Het logo van de website van Joop Letteboer

Tips

tips.php werd voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 12 januari 2024

Op deze pagina zijn een aantal ICT-tips verzameld die gebruikers helpen bij het dagelijks gebruik van hun software, en dan met name losse tips waarvoor aanmaak van een aparte pagina niet wenselijk is. Doe er je voordeel mee.

Zoekmachines


Een zoekmachine als Google filtert onwelgevallige meningen en feiten over Covid-19 uit hun zoekresultaten. Het verdient aanbeveling om alternatieven als DuckDuckGo of Startpage te gebruiken. Bijkomend voordeel is dat beide zoekmachines u niet volgen en uw privacy beschermen.

Tabbladen gebruiken


Tegenwoordig kan in elke moderne browser worden genavigeerd met behulp van tabbladen. Deze techniek, genaamd Tabbed Document Interface (TDI), maakt het mogelijk om in één browservenster meerdere websites tegelijkertijd geopend te hebben. Met Ctrl-Page Up en Ctrl-Page Down kan snel van website naar website worden genavigeerd. Met Ctrl-T kan een nieuw tabblad worden geopend en met Ctrl-W kan een actief tabblad weer worden gesloten. Dit werkt met Firefox en Google Chrome. Of dit ook werkt met Edge is mij niet bekend.

Firefox-extensies


's Werelds beste browser Firefox heeft een groot aantal extensies (add-ons) tot zijn beschikking. Die zijn bedoeld om de browser geheel naar eigen smaak aan te passen en de functionaliteit ervan te vergroten, maar met extensies kan ook de (veelal onnodige en irritante) functionaliteit van websites worden beperkt of uitgeschakeld. De populairste extensies zijn uBlock Origin, Flashblock, DownloadHelper en NoScript. Zelf vind ik een snelle, duidelijke en informatieve website met goede navigatie het meest interessant. Veel websitebouwers zijn echter volledig doorgedraaid en zien het kennelijk als een sport om gebruikers te irriteren. Met extensies kunnen technologieën als Flash, Java en JavaScript worden uitgeschakeld. In Firefox is het natuurlijk allang mogelijk om JavaScript uit te schakelen, maar met een extensie als NoScript kan dat ook per website.

uBlock Origin
Met de extensie uBlock Origin kun je per website irritante reclames uitschakelen.

Flashblock
Veel sites gebruiken tegenwoordig Flash: misschien mooi voor de websitebouwer, maar uitermate irritant voor de bezoeker. Met de extensie Flashblock kun je Flash op websites uitschakelen en het gebruik ervan per website regelen.

DownloadHelper
Op veel videosites kun je wel video's uploaden, maar niet downloaden. Kennelijk beschouwen dergelijke sites geüploade video's als hun eigendom en wil men het dataverkeer beperken. Met de extensie DownloadHelper kun je video's van videosites als You Tube downloaden en opslaan op de harddisk van je pc. De video wordt opgeslagen in het .flv-formaat en is met DownloadHelper te converteren naar het AVI-, MPEG- of MP3-formaat.

NoScript
Met de extensie NoScript kan per website worden bepaald of deze Java, Javascript of Flash mag gebruiken.

Mozilla Thunderbird


E-mailclient Thunderbird heeft met versie 3.0 leuke dingen geïntroduceerd. Zo kun je met tabbladen werken en is het werken met meerdere mailaccounts een stuk makkelijker geworden. In versie 2.0.0.x had je nog extensies nodig als AttachmentRemember en QuickQuote, beide zitten nu ingebakken. Als je een attachment (bijlage) vergeet toe te voegen zal Thunderbird je eraan herinneren voordat je je e-mail verzendt. Bij Bewerken - Voorkeuren (in de Windows-versie zal dat ergens anders zitten) kun je bij het tabblad Opstellen klikken op de knop Sleutelwoorden... om het lijstje uit te breiden en aan te passen. Verder is het nu kinderlijk eenvoudig om overbodige tekst uit een te verzenden e-mail te knippen: selecteer de tekst waarop je wilt reageren en klik op Beantwoorden. Overbodige tekst wordt nu weggeknipt. Deze feature was al normaal in newsclients als Forté Agent en mailclients als The Bat, maar is nu dus ook beschikbaar in Thunderbird. Handig!

Meerdere foto's tegelijk verkleinen/converteren


Met IrfanView is het mogelijk om meerdere foto's tegelijk te verkleinen of te converteren naar een ander bestandsformaat. Dat kan via Bestand - Groepsconversie/Hernoemen....

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2024 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker