Het logo van de website van Joop Letteboer

Radio en televisie

radiotv.php werd voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 28 augustus 2021

Veronica


Vanaf jonge leeftijd interesseerde ik me voor radio en televisie. Op de radio luisterde ik in mijn jeugd naar Radio Mi Amigo en Radio Caroline. Toen ik nog thuis woonde (mijn ouders waren NCRV-lid) besloot ik om via het Veronica-promotieteam lid te worden van Veronica. Veronica-programma's als Countdown (destijds gepresenteerd door Adam Curry), Magnum P.I., Miami Vice en het rebelse karakter van de zender in het publieke bestel spraken me erg aan. De omroep was vrij, taboedoorbrekend, vernieuwend en had het lef om taboes als seks, drugs en andere zaken zoals naaktrecreatie, homoseksualiteit en handicaps, bespreekbaar te maken. Buiten BNN (nota bene ontsproten uit de Veronica-stal) is er in Nederland geen enkele omroep geweest die deze zaken zo duidelijk en open wist te benoemen. Ik voelde me prettig bij Veronica en kon me identificeren met de manier waarop in het publieke bestel radio en televisie gemaakt werd.

Toen Veronica commercieel ging, ging de kwaliteit van radio en televisie zienderogen achteruit en werd de zender opgeslokt in de grote massa: de suprematie of hegemonie en de kwaliteit waren verdwenen en dat vind ik nog steeds ontzettend jammer. Veronica was van ons en opeens van ons vervreemd. Commercie is de doodsteek voor creativiteit, variatie en talent van elke op zichzelf staande zender die eens uniek en van het volk was. De commerciële radio is daar wel het duidelijkste voorbeeld van. Sky Radio (ook wel bekend als Saai Radio) was vroeger (toen het nog geen landelijke dekking had) een prominente zender die wist waar het mee bezig was. Tegenwoordig stelt deze zender hevig teleur door de afgezaagde playlist en muziek waar je doodziek van wordt. De muziek van tegenwoordig die je op popzenders zoals Sky Radio, Radio 538 en Radio 3 FM hoort is van teleurstellende kwaliteit. Het repertoire is om te huilen en je hoort dag in dag uit ook nog eens 86 keer dezelfde platen. Dit soort stations wordt helaas geleid door mensen die absoluut niet snappen waar ze mee bezig zijn. Vreselijk! Toen ik op een naturistencamping een ICT'er in dienst van een commerciële zender hiermee confronteerde gaf deze als antwoord: "Dat is middels enquêtes uitgezocht en dat is wat de luisteraar wil horen". Wát een onzin. Degene die de playlist samenstelt maakt zich er gewoon makkelijk vanaf: je zoekt gewoon wat TOP 40-deuntjes uit, kopieert de playlist naar de volgende dag, je husselt het zooitje door elkaar en klaar ben je. Hoe anders was dat toen Veronica nog in het publieke bestel zat. Toen genoten we van programma's als Kletskop, Muziek terwijl u werkt, Terug in de tijd, Countdown Café, Curry en van Inkel, De Nederlandse Top 40, Het zwarte gat, In the mix en Radio Romantica. Helaas komt die tijd nooit meer terug.

Sublime


Totdat het programma op hield te bestaan luisterde ik in de auto naar Evers staat Op op Radio 538. Daarna luisterde ik 's morgens in mijn auto naar Sublime FM dat funk, soul en jazz draait. Dat deed ik ook thuis tussen 16.00 en 19.00 uur en in het weekend, totdat ik erachter kwam dat plaatjesdraaier Angelique Houtveen een anti-blank-raciste blijkt te zijn en fan is van plunderend BLM-tuig dat blanken haat. Daarnaast is deze zender nogal van de opdringere staatspropaganda en woke-cultuur, waar tegenwoordig steeds meer mensen zich dood aan ergeren. Voor mij redenen om in het weekend en tussen 16.00 em 19.00 uur niet meer naar deze zender te luisteren. Ik zet dan wel een cd op van Level 42, Chic, Sister Sledge, Kool and the Gang, Barry White of The Trammps.

Soul Radio


Thuis heb ik online een periode naar Soul Radio geluisterd: geen woke-agenda, niet politiek gekleurd dus lekker neutraal. Leuk bij Soul Radio is dat Mart van de Stadt elke woensdag- en zaterdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur het programma Right-On! presenteert dat je doet denken aan Ferry Maat's Soul Show uit de jaren tachtig. Daarnaast presenteert soulzanger Will Downing elke donderdagavond het programma The WindDown. Een belangrijk nadeel is dat deze zender zich kenmerkt door de afgezaagde playlist en een zeer beperkt repertoire. Variatie? Het interesseert ze bij Soul Radio geen zak en men staat ook niet open voor suggesties om de playlist te verbeteren en uit te breiden met andere sterke soulnummers. Soul Radio? Saai Radio!

Classic FM


In het weekend, als ik net wakker ben of thuis ben van het werk luister ik online het liefst naar Classic FM. In het verleden draaide deze zender muziek van coverband Il Divo, Maria Callas, Bach-cantates en de Matthäus-Passion. Verschrikkelijk! Wat een kwelling om daar naar te moeten luisteren. De radio ging bij deze muziek dan uit. Ik zette dan een cd van Enya op of ik draaide New Age-muziek. Tegenwoordig draait deze zender gewoon muziek die je van een klassieke zender mag verwachten. Sinds 27 augustus 2021 luister ik reclamevrij naar Classic FM Premium: geen nieuwsbulletins, commercials, staatspropaganda en leugens over Covid-19.

Geen televisie


Ik denk dat ik al zeker 15 jaar geen televisie meer kijk: de programma's en zeker de 'tokshows' boeien me niet en gaan alleen maar over linkse politiek, het bashen van andersdenkenden zoals president Trump, Wilders en Baudet en de onophoudelijke Covid-19-propaganda. Vroeger keek ik naar de quizzen Twee voor twaalf (gepresenteerd van 1971 tot 1981 door Joop Koopman en later door Astrid Joosten) en Per seconde wijzer (gepresenteerd door Kees Driehuis), de filmquiz Voor een briefkaart op de eerste rang, de Willem Ruis-show, de André van Duin-revue, de Mounties en shows die door Mies Bouwman, Ted de Braak en Ron Brandsteder werden gepresenteerd. Dat waren in die tijd programma's waarvoor je thuisbleef en de hele familie op de zaterdagavond voor de buis zat.

Favoriete radio- en tv-programma's:
Radio: Curry en van Inkel (1984-1987), Ferry Maat's Soulshow, Radio Romantica (1985-1995), De Dik Voormekaar-show (diverse periodes), De Nederlandse Top 40 (presentatie door Lex Harding en later Erik de Zwart), In the mix (Ben Liebrand - Veronica) en And the beat goes on (KRO-programma met Ton Poppes, Peter Duykersloot en Leo Cotino).

Televisie: Una Voce Particolare, Studio Sport, EK/WK Schaatsen, Voetbal International (vh. Voetbal Insite), Wordt u al geholpen? (Are you being served?), Oh moeder, wat is het heet (It ain't half hot, Mum), Allo Allo, De lachende scheerkwast, Seth en Fiona, Koot en Bie, Kopspijkers (1995-2005), Barend en van Dorp (1990-2006), Dit was het nieuws, Peter R. de Vries, Smaakpolitie, Undercover in Nederland, Dancing with the Stars, Idols, X-factor en Popstars (laatste drie programma's uitsluitend de live-shows, de audities zijn een kwelling voor oog en oor).

Favoriete muziek:
Funk, soul, klassiek en new age (zie ook de muziekpagina).

Favoriete dj's:
Jeroen van Inkel, Adam Curry, Lex Harding, Bart van Leeuwen, Alfred Lagarde (1948-1998), Ferry Maat, Erik de Zwart, Edwin Evers, Rob Stenders en Simone Walraven.

Favoriete tv-omroepsters:
Julia Samuël, Anita Witzier, Leonie Sazias (allen VOO) en Willy Dobbe (TROS).

Favoriete nieuwslezers/verslaggevers:
Studio (tv): Loretta Schrijver (RTL4), Jeroen Pauw (RTL4), Fred Emmer, Harmen Siezen, Elleke van Doorn, Pia Dijkstra, Sacha de Boer.
Locatie (tv): Tine van Houts, Saskia Dekkers, Haye Thomas (1936-1996), Max Westerman (RTL4), Paul Sneijder.
Radio: Arend Langenberg (1949-2012).

Favoriete sporten:
Volleybal, schaatsen, kunstschaatsen, turnen en darts.

Favoriete sportcommentatoren:
Mart Smeets, Evert ten Napel, Theo Reitsma, Theo Koomen (1929-1984), Heinze Bakker (1942-2021) en Frank Snoeks.

Favoriete cabaretiers:
Toon Hermans (1916-2000), Wim Kan (1911-1983), Youp van 't Hek, Herman Finkers, Hans Sibbel (Lebbis en Jansen), De Vliegende Panters, Hans Dorrestijn en Hans Liberg.

Favoriete filmacteurs:
Jean Claude van Damme, Steven Seagal, Chuck Norris, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Clint Eastwood, Dolf Lundgren, Rutger Hauer (1944-2019) en Roger Moore (007-personage).

Favoriete filmregisseurs:
James Cameron, Paul Verhoeven, Sergio Leone en Steven Spielberg.

Favoriete films:
Titanic, Once upon a time in the west, For a few dollars more, A fistfull of dollars, The good, the bad and the ugly, alle Rocky- en Rambo-films, alle James Bond-films, Starman, Terminator I en II, Blind Fury, The Quick and the Dead (met Sharon Stone in een mooie rol als revolverheld), Falling in love (heerlijk romantische film met Meryl Streep en Robert de Niro).

Later meer...

Naar boven Naar boven

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2024 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker