Het logo van de website van Joop Letteboer

Recensies overig

recensies-div.php werd voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 07 juni 2024

De recensies over ontharen zijn verhuisd naar Recensies - Ontharen.

Binnenkort:
Een recensie over restaurant KÔ Asian Kitchen in Groenekan vh. Wokrestaurant Wok Plaza. We zijn van plan om daar zaterdag 8 juni 2024 uit eten te gaan. Dit restaurant gaat uit van het populaire 'All you can eat'-concept.

Wokrestaurant Wok Plaza (17-11-2008, 22-09-2009, 25-12-2012)


Op Eerste Kerstdag zijn we gaan wokken in wokrestaurant Wok Plaza in Groenekan. Ik was hier al eens eerder geweest, maar had er nog geen recensie over geschreven. De kwaliteit van het eten is goed. Er zijn echter veel minpunten te noemen waardoor dit restaurant geen voldoende scoort. De ruimte in het restaurant is krap waardoor je elkaar snel voor de voeten loopt. De capaciteit van de parkeerplaats en de keuken is voor grote aantallen mensen onvoldoende. Vooral voor vlees- en visgerechten moet je lang wachten. Verder is er geen luchtbehandeling waardoor het in het restaurant na enige tijd vrij warm wordt.

Plus- en minpunten:

 • De sushi is goed, maar niet bijzonder
 • Ruime keus uit vlees- en vissoorten
 • Beperkte ruimte in het restaurant
 • De capaciteit van parkeerplaats en keuken is onvoldoende
 • Te zoute zalm
 • Botte messen
 • Er werd door één van de bedienden naast mijn stoel met oestersaus gemorst

Bovenstaande punten zijn voor verbetering vatbaar en aanleiding om dit restaurant niet meer te bezoeken. Tip: ga voor een heel andere ervaring liever naar het veel betere Wok De Mallejan in Maarssen. Beoordeling: 4.

Japans restaurant New Tokyo (28-09-2012)


Vorige week werd ik door vrienden gebeld die een hele leuke verrassing in petto hadden: "We gaan ter gelegenheid van je verjaardag uit eten bij de Japanner". Op 28 september 2012 was het zover en hebben we in Japans restaurant New Tokyo in Almere heerlijk gegeten. New Tokyo bevindt zich net als Japans restaurant Sake in het Almeerse stadscentrum. Bij binnenkomst was er direct al een minpunt te constateren: geen garderobe. Best wel vreemd voor Chinezen en Japanners die gastvrijheid normaal gesproken hoog in het vaandel hebben staan.

Het restaurant heeft een begane grond en een eerste verdieping. Het is er rustig en gezellig. Zelfs als het etablissement vol zit ervaar je de serene rust en de intieme ontspannen sfeer: het is er niet zo massaal als de andere Japanners in Almere.
De sushi wordt live en vers gemaakt en smaakt voortreffelijk. Ook de zalm, pangafilet en roodbaars zijn heerlijk. Ik houd ontzettend van vis en dan zit je in een Japans restaurant gebeiteld. Het systeem is ongeveer hetzelfde als in Sake (zie volgende recensie): per ronde mag je vijf gerechten bestellen met een maximum van zes ronden binnen twee en een half uur. Ook hier geldt: wat je te veel bestelt en niet opeet moet je (extra) betalen: een heel goede maatregel voor mensen die de waarde van eten verwaarlozen en hele borden eten laten staan om weg te gooien.

New Tokyo staat bekend als het beste sushi-restaurant van Almere. Men weet als geen ander wat culinair genieten is: de presentatie van de gerechten is dik in orde, alles is supervers en erg lekker. De bediening is vriendelijk en correct. Absoluut een toprestaurant. Aanrader.

Overigens had ik in een Japans restaurant wel een Japanse douche-wc verwacht, maar men laat de kans om de Nederlanders hiermee kennis te laten maken onbenut. Omdat een garderobe ontbrak en de bediening niet zo snel was scoort New Tokyo net geen 10. Beoordeling: 9.

Japans restaurant Sake (18-03-2011)


Op 18 maart heb ik met vrienden heerlijk in Japans restaurant Sake in Almere gegeten. Het was er beredruk, maar ook beregezellig. Het systeem is ongeveer hetzelfde als in New Tokyo: per ronde mag je vijf gerechten bestellen met een maximum van zes ronden binnen twee uur. Wat je niet opeet moet je (extra) betalen.

Omdat je in een Japans restaurant zit zou je verwachten dat je door Japanse meisjes wordt bediend: niet in Sake. De serveersters zijn overwegend van Chinese afkomst. Ook hier is het personeel wel heel vriendelijk, klantgericht en levert kwaliteit zoals we van Chinezen gewend zijn. De bediening was - omdat we kennelijk wat laat gereserveerd hadden en de keuken om 22.30 uur ging sluiten - wel wat traag, maar het was de moeite absoluut waard. Erg lekker! Topper! Beoordeling: 8.

Wok De Mallejan (diverse data)


Wok De Mallejan is het grootste wokrestaurant van Europa met een capaciteit van 1600 bezoekers. Helaas oogt het restaurant door de grootte en de inrichting niet echt heel gezellig. De keuze is echter enorm, tot aan sushi en dimsum toe. Het personeel is wel heel vriendelijk, klantgericht en levert kwaliteit zoals we van Chinezen gewend zijn. Voldoende parkeergelegenheid.
Beoordeling: 8.

Chinees-Indisch Restaurant Soen Lie (diverse data)


Eén van de beste Chinezen van Utrecht (Zamenhofdreef). Het lopend buffet is uitstekend, het restaurant oogt gezellig. Gerechten van de kaart smaken prima. Vriendelijk personeel, snelle bediening, voldoende parkeergelegenheid. Beoordeling: 9.

Tapasrestaurant La Cubanita (07-02-2011, 03-05-2011)


Op 7 februari en 3 mei 2011 in tapasrestaurant La Cubanita in Utrecht onbeperkt tapas gegeten: lekker en gezellig. Het "restaurant" oogt wel klein, druk en rommelig: de wanden zijn bijvoorbeeld volgekliederd met leuzen en teksten, maar eigenlijk stoort dat niet echt. Het schijnt tegenwoordig mode te zijn en wel in meer eetgelegenheden voor te komen. Wat wél stoort is de muziek en het drukke geroezemoes waardoor je elkaar moeilijk kunt verstaan en geen goed gesprek kunt voeren. Verder is de verlichting slecht waardoor je de gerechten op de "kaart" nauwelijks kunt lezen. Net als in Tapasbar El Mundo op de Voorstraat zit je aan veel te kleine tafeltjes waardoor je nauwelijks de ruimte hebt om uitgebreid te eten. Zelf prefereer ik een restaurant met een sjiekere uitstraling en grotere tafels, een perfecte presentatie en wat meer klasse en stijl zodat je rustig kunt eten. Ook bij dit restaurant kun je niet dichtbij parkeren. Voordeel is dan weer dat je - door met de bus te gaan - "onbeperkt" bier kunt tanken. De bediening door leuke en vrolijke meisjes is simpel, snel en correct. Kortom: lekker gegeten.

Leuk en knus restaurant dat past bij jong uitgaanspubliek in de binnenstad op zaterdagavond dat niet veel culinaire eisen stelt. Voor herhaling vatbaar, maar niet meer dan dat omdat de tapas snel gaan vervelen. Beoordeling: 6.

Los Argentinos (01-06-2010, 13-10-2010)


Bij Argentijns restaurant Los Argentinos in de werfkelder aan de Oudegracht in Utrecht onbeperkt spare-ribs gegeten. De spare-ribs waren qua smaak en temperatuur top. Ook op het vlees zelf is niets aan te merken: je krijgt absoluut waar voor je geld. Ambiance en aankleding van dit restaurant doen wel wat kil aan en hadden wat gezelliger gekund. Daarentegen word je bediend door leuke ronde serveersters. Nadeel van dit restaurant is dat je er niet dichtbij kunt parkeren. Ik ging daarom met de bus, dan ben je goedkoper uit dan dat je je auto in de parkeergarage moet parkeren. Bijkomend voordeel is dat je dan ook "onbeperkt" bier kunt tanken. Beoordeling: 7.

Een keurige streep in plaats van een lijn

Domino's (02-06-2018)


Zaterdag 2 juni 2018 besloot ik een pizza te bestellen bij Domino's. Bestellen via de website gaat snel en is erg eenvoudig. De levering van je pizza is helaas een ander verhaal: mijn pizza werd een uur te laat en lauw door een chagrijnige, onvriendelijke bezorger bezorgd. Reden om daar niet meer te bestellen. Waardeloos. Gemiste kans. Beoordeling: 3.

Een keurige streep in plaats van een lijn

Online supermarkt Picnic (13-05-2017)


Sinds 22 maart 2017 ben ik klant van Picnic: een online supermarkt. Het concept van deze bezorgdienst is hartstikke handig en heeft veel voordelen ten opzichte van het ouderwetse boodschappen doen. Bestellen van je boodschappen gaat met een mooie, makkelijke en duidelijke app. Picnic beschikt over vriendelijke bezorgers. Je live te volgen boodschappen worden in grappige elektrische autootjes op tijd, vers en gratis thuisbezorgd.

Voordelen:

 • Handige en duidelijke app
 • Geen getreuzel meer bij de kassa en in de rij staan
 • Geen gesjouw meer met boodschappen
 • Geen jengelende kinderen meer
 • Boodschappen worden gratis thuisbezorgd
 • De bezorger is live te volgen via de boodschappenradar
 • Als de bezorger onderweg vertraging heeft krijg je daar keurig bericht van
 • Vriendelijke bezorgers
 • Zeer attente medewerkers op het Picnic-kantoor

Nadelen:

 • Beperkt assortiment
 • Beperkte bezorgtijden OPGELOST
 • Er ontbreken regelmatig artikelen bij de bezorging van de boodschappen
 • De grootste irritatie is dat sommige artikelen met enige regelmaat tijdelijk niet leverbaar zijn. Daardoor moet je alsnog bij andere supermarkten boodschappen doen, die ook nog eens (variabele) bezorgkosten rekenen. Bloedirritant
 • De laagsteprijsgarantie waar men zo over opschept klopt niet: supermarkten als Dirk van den Broek en Hoogvliet zijn met veel artikelen goedkoper, maar worden door Picnic niet als landelijke supermarkt erkend
 • Na het aanmelden kun je rekenen op lange wachttijden in de app. Deze kunnen oplopen tot meer dan twee maanden. Hier zijn veel klachten over

Naar aanleiding van bovenstaande problemen moet ik nog zien of Picnic het in dit segment gaat redden. Het concept is leuk bedacht, maar grote spelers als Albert Heijn en Jumbo hebben het grootste deel van de markt in handen. Als Picnic genoemde supermarkten pijn wil doen zullen ze de problemen echt moeten oplossen. Vooralsnog ben ik daar sceptisch over, omdat Picnic overtuigd is van het eigen gelijk. Dat is een valkuil voor iedere ondernemer.

Een keurige streep in plaats van een lijn

Fitnesscentrum Bodyconditioning (2011-2014)


Van begin januari 2011 tot begin mei 2014 trainde ik minimaal vier keer in de week in Fitnesscentrum Bodyconditioning in Utrecht om aan mijn lichaam te werken. Deze kleine sportschool heeft een oppervlakte van 300 m2 en werkt met fitnessapparatuur van het merk Technogym. Bij Bodyconditioning kun je trainen zonder jaarcontract en betaal je per maand. Daardoor kun je je laten uitschrijven wanneer je wilt, maar ook een maandje overslaan zonder te betalen of je abonnement tijdelijk stop laten zetten is geen probleem. Het personeel van Bodyconditioning is vriendelijk en aanwezige fitnesstrainers helpen je met adviezen voor bijvoorbeeld het opstellen van een trainingsschema. Er zijn meer dan voldoende fitness- en cardioapparaten aanwezig. Verder zijn er lessen te volgen in onder andere zumba, pilates, piloxing, spinning, kickboksen, buikdansen en bootcamp. Tot zover de voordelen.

In mei 2013 is wifi beschikbaar gekomen en heeft men voor zowel de iPhone als Android-telefoons een app ontwikkeld. Verder is piloxing aan het lesrooster toegevoegd en is de nieuwe website online gegaan.

Voordelen:

 • Sporten zonder jaarcontract
 • Vriendelijke ontvangst
 • Gevarieerd aanbod
 • Ruime openingstijden

Problemen:
Naast de voordelen zijn er helaas ook veel problemen geconstateerd:

 1. Doordat het krachthonk is opgeheven staan de fitnesstoestellen door de krappe ruimte erg dicht op elkaar, waardoor je je door de toestellen moet wurmen om de gewichten te verstellen. Update 22-02-2015: fitness is sinds 2 februari 2015 nog meer in de verdrukking gekomen omdat men op het idee is gekomen een kickbokszaal in te richten.
 2. Omdat het fitnesscentrum in een probleemwijk staat is meer dan 90% van de klanten allochtoon, Nederlanders zijn ver in de minderheid. Vaak klitten niet-westerse allochtonen samen en zijn daardoor nogal luidruchtig, met irritaties als gevolg
 3. Niet-westerse allochtonen gaan in boxershort waarin ze de hele dag hebben rondgelopen en gesport zonder te douchen de sauna in. Ronduit smerig en niet de bedoeling van sauna (lees meer). Het is niet te geloven, maar ook tijdens het douchen houden ze hun boxershort aan: je kunt zo veel douchen als je wilt, maar juist die delen van het lichaam die een grondige wasbeurt nodig hebben - zoals de geslachtsdelen en de billen - worden niet schoon. Hygiëne in de doucheruimte en rond de sauna vindt men bij Bodyconditioning dus niet echt belangrijk. Opmerkelijk is wel dat jezelf onder de douche scheren vanwege diezelfde hygiëne verboden is. Onbegrijpelijk. Opvallend is dat ik zelfs onder de Nederlanders één van de weinigen ben die na het sporten gewoon - zoals het hoort - in zijn blootje doucht. Schaamte is dus ook onder Nederlanders een issue
 4. De douches en kleedruimte zijn niet gescheiden van de sauna, waardoor deze erg warm worden. Afvoer van deze warmte ontbreekt waardoor je na het douchen lang blijft nazweten
 5. Aparte dames- en herenkleedkamers. Gemengd douchen én gebruikmaken van de sauna is niet mogelijk
 6. De kleedruimte is veel te klein en ook niet gescheiden van de doucheruimte. De vloer van deze ruimte is door het douchen regelmatig kletsnat. Het opstellen van regels werkt niet. Het zou beter zijn om de boel te verbouwen om hierin een betere scheidng aan te brengen. Omdat ik niet de indruk heb dat de eigenaar hierin wil investeren valt er geen verbetering te verwachten
 7. Af en toe koude douches
 8. De website is slecht leesbaar

Conclusie:
Qua aanbod is het bij Bodyconditioning wel in orde, maar de ruimte is beperkt. Helaas worden problemen rond sauna en (kleed)ruimten niet opgemerkt. Daardoor voelde ik me de laatste maanden steeds minder op mijn gemak en had ook geen zin meer om te gaan trainen. Het zou deze sportschool helpen als er strengere regels zouden worden opgesteld. De verwachting is dat dat niet zal gebeuren, omdat niet-westerse allochtonen als belangrijkste klanten worden beschouwd.

Update 14 februari 2021:
De vestiging in Utrecht is opgeheven. Fitnesscentrum Bodyconditioning heeft alleen nog een vestiging in Bussum.

Wellness & Healthclub Newstyle (diverse data)


Omdat ik er geen vertrouwen in had dat de problemen bij Bodyconditioning op korte termijn zouden worden opgelost, heb ik me per 25 mei 2014 ingeschreven bij Wellness & Healthclub Newstyle in de Utrechtse wijk Zuilen. Deze sportschool heeft een oppervlakte van 1500 m2, werkt met fitnessapparatuur van het merk Matrix en biedt de volgende voordelen:

 • Meerdere vestigingen in Utrecht
 • Meer ruimte
 • Betere faciliteiten
 • Betere hygiëne rond sauna en doucheruimte: het dragen van badkleding, boxershorts en ander onnodig ondergoed in de sauna en onder de douche is niet toegestaan (nieuwe leden moeten hiervoor tekenen). Er is (helaas) geen controle of toezicht op, maar men vindt het prettig als je het bij de receptie meldt wanneer je het constateert
 • Gebruik van smartphones tijdens het trainen wordt aan banden gelegd
 • In de sportschool geldt een samenscholingsverbod
 • Petjes zijn verboden

Problemen:
De problemen zijn niet zo talrijk als bij Bodyconditioning, de volgende heb ik verzameld:

 1. De temperatuur van het douchewater is niet regelbaar en de waterkracht is onvoldoende
 2. Net als bij Bodyconditioning zijn de kleedruimten/douches en sauna's gescheiden: ouderwets en niet meer van deze tijd. Alleen op de locaties Vianen en Nieuwegein kun je gemengd (zoals het hoort) naar de sauna.
  Sauna's in sportscholen zijn een bijproduct. Zoals aan de inrichting te zien is heeft men geen flauw benul hoe dit soort geneugten gefaciliteerd moeten worden (er ontbreekt van alles) en doet men maar wat. Advies: mijd de "sauna" in dit soort gelegenheden en ga naar een echt saunabedrijf waar men weet hoe de gast verwend en bediend moet worden
 3. Halterhemdjes zijn niet toegestaan (behalve in het krachthonk). Waarom niet is niet duidelijk. Je mag je spieren wel trainen en ontwikkelen, maar je mag ze niet (laten) zien? Bizar!
 4. De openingstijden in het weekend en de zomerperiode zijn beperkt
 5. Onvoldoende parkeergelegenheid

Update 28 mei 2021:
De vestiging in de wijk Zuilen in Utrecht wordt per 30 juni gesloten.

Een keurige streep in plaats van een lijn

Zonnestudio Basic Tan (diverse data)


Al meerdere jaren ben ik klant van zonnestudio Basic Tan. Voor mijn vakantie ga ik graag even een paar keer onder de zonnebank om voor te bruinen, na de vakantie wil ik het vakantiegevoel en het vakantiekleurtje zo lang mogelijk vasthouden. Na het werk vind ik het heerlijk om even een zonnebank te pakken.

Basic Tan maakt gebruik van Ergoline-zonnebanken die in verschillende uitvoeringen in de zonnestudio staan: de ene bank is wat zwaarder dan de andere. De banken zijn uitgebreid naar je eigen wensen in te stellen. Je wordt mooi bruin, maar ik vind het altijd jammer dat je stuitje nooit meebruint. Ik heb daar een oplossing voor: kijk in de FAQ hoe ook je stuitje mooi bruin wordt. Basic Tan heeft ook vestigingen met staande zonnebanken waardoor ook je stuitje mooi bruin wordt.
Het personeel van Basic Tan is professioneel, vriendelijk en weet waar ze het over heeft. Je krijgt advies over je huidtype en de zonnebank die daar het beste bij past. Minpunten zijn er echter ook te noemen: er wordt in de studio foute muziek gedraaid. De zonnebanken bieden ook geen mogelijkheid om tijdens het zonnen je eigen muziekgenre te kiezen en dat is wel jammer. Wél kun je de muziek van de zonnebank uitzetten en naar de muziek van je eigen mp3-speler luisteren.
De website oogt in eerste instantie professioneel, maar de vele spelfouten en onverzorgde teksten geven het geheel een rommelige en amateuristische indruk. Jammer!

Lichaamsverzorging
Zorg vóór en na het zonnen voor een goede verzorging van de huid. Zelf gebruik ik een zonneproduct van Devoted Creations dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik op de zonnebank. Deze lotion is bij Basic Tan vrij duur; het advies is om deze lotion (aanmerkelijk goedkoper) op internet te bestellen. Gebruik tijdens het zonnen altijd een brilletje dat de UV-stralen tegenhoudt. Na het zonnen gebruik ik de hydraterende Beauty Body Milk van Dove (400 ml.) om mijn huid te verzorgen, uitdroging te voorkomen en de bruine kleur langer vast te houden. Het is overigens geen probleem om geschoren op de zonnebank te gaan.

Achtergrondinformatie:
Basic Tan heette vroeger Sunbob, maar omdat in achterstandswijken de klandizie om begrijpelijke redenen achterbleef (tarieven waren veel te hoog) werd de formule gewijzigd. Omdat je bij verschillende vestigingen van hetzelfde bedrijf niet verschillende tarieven kunt hanteren werden enkele vestigingen van Sunbob omgedoopt tot Basic Tan. Bij Basic Tan kun je - ongeacht het type zonnebank en de tijdsduur - zonnen voor € 10,- per keer. Deze formulewijziging heeft wel diverse beperkingen tot gevolg: zo zijn de handdoekjes om je af te drogen veel te klein, zijn er geen verfrissingsdoekjes meer en krijg je na afloop niets meer te drinken. Het advies is om een handdoek, verfrissingsdoekjes (zoals Lactacyd) en drinken van huis mee te nemen.

Een keurige streep in plaats van een lijn

Tantra-Lotus (september/oktober 2010)


In september/oktober 2010 heb ik bij Tantra-Lotus een "tantracursus" gevolgd: een praktijk die uitgaat van de Kum Nye-visie van tantra (spreek uit: koem njè). Deze visie komt voort uit de Tibetaans-boeddhistische filosofie die zich richt op de aanmaak van 'prana'. Er werd niet alleen gemasseerd, maar ook werd aandacht besteed aan meditatie en (duo-)yoga. Met 'prana' bedoelt men de eenwording van Shiva en Parvati. 'Prana' is volgens Tantra-Lotus geen seksuele energie (het hoofddoel van tantra), maar wat je dan moet voelen en hoe je het in je leven kunt toepassen is volstrekt onduidelijk.

We worden in ons leven overspoeld door normen, waarden, regels en structuren. Deze staan bol van conditioneringen. Veel daarvan zijn niet nodig en worden in stand gehouden om (over) mensen te (be)heersen. De bedoeling van deze visie is om instrumenten aan te reiken om blokkades (die voortkomen uit conditioneringen die mensen gedurende hun leven hebben opgebouwd) op te sporen en op te ruimen.

Bovenstaande teksten beschrijven de beperkte ingrediënten en het beperkte doel van de Kum Nye-visie (metta-ji) en daarmee houdt het wat Tantra-Lotus betreft ook wel op. Tantra laat zich echter niet vangen in één (vaag) begrip: het is veel breder dan dat deze visie pretendeert en onderstaande teksten leggen uit waarom.

Kum Nye-visie van tantra
Oorspronkelijk komt tantra uit India en heeft zich daarna uitgebreid naar Tibet, Nepal en China. In Tibet en Nepal is de afsplitsing (de Kum Nye-visie) van de oorspronkelijke tantra ontstaan. Deze visie betekent het volgende: balans vinden, behouden en inzien waar de bronnen van onbalans vandaan komen. In de "opleiding" tot tantrika (v) en tantriki (m) leer je in deze visie te vertrouwen op de energiestroom (prana) en van daaruit alles aan te gaan, om zo in balans te blijven.

Tantra-Lotus propageert op hun website de Tibetaans-boeddhistische Kum Nye-visie van tantra als de enige echte "tantra" en de metta-ji als hoogste goed. Een mooi streven, maar in balans ben ik ook als ik 's avonds in bed lig of in de sauna zit. Men pretendeert met massage, meditatie en yoga een "tantrasessie" op te bouwen om blokkades te herkennen en op te ruimen. Deze elementen zijn vooral bedoeld om het hoofd leeg te maken en te ontspannen. Blokkades herkennen en opruimen leer je vooral in de praktijk en door levenservaring, NIET door meditatie en yoga. Tantra gaat bovendien NIET over vage termen als prana, metta-ji, dharma, sweda en weet-ik-veel wat nog meer, maar over liefde, de kunst van het liefhebben, tantrische seks en seksuele energie. Dit alles komt bij Tantra-Lotus op geen enkele manier tot uiting. Daarom is de Kum Nye-visie van tantra GEEN tantra en heeft helemaal niets met tantra te maken.

Geen tantramassage
De echte tantramassage leer je niet bij Tantra-Lotus: het is ábsoluut niet de massage zoals die normaal gesproken binnen tantra gegeven wordt en gebruikelijk is. Integendeel: de "tantramassage" is hard, doet pijn en voelt onprettig. Voor mensen die zich bij Tantra-Lotus aanmelden kan dat een teleurstellende eerste kennismaking met tantra(massage) betekenen, waardoor ze er een totaal verkeerde indruk over krijgen en (terecht) afhaken. Tantramassage hoort GEEN pijn te doen. Deze moet zacht, liefdevol en intens zijn, waarbij men de intentie heeft seksuele energie op te wekken en deze over het lichaam te verspreiden. Kijk voor echte tantramassage eens bij Das Tantrazentrum en Tantra Zentrum Hamburg. Deze instituten hebben prachtige dvd's over tantramassage uitgebracht.

De ruimte waarin gemasseerd en gemediteerd wordt is geblindeerd, steenkoud en nogal krap. Een ruimte waarin je elkaar bloot masseert hoort ruim en lekker warm te zijn.

Conclusie:
Om bovenstaande redenen ben ik bij Tantra-Lotus de "tantra-opleiding" tot Tantriki niet gaan volgen. Het is mij inmiddels wel duidelijk dat de Tibetaans-boeddhistische Kum Nye-visie van tantra GEEN tantra is en men deze visie niet als tantra zou moeten "onderwijzen" of verspreiden. Helaas wordt de argeloze bezoeker of "cursist" wel met deze visie op het verkeerde been gezet. Ik maak me wat dat betreft wel zorgen over de groei van deze visie in Nederland. Daarom is het nodig om het kaf van het koren te scheiden.

De "tantracursus" wordt gegeven door Ivar Mol. Ivar is tijdens de "cursus" nogal afwezig en timide, toont geen emoties en wekt de indruk er geen zin in te hebben. Daarnaast is de Kum Nye-visie van tantra en de interpretatie ervan zeer beperkt: deze bestaat alleen uit massage, meditatie en yoga. Tantra is zoveel meer dan dat. Tantra-onderdelen zoals liefde en de kunst van het liefhebben, knuffelen, dansen, het opwekken en laten stromen van seksuele energie door massage van yoni en lingam/vajra en technieken om de ejaculatie uit te stellen komen niet aan bod. Hoewel Tantra-Lotus het hardnekkig ontkent is seksuele energie wel degelijk het hoofddoel van tantra. Als je echt tantra wilt beleven is het advies om deze praktijk te mijden en voor een praktijk te kiezen die een stroming nastreeft die recht doet aan wat tantra is.

Een keurige streep in plaats van een lijn

Naar boven Naar boven

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2024 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker