Het logo van de website van Joop Letteboer

De Nederlandse taal

taal.php werd voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 01 mei 2021

Oók de Nederlandse taal is één van mijn interesses. Op de lagere school was ik er al goed in; ik haalde in dictees geregeld negens en tienen. Omdat ik de Nederlandse taal interessant vind en goed beheers is deze website vooral met teksten gevuld. Ik vind het leuk om teksten te schrijven en mijn kennis over verschillende onderwerpen met anderen te delen.

Onjuiste spaties


Onjuiste spaties vormen een ware plaag op internet, in de reclame en in de media. Steeds meer mensen voegen een onjuiste spatie in bij woorden als naturistencamping, saunabezoek, naaktstrand, ontspanningsmassage, massageolie en tomatensoep. Een slechte ontwikkeling en ik kan mij daar mateloos aan ergeren. Samenstellingen schrijf je aan elkaar en er is geen enkele reden om een onjuiste spatie in te voegen. Kom je op deze website per ongeluk ook onjuiste spaties tegen: meld het alsjeblieft. Ik ben je er dankbaar voor.

Spellingscontrole
Eén van de oorzaken van onjuist spatiegebruik is het gebruik van slecht werkende spellingscontroles in tekstverwerkers als MS Word van Microsoft. Samenstellingen die we in Nederland aan elkaar schrijven worden door dit soort tekstverwerkers door middel van een rood golfje onterecht aangemerkt als foute spelling. Om deze golfjes te laten verdwijnen voegen mensen daarom maar een onjuiste spatie in. Beter zou het zijn om het als foutief aangemerkte woord toe te voegen aan de woordenlijst van de spellingscontrole zodat het rode golfje onder het woord verdwijnt.
Een andere oorzaak van onjuist spatiegebruik is dat in het Engels samenstellingen los worden geschreven en dat mensen dat in het Nederlands dan ook maar doen.

Ook de dt-fout wordt steeds vaker gemaakt. Een verbijsterend dieptepunt was het tv-fragment in 'De wereld draait door' van schooljuf Nienke Disco die de spatiefout in Wat vind je in de huis kamer niet verbeterde, maar van 'vind je' ook nog eens 'vindt je' maakte. Hierdoor stonden er opeens twee taalfouten. Tja, als mensen het verkeerde voorbeeld geven en dit soort blunders maken komt het natuurlijk nooit meer goed met onze taal. Het is niet bekend of deze dame inmiddels uit haar functie is ontheven.

Meer informatie over onjuiste spaties en hilarische voorbeelden vind je op de website van SOS - Signalering Onjuist Spatiegebruik. De oprichter van SOS, René Dings, heeft naar aanleiding van het onjuiste spatiegebruik een boekje uitgebracht met de titel 'Weg om legging' (sommigen zou je het dragen van een legging willen verbieden, maar om voor zoiets nu bij je partner weg te gaan lijkt me overdreven).

Taal op internet


Nederlanders interesseren zich steeds minder voor de Nederlandse taal. Facebook-pagina's, forums, krantensites en blogs: steeds vaker staan ze vol met de meest verschrikkelijke taal- en spelfouten. En als je die mensen daarop wijst word je weggezet als taalnazi. Het gebrek aan een goede taalbeheersing wordt vaak gebagatelliseerd met de opmerking: "Je weet toch wat er bedoeld wordt?". Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je respect toont en je een beetje voor de lezer interesseert door tenminste tijdens het typen van je teksten op je taal te letten. Tenenkrommend is ook het gegeven dat zelfs leidinggevenden en managers de meest simpele woorden niet foutloos kunnen schrijven. Ik vraag me af hoe zij ooit door de sollicitatieprocedure van hun werkgever zijn gekomen.

Hulp bij taal?


Heeft u moeite met het correct schrijven van uw Nederlandse teksten? Misschien kan ik iets voor u betekenen. Ik kan de teksten op uw website controleren op de Nederlandse (witte) spelling en uw site een professioneel aanzien geven. Uurtarief in overleg.

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2024 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker