Het logo van de website van Joop Letteboer

Naturisme

naturisme.php werd voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 08 april 2022

Le Couderc donne de la couleur à votre été - Le Couderc geeft kleur aan de zomer

Definitie van naturisme


Joop met een kruiwagen hout voor de houtgestookte sauna op GravingenNaturisme is een levenswijze in harmonie met de natuur. Het wordt gekenmerkt door gemeenschappelijke naaktheid die als doel heeft: het bevorderen van zelfrespect, respect voor de medemens en eerbied voor natuur en milieu.

De eerste keer dat iemand in zijn blootje in de zon ligt of door het water van een meer of zwembad glijdt, is voor de meeste mensen een spannend en heerlijk moment. Wind, zon en water hebben dan vrij spel en nemen bezit van je lichaam. De kennismaking met het naturisme is voor een ieder weer anders en iedereen beleeft zo'n moment op haar/zijn eigen manier. Dat moment is meestal heel speciaal en wordt vaak gekoesterd. Veel mensen zeggen dikwijls over die eerste kennismaking: "Had ik dat maar tien jaar eerder gedaan".

Mijn eerste ervaring met naturisme


Mijn naturismeverhaal is begin jaren tachtig begonnen. Toen bezocht ik op zondag zwemuren van de NVSH in zwembad de Kwakel in Utrecht. Het bloot zwemmen en achteraf gezamenlijk douchen vond ik fijn en heel gewoon. Het was heel ongedwongen en de sfeer sprak me aan. In 1984 (ik was toen twintig jaar oud) kwam ik op de Maarsseveense Plassen bij Utrecht bij toeval voor het eerst van mijn leven op een naaktstrand terecht. Ik was met mijn zusje en haar vriendje en we besloten op een warme dag om te gaan zwemmen. Ik kan mij nog wel herinneren dat ik mij knap ongelukkig voelde toen ik door een wirwar van blote benen en lijven wandelde, toen we in een echtpaar onze kennissen herkenden. We besloten om te blijven "plakken" en een praatje te maken. Na verloop van tijd vond ik het toch wat genant om er in mijn kleren bij te blijven zitten en trok ietwat zenuwachtig, maar vastbesloten mijn kleren uit. De anderen volgden spoedig. De eerste minuten in ons blootje waren voor mij persoonlijk een beproeving en heel spannend. Ik was het immers niet gewend. Pas toen ik zag dat niemand ons gadesloeg wenden we aan onze omgeving en vonden we het na een tijdje heerlijk om bloot te zijn. We besloten om te gaan zwemmen en hebben nadien nog genoten van de dag op het naaktstrand. Sindsdien heb ik mijn zwembroek aan de wilgen gehangen en nooit meer aangehad. Sterker nog: ik heb er niet eens meer één. Lees meer in de FAQ...

Hoe het verder ging


Joop op naturistenterrein Gravingen De onbetaalde naaktstrandjes van de Maarsseveense Plassen waren in de jaren tachtig heel gezellig, maar wel erg druk. Je lag daar letterlijk tegen elkaars billen aan. Niet dat ik daar zoveel bezwaar tegen had, maar ik verlangde na verloop van tijd naar wat meer ruimte en bewegingsvrijheid. Die vond ik op naturistenterrein Gravingen van Zon en Leven, waarvan ik in 1989 op een kennismakingsavond lid werd. Zon en Leven is de grootste landelijke naturistenvereniging van Nederland. Mijn interesse voor die vereniging was gewekt nadat ik het boek Zo puur in de natuur van Leonard de Vries had gelezen en door een mij bekend echtpaar was geïntroduceerd. Lid worden van een naturistenvereniging doe je niet zomaar. Daar gaan een aantal overdenkingen aan vooraf. Voor mij persoonlijk waren de rust, de mooie natuur, het respect voor elkaar, het rook- en alcoholverbod en de aanwezigheid van een houtgestookte sauna de belangrijkste redenen om lid te worden van Zon en Leven. Ik was nieuwsgierig geraakt, omdat ik mensen in de commerciêle sauna over Gravingen (Z&L-terrein bij Utrecht) hoorde praten. In deze hectische tijden krijgen ontspanning en je lekker voelen in je vel voor mij steeds meer betekenis. Het verblijf op Gravingen en andere terreinen van Zon en Leven bieden daarvoor perfecte mogelijkheden. Bovendien bieden (spiritueel getinte) activiteiten kans op persoonlijke groei, op zoek gaan naar je identiteit en verdieping in het leven. Je komt erachter dat het respect voor elkaar en relaties met mensen echt belangrijk zijn.

Het naturisme heeft mijn leven voorgoed beïnvloed. Ik kijk anders tegen mijn lichaam en dat van anderen aan. Meer met respect en met verwondering over hoe mooi het menselijk lichaam kan zijn. Het naturisme heeft mij in staat gesteld meer van mijn lichaam en dat van anderen te genieten. Vanuit mijn opvoeding was schaamte voor het blote lichaam eigenlijk normaal, het hoorde erbij en ik heb door de jaren heen geleerd afstand van zo'n opvoeding te nemen. In mijn geval besefte ik dat invloed van religie de doodsteek is waar het gaat om het aanvaarden van het blote lichaam en in 1984 brak ik op 20-jarige leeftijd met mijn kerkelijke achtergrond. Vanaf die leeftijd liet ik geen moment onbenut om naar het naaktstrand te gaan en genoot ik intens van de zon op mijn blote huid. Nu, ruim 35 jaar later is er van schaamte geen enkele sprake meer.

Mijn naturisme


Naturisme is voor mij in mijn blootje op een respectvolle manier omgaan met de natuur, mijn lichaam en de medemens. Dat houdt in dat ik niet rook, gezond eet (weinig (rood) vlees, veel groente en fruit), veel sport en in het weekend af en toe een glaasje bier of wijn drink. Naturisme heeft voor mijn gevoel door de veelvuldige (blote) beoefening van yoga, massage en meditatie ook iets spiritueels. Spiritualiteit en naturisme staan daardoor dicht bij elkaar en hebben duidelijke raakvlakken.

Badkleding: wat moet je ermee


Joop geniet heerlijk bloot van de zon op Le Couderc Schaamte is iets wat ons van jongs af aan wordt aangeleerd. Op jonge leeftijd wordt kinderen badkleding opgedrongen, waardoor het schaamtegevoel van de ouders op hun kinderen geprojecteerd wordt. Hierdoor ontstaat een totaal verkeerd beeld over het naakte lichaam en zorgt dat vaak voor problemen met betrekking tot de acceptatie ervan. Invloed van religie en leefomgeving zijn meestal de oorzaak van conditioneringen en het kost vaak veel moeite om hier weer vanaf te komen. Zie ook bij de FAQ naturisme.

Zwemmen en zonnen in badkleding? Ieder zijn ding, maar mijn ding is het niet. Ik vind het raar dat de meeste mensen 's zomers in badkleding rondlopen, terwijl het zo vanzelfsprekend is om die gewoon uit te trekken als je lekker wilt zonnen en zwemmen. Want: zonnen en zwemmen in badkleding is gewoon niet lekker. Zeg nu zelf: welk nut heeft badkleding nu helemaal en wat is er lekker aan om het te dragen? Ik zou het niet weten. Wie eenmaal het naturisme heeft ervaren wil nooit anders meer. En dat hoor ik ook veel mensen om mij heen zeggen. Zelf heb ik al vanaf de puberteit geen zwembroek meer (het woord alleen al wekt bij mij hilariteit op), naturisme is mijn leven. Leer meer over de voordelen van bloot zonnen en zwemmen.

Beginnen met naturisme: een paar tips


Joop geniet heerlijk bloot van een biertje bij vrienden op Le Couderc Voor mensen die om diverse redenen nog twijfelen, maar het graag zouden willen proberen: zet je over je schroom heen. Naturisme is een kwestie van niet denken, maar het gewoon doen en ervaren. Let niet op de omgeving, maar volg je gevoel. Dan kun je ervaren hoe fijn naturisme is en kun je er aan wennen. Naturisme went overigens ongelooflijk snel: binnen een paar minuten is de schaamte voorbij, lig je heerlijk in je blootje van de zon te genieten en is het net alsof je nooit anders hebt gedaan.

Hoe te beginnen met naturisme en hoe doe ik ervaring op? Dat is een van de meest gestelde vragen op naturistenforums. De meest geschikte manier om met het naturisme kennis te maken is de landelijke Naturistendag in juni. Alle naturistenverenigingen stellen dan hun terreinen open voor belangstellende bezoekers. Zo kun je op een laagdrempelige manier ontdekken of naturisme iets voor je is, zonder voor gluurder te worden aangezien. Mocht het je bevallen op zo'n dag en al snel aan het bloot gewend zijn, dan kun je ter plekke de sauna in (mits aanwezig) of in je blootje van de zon genieten.
Een andere mogelijkheid is het bezoeken van commerciële sauna's. De grote sauna's beschikken over ruime ligweides zodat je heerlijk bloot kunt zonnen. Beide opties bieden mogelijkheden om rustig aan al dat bloot te wennen. Zoals je zult zien gaat dat vrij snel en voel je je na enige tijd op je gemak. Een overzicht en beoordelingen van sauna's vind je op www.saunagids.nl. Na een aantal keren sauna zullen de verleidelijkheden van naaktstranden alleen nog maar groter worden, zodat je deze vorm van recreëren bij het boeken van je vakantie wilt inplannen. Vakantie vieren op een naturistencamping is natuurlijk helemáál het einde. Om vakantie-ervaringen te krijgen kun je vragen stellen in diverse naturistenforums of het internet afstruinen. Na deze ervaringen zal badkleding op zonnige dagen en op vakantie waarschijnlijk geen enkele rol meer spelen.

Naaktrecreatie wint nog steeds aan populariteit. Dat is niet verwonderlijk, want naturisme geeft een hoop plezier en is heerlijk. Tóch komen er in verschillende fora nog vragen van naturisten waarvan de vrouw/man/vriendin/vriend het naturisme (nog) niet ziet zitten en dat is erg jammer. Dit is meestal te wijten aan vooroordelen, koudwatervrees (eng, schaamte, niet durven) en een stukje onbekendheid. Om dit probleem op te lossen is er een doeltreffende methode. Kijk als u dit handig aan wilt pakken even bij de FAQ naturisme.

"Body Acceptance is the Idea, Nude Recreation is the Way'
Naaktrecreatie is de manier om tot acceptatie van het lichaam (van jezelf en van anderen) te komen
You haven't lived until you've felt the sun on your bare skin

Ik ben ik
Ik zou nog meer ik zijn,
als ik deze kleren niet droeg.
Die horen strikt genomen niet bij mijn ik,
schermen het een beetje af
(Maarten 't Hart uit 'Een vlucht regenwulpen')

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2024 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker