Het logo van de website van Joop Letteboer

Radio en televisie

radiotv.php werd voor het laatst bijgewerkt op zondag 28 februari 2021

Vanaf jonge leeftijd interesseerde ik me voor radio en televisie. Op de radio luisterde ik in mijn jeugd naar Radio Mi Amigo en Radio Caroline. Toen ik nog thuis woonde (mijn ouders waren NCRV-lid) besloot ik om via het Veronica-promotieteam lid te worden van Veronica. Veronica-programma's als Countdown (destijds gepresenteerd door Adam Curry), Magnum P.I., Miami Vice en het rebelse karakter van de zender in het publieke bestel spraken me erg aan. De omroep was vrij, taboedoorbrekend, vernieuwend en had het lef om taboes als seks, drugs en andere zaken zoals naaktrecreatie, homoseksualiteit en handicaps, bespreekbaar te maken. Buiten BNN (nota bene ontsproten uit de Veronica-stal) is er in Nederland geen enkele omroep geweest die deze zaken zo duidelijk en open wist te benoemen. Ik voelde me prettig bij Veronica en kon me identificeren met de manier waarop in het publieke bestel radio en televisie gemaakt werd.

Toen Veronica commercieel ging, ging de kwaliteit van radio en televisie zienderogen achteruit en werd de zender opgeslokt in de grote massa: de suprematie of hegemonie en de kwaliteit waren verdwenen en dat vind ik nog steeds ontzettend jammer. Veronica was van ons en opeens van ons vervreemd. Commercie is de doodsteek voor creativiteit, variatie en talent van elke op zichzelf staande zender die eens uniek en van het volk was. De commerciële radio is daar wel het duidelijkste voorbeeld van. Sky Radio (ook wel bekend als Saai Radio) was vroeger (toen het nog geen landelijke dekking had) een prominente zender die wist waar het mee bezig was. Tegenwoordig stelt deze zender hevig teleur door de afgezaagde playlist en muziek waar je doodziek van wordt. De muziek van tegenwoordig die je op popzenders zoals Sky Radio, Radio 538 en Radio 3 FM hoort is van teleurstellende kwaliteit. Het repertoire is om te huilen en je hoort dag in dag uit ook nog eens 86 keer dezelfde platen. Dit soort stations wordt helaas geleid door mensen die absoluut niet snappen waar ze mee bezig zijn. Vreselijk! Toen ik op een naturistencamping een ICT'er in dienst van een commerciële zender hiermee confronteerde gaf deze als antwoord: "Dat is middels enquêtes uitgezocht en dat is wat de luisteraar wil horen". Wát een onzin. Degene die de playlist samenstelt maakt zich er gewoon makkelijk vanaf: je zoekt gewoon wat TOP 40-deuntjes uit, kopieert de playlist naar de volgende dag, je husselt het zooitje door elkaar en klaar ben je. Hoe anders was dat toen Veronica nog in het publieke bestel zat. Toen genoten we van programma's als Kletskop, Muziek terwijl u werkt, Terug in de tijd, Countdown Café, Curry en van Inkel, De Nederlandse Top 40, Het zwarte gat, In the mix en Radio Romantica. Helaas komt die tijd nooit meer terug.

's Morgens in de auto naar het werk luister ik naar Sublime dat funk, soul en jazz draait. Totdat het programma op hield te bestaan luisterde ik naar 'Evers staat op' (Radio 538). Naar popzenders luister ik eigenlijk niet meer. De muziek doet me niets. Elke vergelijking met de muziek uit de geweldige jaren zeventig gaat mank: toen is naar mijn bescheiden mening de beste muziek gemaakt.
Classic FM is tegenwoordig mijn favoriete muziekzender, al draait deze zender wel steeds vaker popmuziek en muziek die absoluut niet op deze zender thuishoort. Muziek waar je me geen plezier mee doet is de muziek van coverband Il Divo, Maria Callas, Bach-cantates en de Matthäus-Passion. Verschrikkelijk! Wat een kwelling om daar naar te moeten luisteren. De radio gaat bij deze muziek dan ook uit. Ik zet dan een cd van Enya op of ik draai New Age-muziek. Af en toe luister ik ook naar Radio 4.

TV-programma's waar ik een hekel aan heb zijn spelletjes, quizzen, (Nederlandse) soaps en programma's waarin Gordon meent te moeten verschijnen. Dit soort programma's (ook wel bekend als pulp-tv) kunnen me echt niet boeien en lijken me een kwelling voor hoger opgeleiden. Wat ik wél weer leuk vind zijn de quizzen Twee voor twaalf (gepresenteerd van 1971 tot 1981 door Joop Koopman en thans door Astrid Joosten) en Per seconde wijzer (gepresenteerd door Kees Driehuis), al zal ik er de televisie niet voor aanzetten. Vroeger keek ik ook altijd naar de filmquiz Voor een briefkaart op de eerste rang, de Willem Ruis-show, de André van Duin-revue, de Mounties en shows die door Mies Bouwman, Ted de Braak en Ron Brandsteder werden gepresenteerd. Dat waren in die tijd programma's waarvoor je thuisbleef en de hele familie op de zaterdagavond voor de buis zat.

Favoriete radio- en tv-programma's:
Radio: Curry en van Inkel (1984-1987), Ferry Maat's Soulshow, Radio Romantica (1985-1995), De Dik Voormekaar-show (diverse periodes), De Nederlandse Top 40 (presentatie door Lex Harding en later Erik de Zwart), In the mix (Ben Liebrand - Veronica) en And the beat goes on (KRO-programma met Ton Poppes, Peter Duykersloot en Leo Cotino).

Televisie: Una Voce Particolare, Studio Sport, EK/WK Schaatsen, Voetbal International (vh. Voetbal Insite), Wordt u al geholpen? (Are you being served?), Oh moeder, wat is het heet (It ain't half hot, Mum), Allo Allo, De lachende scheerkwast, Seth en Fiona, Koot en Bie, Kopspijkers (1995-2005), Barend en van Dorp (1990-2006), Dit was het nieuws, Peter R. de Vries, Smaakpolitie, Undercover in Nederland, Dancing with the Stars, Idols, X-factor en Popstars (laatste drie programma's uitsluitend de live-shows, de audities zijn een kwelling voor oog en oor).

Favoriete muziek:
Klassiek en New Age (zie ook de muziekpagina).

Favoriete dj's:
Jeroen van Inkel, Adam Curry, Lex Harding, Bart van Leeuwen, Alfred Lagarde (1948-1998), Ferry Maat, Erik de Zwart, Edwin Evers, Rob Stenders en Simone Walraven.

Favoriete tv-omroepsters:
Julia Samuël, Anita Witzier, Leonie Sazias (allen VOO) en Willy Dobbe (TROS).

Favoriete nieuwslezers/verslaggevers:
Studio (tv): Loretta Schrijver (RTL4), Jeroen Pauw (RTL4), Fred Emmer, Harmen Siezen, Elleke van Doorn, Pia Dijkstra, Sacha de Boer.
Locatie (tv): Tine van Houts, Saskia Dekkers, Haye Thomas (1936-1996), Max Westerman (RTL4), Paul Sneijder.
Radio: Arend Langenberg (1949-2012).

Favoriete sporten:
Volleybal, schaatsen, kunstschaatsen, turnen, darts en voetbal.

Favoriete sportcommentatoren:
Mart Smeets, Evert ten Napel, Theo Reitsma, Theo Koomen (1929-1984), Heinze Bakker en Frank Snoeks.

Favoriete cabaretiers:
Toon Hermans (1916-2000), Wim Kan (1911-1983), Youp van 't Hek, Herman Finkers, Hans Sibbel (Lebbis en Jansen), De Vliegende Panters, Hans Dorrestijn en Hans Liberg.

Favoriete filmacteurs:
Jean Claude van Damme, Steven Seagal, Chuck Norris, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Clint Eastwood, Dolf Lundgren, Rutger Hauer en Roger Moore (007-personage).

Favoriete filmregisseurs:
James Cameron, Paul Verhoeven, Sergio Leone en Steven Spielberg.

Favoriete films:
Titanic, Jaws, Once upon a time in the west, For a few dollars more, A fistfull of dollars, The good, the bad and the ugly, alle Rocky- en Rambo-films, alle James Bond-films, Starman, Terminator I en II, Blind Fury, The Quick and the Dead (met Sharon Stone in een mooie rol als revolverheld), Falling in love (heerlijk romantische film met Meryl Streep en Robert de Niro).

Later meer...

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2021 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker