick is:
- dmesg | tail -n 15
De uitvoer van het commando is zoiets als dit:

scsi 10:0:0:0: Direct-Access SanDisk U3 Cruzer Micro 3.27 PQ: 0 ANSI: 2
sd 10:0:0:0: [sdb] 8015502 512-byte hardware sectors (4104 MB)
sd 10:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
sd 10:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 03 00 00 00
sd 10:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
sd 10:0:0:0: [sdb] 8015502 512-byte hardware sectors (4104 MB)
sd 10:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
sd 10:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 03 00 00 00
sd 10:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
sdb: sdb1
sd 10:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk
sd 10:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 0
usb-storage: device scan complete

In mijn geval is /dev/sdb1 dus de devicenaam van de USB-stick.
Maak als root een directory aan voor je USB-stick waarin je de stick wilt mounten:
- su -
- password
# mkdir /media/usbstick
Mount de USB-stick in de map /media/usbstick:
# mount /dev/sdb1 /media/usbstick
Voeg als root een regel toe in /etc/fstab die ervoor zorgt dat je lees- en schrijfrechten hebt voor je USB-stick en dat deze ook automatisch gemount wordt als je je machine reboot:
# cd /etc/
# vi fstab
geef 'a' om in VI naar schrijfmodus te gaan en voeg de volgende regel toe:
# /dev/sdb1 /media/usbstick vfat uid=500,gid=500,rw 0 2
Geef na het toevoegen escape, sla het bestand op en sluit VI:
:wq

Installatie-instructies van OpenOffice.org op een Mandriva Linux-distributie (12-04-2008)


 1. Download OOo in bijvoorbeeld de map Mijn downloads van je home-directory
 2. Log in een console in als root
 3. CD naar Mijn downloads
 4. Pak OOo uit met tar -zxvf bestand.tar.gz (even wachten)
 5. Ga met de opdracht 'cd mapnaam' naar de map waar de uitgepakte bestanden staan
 6. Geef het commando urpmi ./openoffice.org-* (weer even wachten, OOo wordt geinstalleerd)
 7. Bij het uitpakken van de tar-file is er ook een map gemaakt met RPM-bestanden voor het maken van koppelingen in het KDE-menu. Ga naar deze map en verwijder de RPM-pakketten van distributies die je niet nodig hebt. Installeer de RPM met urpmi openoffice.org-mandriva-menus-2.0.0-3.noarch.rpm. Hierna zal het KDE-menu aangepast zijn en kun je symlinks naar je desktop maken.

Thunderbird-links openen in Firefox (01-11-2008)


Thunderbird-links werden bij mij geopend in Konqueror. Om links vanuit Thunderbird in Firefox te openen moeten er strings aan de configuratie-editor worden toegevoegd. Dat gaat als volgt:

 1. Ga naar Bewerken - Voorkeuren
 2. Geavanceerd - tabblad Algemeen
 3. Klik op 'Configuratie-editor'
 4. Rechter muisklik Nieuw - String
 5. Typ 'network.protocol-handler.app.http' (zonder '') - OK
 6. Haal wat er staat weg en typ 'firefox' of 'mozilla-firefox' (afhankelijk van je distributie) (zonder '') - OK
 7. Rechter muisklik Nieuw - String
 8. Typ 'network.protocol-handler.app.https' (zonder '') - OK
 9. Haal wat er staat weg en typ 'firefox' of 'mozilla-firefox' (afhankelijk van je distributie) (zonder '') - OK
 10. Sluit de configuratie-editor
 11. Herstart Thunderbird

Grub-installatie herstellen (29-12-2008)


Nadat ik Mandriva wilde rebooten bleek Grub vernaggeld te zijn (een bekend Linux-probleem). Grub gebruik ik als bootloader om de machine te rebooten. Grub kun je gemakkelijk herstellen door de pc vanaf de Mandriva-dvd te rebooten. Vervolgens in het menu kiezen voor de rescue-optie en voor 'Re-install Grub'. Na herinstallatie van Grub kom je weer terug in het menu waarna je kunt kiezen voor 'Boot from harddisk'. Het Grub-probleem is hiermee opgelost. Ik vermoed dat het Grub-probleem wordt veroorzaakt door het updaten van de Linux-kernel, het toevoegen van non-Mandriva-repositories (installatiebronnen) en het doen van updates. Het advies is dus (als u nog geen ervaren Linux-gebruiker bent) om voorzichtig te zijn met het toevoegen van allerlei installatiebronnen die niet uit de stal van de distributie zelf komen. Vraag desnoods op forums of anderen hier ook problemen mee hebben (gehad) en hoe dat is opgelost.

Probleem POP-server Ziggo (30-12-2008)


Sinds 29 december kon ik met Thunderbird op het Ziggo-account geen e-mail meer ontvangen. Oplossing was het wijzigen van mijn gebruikersnaam. De gebruikersnaam moet het volledige e-mailadres bevatten. Dit kun je wijzigen bij Bewerken - Accountinstellingen - Serverinstellingen.
Overigens ontdekte ik dat het ophalen van de e-mail met de oude POP-server nog gewoon werkte. In Kmail waren nog oude instellingen van toepassing, zoals de POP-server. Deze stond nog op pop.cablewanadoo.nl.

Logitech QuickCam webcam (25-01-2009)


Voor het laten werken van een Logitech QuickCam-webcam moesten er twee programma's worden geïnstalleerd: Spca en Gqcam. Gebruik hiervoor de pakketbeheerder van je distributie. Na installatie is Gqcam op twee manieren te starten: grafisch vanuit het menu of in een terminal met de opdracht gqcam. Hierna moet de webcam nog even worden afgesteld om een scherp beeld te krijgen.

Meerdere afbeeldingen tegelijk verkleinen (03-08-2009)


Met Image Magick kun je meerdere afbeeldingen tegelijk verkleinen. Installeer eerst Image Magick met het programma waarmee je binnen je distributie software installeert. Open een konsole en ga met cd naar de map waar zich de afbeeldingen bevinden. Vervolgens het commando intikken om afbeeldingen te verkleinen:

- mogrify -resize 1024x768 *.jpg

Met dit commando worden alle bestanden met de extensie .jpg naar een resolutie van 1024 bij 768 pixels verkleind.

Je kunt afbeeldingen ook een randje geven:

- convert -bordercolor black -border 1x1 *.jpg

Alle afbeeldingen met de extensie .jpg worden nu voorzien van een zwarte rand van 1 bij 1 pixel.

Installatie Silverlight-plugin (20-03-2010)


Microsoft heeft weer iets nieuws verzonnen zonder zich te bekommeren om gebruikers van andere besturingssystemen: Silverlight. Helaas maken steeds meer websites gebruik van die videoplayer en ik ging op zoek naar een oplossing. Novell heeft een Silverlight-plugin voor Linux ontwikkeld: Moonlight. De plugin is eigenlijk een add-on (extensie) en kan worden gebruikt in Firefox en SeaMonkey, en waarschijnlijk ook in Konqueror (zorg er wel voor dat de website permissie heeft om software te installeren).

Commando's (08-08-2007)


Linux werkt het efficiëntst vanaf de commandline. Informatie (help) over een commando is te krijgen door in een console 'man commando' te typen, waarbij het woord commando natuurlijk staat voor het onderwerp waarover je hulp of informatie wilt hebben. Als je exact wilt weten wat een commando precies doet (bijvoorbeeld het verwijderen van een directory), typ dan 'man -k rmdir'. Als je alle commando's wilt zien die beschikbaar zijn, geef dan achter # twee keer 'tab' en de vraag Display all 3957 possibilities? (y or n) verschijnt. Als gewone gebruiker zal het aantal commando's minder zijn dan als root.

Diverse commando's (# = commando als root uitvoeren)

sudo lshwToont een overzicht van de hardware die in de computer zit (Ubuntu)
sudo lshw -html > hardware.htmlMaakt een HTML-bestand van de hardware in je computer (Ubuntu)
last | grep rebootToont een overzicht van hoe vaak je je systeem hebt gereboot
rpm -qa | grep -i programmaToont alle geïnstalleerde rpm's van een bepaald programma (SuSE)
lsof | grep programmaCheckt op open files van een programma
# /etc/init.d/network restartResetten van netwerkkaarten (SuSE)
# ifup eth1 (of 0)Resetten van netwerkkaarten (Mandriva)
# rpm -i *.rpm Installeert alle RPM-bestanden in een map (SuSE)
# rpm -Uvih programma.rpmInstalleert een update van een programma en laat de voortgang van de installatie zien (SuSE)
Ctrl-Alt-Esc (combinatietoetsen)Killt een bepaald programma dat hangt. Klik met het doodshoofd op het te killen programma. Killen van een programma kan ook door in een console 'kill $PID-nummer' te tikken. Het PID-nummer kan met het programma Top (typ top) worden opgevraagd
Ctrl-Alt-Backspace (combinatietoetsen)Herstart de X-server
find -name 'knflksp.*'Zoekt in de map waar je je op dat moment bevindt naar bestanden met de naam knflksp, ongeacht de extensie
# service httpd stopStopt de Apache webserver
# service httpd startStart de Apache webserver
# mount /media/usbstickUSB-stick mounten (device eerst aanmaken in /etc/fstab)

De lijst met commando's wordt steeds uitgebreid

SUSE

Onderstaande teksten hebben betrekking op versie 10.0 van de SUSE-distributie, maar kunnen ook werken voor andere distributies.

Geluid (13-05-06)


Na updaten van SuSE 9.0 naar SUSE 10.0 bleek ik geen geluid meer te hebben. Dit was op te lossen door als root alsaconf te draaien waarmee de geluidskaart opnieuw geconfigureerd kan worden.

Accenttekens (14-05-06)


De accenttekens (deadkeys) werkten niet meer. Dit moest volgens een posting in een nieuwsgroep (Eeltje de Vries) worden ingesteld bij Configuratiescherm - Regio en toegankelijkheid - Toetsenbordindeling - tab Xkb-opties - groep Samensteltoets aanvinken. De optie bij Indelingsvariant moet op 'intl' staan. Dit is ook te regelen door de regel Option "XkbOptions" "compose:menu,compose:ralt" toe te voegen in XF86Config. In SuSE 9.0 heb ik dit opgelost door Option "XkbLayout" "us" te wijzigen in Option "XkbLayout" "us_intl". Na installatie van SUSE 10.0 bleken er meerdere XF86Config-bestanden te zijn waarin ik dit met VI heb gewijzigd. Ik heb maar verschillende dingen geprobeerd om de kans van slagen te vergroten :-)

VMWare (20-05-06)


VMWare Workstation (4.5.2) werkte niet meer. Volgens Rob Janssen kun je de padnamen van een eerdere VMWare gebruiken, maar bij installatie van de nieuwe VMWare meldde het installatieprogramma iets over een eerdere installatie. Op de website van VMWare staat een lijst welke VMWare-versie geschikt is voor mijn Linux-distributie. Gekozen voor de gratis VMWare Server. Eerst VMWare Workstation verwijderd, VMWare Server zonder problemen geïnstalleerd en geconfigureerd. Win98SE en VMWare Tools geinstalleerd. Test --> OK. Later begreep ik dat je een eerdere RPM-installatie kunt opdaten door achter RPM de optie -Uvih mee te geven. Na updaten van een kernel moet vanuit /usr/bin/ (als root) vmware-config.pl opnieuw worden gedraaid. Het script geeft zelf al (eerder gegeven) antwoorden op vragen en vraagt aanzienlijk minder dan wanneer je het script voor de eerste keer draait. Dit was waarschijnlijk wat Rob bedoelde.

XMMS


In XMMS (versie 1.2.10) kon ik opeens geen MP3-bestanden meer toevoegen aan de playlist. Bij het opstarten van XMMS via de commandline (benieuwd naar foutmeldingen) gaf het programma enkele waarschuwingen over bepaalde library's: undefined symbol. Deze waren echter wel geïnstalleerd. Oplossing bleek te zijn om de handleiding te volgen op de site van Novell: http://www.novell.com/coolsolutions/feature/16592.html:

Yast - Installatiebron toevoegen en aanzetten - Software installeren en verwijderen - Pakketgroepen - zzz alles selecteren - Een rechter muisklik op het rechter venster op Alles in deze lijst - Update als er een nieuwe versie beschikbaar is - Accepteren

.
Na installatie en systeemconfiguratie werkte XMMS zoals het behoort. Hierdoor had ik ook AmaroK niet meer nodig. Het voorgaande treedt ook op als je een security-update voor XMMS wilt installeren. Dezelfde procedure volgen voor het oplossen van het probleem volstaat dan wel.

SLRN


Bij het opstarten van slrn meldde het programma: "Kan geen geldige computernaam vinden voor het construeren van je e-mailadres. Je zult een computernaam op moeten geven in je .slrnrc-bestand". SLRN verwijderen en opnieuw installeren leverde geen resultaat op. Probleem was dat er helemaal geen .slrnrc-bestand aanwezig was in mijn home-directory (zeker zoekgeraakt na updaten naar SUSE 10.0). Vervolgens een slrn.rc-bestand uit /etc/slrn/slrn.rc gekopieerd naar de home-directory en gerenamed naar .slrnrc. Probleem was hiermee opgelost. Hierna nog even /etc/vimrc geconfigureerd voor wat betreft regellengte: deze op 72 gezet met set tw=72 (# weghalen).

FreeNX-server (31-03-2007)


Via Yast FreeNX-server geïnstalleerd en na installeren het volgende commando gegeven om de boel te configureren:
# nxsetup --install --setup-nomachine-key --clean
Hierna gebruiker en wachtwoord aangemaakt:
# nxserver --adduser xxxxx
# nxserver --passwd xxxxx
Hierna moet op de client een FreeNX-client worden geïnstalleerd (te downloaden van www.nomachine.com/download) die gebruikmaakt van de publieke sleutel op de server. Niet vergeten om in de firewall poort 22 open te zetten omdat al het verkeer via deze poort verloopt.

Sax2 (19-04-2007)


Nadat ik probeerde om de resolutie van mijn monitor (thans 1400 bij 1050) hoger te zetten weigerde X dienst (je kunt aangeven of je de boel wilt testen of de instellingen permanent wilt opslaan). Ik koos voor test en met Crtl-Alt-Backspace kun je weer terug naar je originele instellingen. Dit misluke echter. Vervolgens weer opgestart in safe-mode en volgens de manfile van sax2 in een console als root de opdracht sax2 -l gegeven. Hiermee wordt X opgestart in een 800x600-resolutie en kun je de monitor-instellingen (merk en type monitor, resolutie, frequentie) weer goedzetten. X herstarten met Ctrl-Alt-Backspace. Grmpfr.........moet ik tóch een goede videokaart aanschaffen en afstand nemen van dat onboard-ding in mijn machine :-(

Gebruikers aanmaken (14-07-2007)


Gebruikers aanmaken doe je het makkelijkst via de commandline:
Log in als root (su -)
# adduser username
# passwd username
Normaal gesproken maakt Linux ook gelijk een home-directory aan voor die gebruikers. Anders kun je dit handmatig doen:
# cp -a /etc/skel /home/username
/etc/skel bevat het skelet van een home-directory, dwz de default configfiles.
# chown -R username:users /home/username
maakt username eigenaar van de map /home/username

Backups maken op een USB-disk (14-07-2007)


Het belang van data- en/of systeembackups wordt in thuissituaties ernstig onderschat. Als ik gebruikers vraag of ze backups hebben gemaakt als Windows of de harde schijf weer eens is gecrasht kijkt men je aan alsof je Chinees spreekt. Dit geeft wel aan dat deze vervelende, maar uiterst noodzakelijke handeling geen enkele prioriteit heeft. Backups worden pas belangrijk als je ze echt nodig hebt, daarom raad ik iedereen aan om deze handeling toch uit te voeren en eventueel met een script te automatiseren, zodat er op gezette tijden (wanneer de pc niet gebruikt wordt) backups worden gemaakt.

Het is aan te bevelen om een USB-disk handmatig te mounten:
# mount /media/devicenaam
Je kunt dit ook in /etc/fstab zetten met de optie 'auto', maar vergeet dan niet om bij een reboot de USB-disk in de USB-poort te steken, anders kan Linux in paniek raken. Het systeem verwacht immers dat hij deze disk kan mounten.
Met de commando's 'less /var/log/boot.msg' of 'less /var/log/X' (kun je als gebruiker uitvoeren) kun je zien wat er mis is gegaan en kun je het probleem met VI oplossen. Omdat de meldingen vaak snel over het scherm schieten kun je met 'Shift-Page up' omhoog scrollen om te zien welke meldingen voorbij zijn gekomen. Tijdens het booten kun je ook op ALT-F2 drukken om te zien wat er allemaal gebeurt bij het opstarten.

Mijn USB-disk gebruik ik om van tijd tot tijd backups van mijn home-directory en MP3-directory te maken. Dat doe ik als volgt:
Eerst maak ik op mijn USB-disk directory's aan:
- cd /media/devicenaam
- mkdir directorynaam
Vervolgens kopieer ik mijn databestanden naar de USB-disk:
- cd (om terug te gaan naar mijn home-directory)
- cp -av * /media/devicenaam/directory
(het '-a'-argument is eigenlijk een verkorte versie van het '-dpR'-argument. Het 'd'-argument betekent dat symbolic links niet gevolgd moeten worden, het 'p'-argument zorgt ervoor dat de rechten en de ownerships gelijk blijven en het 'R'-argument vertelt dat cp recursief door de directory gaat, dus de onderliggende subdirectories volgt. Als je het 'v'-argument toevoegt (cp -av) dan zie je welke files er op dat moment gekopieerd worden. Gelijke bestanden in /directory/ worden wel overschreven).

Backups maken kan ook met het programma 'tar'. Dit is handiger en gemakkelijker dan de boven beschreven procedure. Met het volgende commando pak ik een directory in en sla deze op op mijn USB-disk:

tar -cvzf /media/device/bestandsnaam.tgz /home/gebruiker/directory

Als je je USB-disk ook onder Windows wilt laten werken, dan moet je deze formatteren als Fat 32. Het nadeel daarvan is dat je er geen bestanden op kan zetten die groter zijn dan 4 GB. Tegenwoordig zijn er echter ook Linux-distributies die met NTFS overweg kunnen.

Installatie-instructies van OpenOffice.org op een SuSE Linux-distributie (28-09-2007)


 1. Download OOo in bijvoorbeeld de map Mijn downloads van je home-directory
 2. Log in een console in als root
 3. CD naar Mijn downloads
 4. Pak OOo uit met tar -zxvf bestand.tar.gz (even wachten)
 5. Ga met de opdracht 'cd mapnaam' naar de map waar de uitgepakte bestanden staan
 6. Geef het commando rpm -i *.rpm (weer even wachten, OOo wordt geinstalleerd)
 7. Bij het uitpakken van de tar-file is er ook een map gemaakt met RPM-bestanden voor het maken van koppelingen in het KDE-menu. Ga naar deze map en verwijder de RPM-pakketten van distributies die je niet nodig hebt. Installeer de RPM met rpm -i bestandsnaam.rpm. Hierna zal het KDE-menu aangepast zijn en kun je symlinks naar je desktop maken.

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2024 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker