Het logo van de website van Joop Letteboer

Culinaire tips en recepten

De skottelbraai van Cadac

In mijn omgeving sta ik bekend als een Bourgondiër. Eten en drinken vind ik erg lekker. Een lekkere maaltijd is niet compleet zonder een goed glas wijn. Op deze website staan een aantal recepten en eettips. Doe er je voordeel mee en alvast eet smakelijk. Het eerste recept is tourin (knoflooksoep).

Skottelbraai
Sinds de zomer van 2006 heb ik een skottelbraai, een Cadac C. Chef 8100 (zie foto), die ik gebruik op vakantie in Frankrijk. Braai is Zuid-Afrikaans voor barbecue en het apparaat is in Nederland inmiddels flink ingeburgerd. De skottelbraai is ideaal voor op vakantie en in de tuin en dat maakt hem op veel campings populairder dan het traditionele gasfornuis. Je kunt er van alles op klaarmaken: van vlees-, vis- en wokgerechten tot complete ovenschotels, pizza's, pannenkoeken en heerlijke (boeren)omeletten. Op de website Koken op de camping kun je een handig receptenboekje downloaden met verschillende recepten voor op de skottelbraai.

Inhoudsopgave:

Tourin (knoflooksoep)


Dit is het overheerlijke recept van Nelleke van camping Le Couderc en de onvergetelijke herinnering aan voormalig chef de cuisine Frans (*) die het bereidde, zodat je het nooit meer zult vergeten.

Voor één liter van deze heerlijke soep heb je nodig:
3 eetlepels olie of boter
3 eetlepels bloem
Een halve liter water
Een halve liter melk
Niet minder dan 7 tot 9 tenen knoflook!
1 ei
1 eetlepel azijn
Bouillonpoeder of -blokje voor één liter
Snufje peper en een vleugje zout
Peterselie of bieslook

Bereiding:
De olie of boter verwarmen, de bloem toevoegen en zanderig roeren.
Vervolgens de knoflook uit de knijper toevoegen. Je mag die ook pletten, maar hij moet wel heel fijn worden. De knoflook even meeverwarmen.
Maak een soort roux door de melk langzaam toe te voegen. Voeg vervolgens het water en de bouillon toe.
Ei splitsen en eiwit ìn slierten er doorheen roeren.
Eigeel met azijn mengen en vlak voor het opdienen toevoegen. De soep niet meer laten koken.
Serveer de soep in voorverwarmde Soep van de Dag-kommen. Strooi er voor de finishing touch nog wat fijngehakte peterselie of bieslook over.
Serveren met vers stokbrood met kruidenboter en een overheerlijk glas rode wijn van camping Le Couderc.

Tip: laat de soep niet te dik worden. Als deze romiger wordt en gaat binden is de soep eigenlijk al klaar om te worden opgediend.

Bon appetit en tot ziens op Le Couderc!

(*) Frans is de voormalige kok van restaurant La Pomme d'Or die in 2002 in Le Buisson de Cadouin het restaurant Auberge 'Chez François' is begonnen. Het restaurant is inmiddels weer verkocht.

Bestand als PDF downloaden Recept downloaden (pdf)

Een keurige streep in plaats van een lijn

Salade Périgourdine


Benodigdheden:
Gemengde salade (krulsla en eikenbladsla)
1 handje walnoten
150 gram eendenmaagjes
300 gram in plakjes gesneden gerookte eendenborst
1 plak foie gras
1 ui
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
Bieslook
Peterselie
3 eetlepels notenolie
2 eetlepels frambozenazijn
Zout
Peper

Eendenmaagjes, eendenborst en foie gras zijn te koop in de Franse Intermarché of de webwinkel van www.frankrijkoptafel.nl

Bereiding:
Leg de gewassen gemengde salade cirkelvormig op een bord. Hak de ui, sjalotjes en knoflook fijn en leg deze op de salade. Voeg de walnoten toe en vervolgens de azijn, de olie, het zout en de peper. De in reepjes gesneden eendenmaagjes bakken en bij de salade voegen. De plakjes eendenborst erover verdelen en de plak foie gras in het midden leggen. Vervolgens de fijngesneden bieslook en peterselie over de salade strooien.

Bestand als PDF downloaden Recept downloaden (pdf)

Een keurige streep in plaats van een lijn

Salade Gésiers de Canard


Benodigdheden:
1 blikje geconfijte eendenmaagjes (Franse supermarkt of de webwinkel van www.frankrijkoptafel.nl)
Gemengde sla (of slechts 1 slasoort, bijvoorbeeld Romeinse sla)
2 tomaten
2 hardgekookte eieren
Peper
Zout
Peterselie
Wittewijnazijn met een klein drupje balsamico-azijn
Olijfolie
Walnotenolie

Bereiding:
De maagjes van het vet ontdoen en opwarmen in de koekenpan. Ondertussen de borden met sla, plakjes tomaat, ei en wat peterselie opmaken en de dressing er overheen sprenkelen. Als de maagjes goed warm zijn deze uit de koekenpan halen en in een vergiet laten uitlekken. Snij de maagjes in plakjes en serveer deze op de salade.

Bon appetit!

Bestand als PDF downloaden Recept downloaden (pdf)

Een keurige streep in plaats van een lijn

Gamba's met knoflook en Provençaalse kruiden, geserveerd met salade en stokbrood met kruidenboter (4 tot 6 personen)


Benodigdheden:
1 tot 1,5 kilo gamba's
5 tenen knoflook
2 courgettes
1 aubergine
1 grote paprika
2 grote uien
6 champignons
Provençaalse kruiden
Olijfolie
Peper
Zout

Bereiding:
Zorg dat de groenten vooraf gewassen en gesneden zijn.
Laat in een wok of skottelbraai-schotel olijfolie verhitten. Strooi wat Provençaalse kruiden over het hele bakoppervlak en bak vervolgens hierin de gamba's. Schep de gamba's regelmatig om. Voeg tijdens het bakken de knoflook uit de knijper en versgemalen peper en zout toe. Als het geheel gaat garen de courgettes, champignons, paprika, aubergine en uien toevoegen. Regelmatig olijfolie toevoegen. Laat het geheel lekker gaar worden. Opdienen met stokbrood met kruidenboter. Geef er een salade bij van sla, komkommer, paprika en tomaat met zelfgemaakte sladressing. Serveren met een lekkere Bergerac-wijn.

Bestand als PDF downloaden Recept downloaden (pdf)

Een keurige streep in plaats van een lijn

Pittige kip (voor drie personen)


Benodigdheden:
2 eetlepels olijfolie
400 gram kipfilet
3 uien
2 teentjes knoflook
kopje drinkbouillon
2 eetlepels azijn
9 eetlepels ketjap
4 eetlepels ketchup
6 eetlepels bruine basterdsuiker
1 eetlepel sambal
4 eetlepels pindakaas
300 gram taugé

Bereiding:
Kip in blokjes snijden, bakken en daarna uit de pan nemen. Vervolgens de uien en knoflook bakken. Daarna de rest van de ingrediënten (inclusief kip) toevoegen, als laatste de taugé. Het lekkerst met rijst.

Bestand als PDF downloaden Recept downloaden (pdf)

Een keurige streep in plaats van een lijn

Bruine bonen-prutje met aardappelen


Benodigdheden:
Twee teentjes knoflook
1 paprika
1 uitje
Half bosje broccoli
250 gram gehakt
Potje bruine bonen
Gesneden voorverpakte aardappelen
Snufje peper en zout
Olijfolie

Bereiding:
Knoflook en uitje klein hakken en met wat olijfolie in een willekeurige pan glazig fruiten.
Paprika wassen, klein snijden en toevoegen.
Als alles lekker staat te pruttelen potje bruine bonen en roosjes broccoli toevoegen.
Ondertussen gehakt in een koekenpan rul bakken en bij het mengsel voegen. Laat alles rustig gaar worden.
Eventueel het mengsel met peper en zout op smaak brengen.
Aardappelen in een koekenpan bruin bakken en op een bord gescheiden met het mengsel opdienen.

Tips:
In plaats van aardappelen kunnen ook rijst en macaroni worden gebruikt
Aan het mengsel kunnen ook nog tomaten en champignons worden toegevoegd.
Lekker met een glaasje wijn erbij.

Bestand als PDF downloaden Recept downloaden (pdf)

Een keurige streep in plaats van een lijn

Zelfgemaakte saté


Benodigdheden:
Kipfilet
Balsamico Bianco (Italiaanse wijnazijn)
Olijfolie
Ketjap Manis
Saladekruiden
Uien
Peper
Zout

Bereiding:
Snijd de kipfilet in niet te grote blokken en laat deze in de koelkast in een mengsel van Balsamico Bianco, olijfolie, Ketjap Manis, saladekruiden, uien, peper en zout anderhalf uur trekken. Balsamico Bianco dient om het satévlees zacht te maken. Teveel Balsamico Bianco kan het vlees zuur maken. Dit is weer te corrigeren door suiker aan het mengsel toe te voegen. Als de marinade goed is ingetrokken het vlees aan satéstokjes rijgen en op de grill of de barbecue klaarmaken.

Serveertips:
Serveren met (warme) satésaus bij nasi, bami of friet

Bestand als PDF downloaden Recept downloaden (pdf)

Een keurige streep in plaats van een lijn

Nasi met saté

Benodigdheden:
Zilvervliesrijst
350 gram kipfilet (voor de saté en voor door de nasi)
Champignons
Marinademix
Kruidenmix voor nasi
Seroendeng
Gebakken uitjes
Gebakken ei
Kroepoek

Bereiding:
Snij de kip in niet al te grote blokken (voor de saté iets groter dan voor de nasi). Marineer het ene deel kip voor de saté zoals elders op deze pagina staat beschreven en marineer het andere deel met marinademix. Snij de champignons in schijfjes. Laat de kruidenmix voor nasi in warm water tien minuten wellen. Kook ondertussen de zilvervliesrijst.
Giet een scheutje olijfolie in een wok en bak hierin de gemarineerde kip en champignons. Voeg de gekookte rijst en gewelde kruidenmix toe en laat het geheel lekker warm worden. Rijg het andere deel kip (nadat de marinade is ingetrokken) voor de saté aan satéstokjes en maak deze klaar op de grill. Bak als laatste een ei, voeg deze (geheel of in reepjes) toe en serveer de nasi samen met seroendeng, gebakken uitjes en kroepoek.

Eet smakelijk!

Bestand als PDF downloaden Recept downloaden (pdf)

Een keurige streep in plaats van een lijn

Witlofsalade


Benodigdheden:
Witlof
Hardgekookt ei
Augurk
Zilveruitjes
Dressing
Appel
Azijn
Peper
Zout

Bereiding:
Tip: laat de witlof ongeroerd en besprenkel die eventueel met citroensap om bruin worden tegen te gaan.
Snijd de augurk en appel in kleine blokjes en doe het in een saladekom. Voeg er zilveruitjes aan toe. Breng het mengsel met dressing, azijn, peper en zout op smaak. Snijd het hardgekookte in schijfjes en voeg deze toe. Voeg als laatste ingrediënt de in kleine reepjes gesneden witlof toe en roer de salade goed door elkaar.

Bestand als PDF downloaden Recept downloaden (pdf)

Zelfgemaakte sladressing


Ingrediënten:
Slasaus, azijn, peper, zout, suiker
De hoeveelheden per ingrediënt moet je zelf even uitproberen.

Een keurige streep in plaats van een lijn

Bonenpreu


Benodigdheden:
Witte bonen in tomatensaus
Knoflook
Uien
Champignons
Ananas
Gehakt
Peper en zout

Bereiding:
1 grote ui fijnsnijden en fruiten
Knoflook uit de knijper toevoegen en meefruiten
Gehakt uitbakken
Naar smaak peper en zout toevoegen
Champignons toevoegen
Bonen toevoegen
Als laatste de ananas toevoegen en door laten warmen
Op een bord serveren

Bestand als PDF downloaden Recept downloaden (pdf)

Een keurige streep in plaats van een lijn

Bal gehakt


Benodigdheden voor 4 ballen gehakt:
500 gram gehakt (rundergehakt of half om half)
1 fijngesnipperde ui
1 fijngesneden rode paprika
2 tenen knoflook
2 eieren
Half kopje beschuitkruimels
125 gram bak- en braadboter
Peper
Zout

Bereiding:
Begin met het kneden van het gehakt. Breek de twee eieren over het gehakt en meng alle ingrediënten er doorheen. Kneed het gehakt totdat alles in het gehaktmengsel is opgenomen. Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen.

Draai de delen gehakt net zolang tussen je handen tot er een mooie ronde bal ontstaat zonder zichtbare scheuren.

Neem een hapjespan - of beter nog een echte juspan - en laat de boter erin bruin worden. Braad de ballen gehakt hierin rondom bruin.

Als de ballen rondom mooi bruin gebraden zijn het vuur laag zetten en water in de braadpan gieten. De ballen moeten 3/5e onder staan. Dan het deksel op de pan en de ballen 25 tot 30 minuten laten staan. Draai de ballen tijdens het sudderen af en toe om.

Lekker bij aardappelen en groente of een smakelijke stamppot.

Bestand als PDF downloaden Recept downloaden (pdf)

Een keurige streep in plaats van een lijn

Erwtensoep


Een heerlijk recept voor erwtensoep. Het is misschien iets moeilijker, maar niet heel ingewikkeld en veel lekkerder dan uit blik. Er kan weinig mee misgaan: dingen steken niet op een minuutje. Wat wel van belang is: het moet een nacht staan, pas de volgende dag is de soep echt lekker.

Benodigdheden:
1 pak spliterwten (400 gram)
1 grote selderijknol
2 preien
Een paar aardappelen
1 kilo (of iets minder) varkensvlees, zoals schouderkarbonade, krabbetjes of hamschijf
1 rookworst
1 winterwortel
Roggebrood
Katenspek

Bereiding:
De selderijknol in plakken snijden en de schil eraf halen. Dan in dobbelsteentjes snijden (je kunt het loof van de selderij ook gebruiken). De preien in ringen snijden, de wortel en aardappelen in dobbelsteentjes (eerst schillen uiteraard). Vervolgens de ingrediënten goed wassen. De groente (ook de spliterwten) plus het vlees (rookworst komt later) in een grote pan doen, er zoveel water bij doen dat het spul goed onder water staat en breng het aan de kook. Laat de soep 1 uur koken; niet van dat rustige trekken, het moet echt normaal koken. Na dat uur het vlees eruit vissen. Laat de soep afkoelen, en snijd dan het vlees dat eraan zit in kleine stukjes en doe die terug in de soep. Dan de rookworst in plakjes snijden en toevoegen. Dan moet de zaak een nacht staan. De volgende dag moet je zeker 3 kwartier rekenen voor het opwarmen. Om te voorkomen dat de soep aanbrandt moet het heel erg langzaam opgewarmd worden. Zachtjes aan dus en vaak roeren. Opdienen met roggebrood en katenspek.

Eet smakelijk!

Bestand als PDF downloaden Recept downloaden (pdf)

Een keurige streep in plaats van een lijn

Diverse eettips


Hoofdbrekens over wat je moet eten? Voor mensen die na een drukke werkdag niet weten wat ze moeten eten volgen hier wat eettips:
  1. Tourin (knoflooksoep) met croutons, peterselie en bieslook. Frisse groentensalade. Schuin doorgesneden casinobrood belegd met tomatenpuree, uienringen, salami, tomaat en kaas uit de oven. Serveren met een glas rode wijn
  2. Tourin met croutons, peterselie en bieslook. Voor erbij: stokbrood met kruidenboter. In plakjes gesneden varkenshaasje met champignon-roomsaus, aardappelpuree en gewokte groenten. Serveren met een glas rode wijn
  3. Kipfilet, krieltjes, spek, champignons, doperwtjes en worteltjes met appelmoes
  4. Indonesische kip:
    ingrediënten: rijst, kipfilet, atjar tjampoer, sambal, gekookt ei, seroendeng, gebakken uitjes, zoetzuur (water, prei, peper, suiker)
  5. Bonenschotel Chili con carne met gehakt, geserveerd met een frisse salade met knoflooksaus
  6. Mexicaanse bonenschotel van chilibonen, gehakt, Italiaanse wokgroenten, paprika, knoflook, geraspte kaas, salsasaus en dorito-schips
  7. Ovenschotel van prei, aardappelpuree, spek en geraspte kaas
  8. Ovenschotel van aardappelschijfjes, broccoli, gehakt en mix voor ovenschotel
  9. Hamburger(s), krieltjes met paprikapoeder, slamix en dressing met croutons en pijnboompitten
  10. Pasta met pastasaus, champignons en geraspte kaas
  11. In plakjes gesneden varkenshaasje met roergebakken witlof met ham en kaas, aardappelen en jus
  12. Macaroni met roerbakgroenten, hamblokjes en kaas
  13. Pasta met roerbakgroenten, kabeljauw en sla
  14. Wokrijst van zilvervliesrijst met Chinese wokgroenten, nasikruiden, Atjar Tjampoer, hamblokjes, tahoe/tofu en kroepoek
  15. Tagliatelle met zalm, spinazie en geraspte kaas
  16. Andijviestamppot met spekblokjes en rookworst. Voeg tijdens het stampen een klontje boter en wat melk toe om te voorkomen dat de stamppot droog wordt
  17. Rijst met kip, champignons en champignonragout
  18. Opgerolde pannenkoek, gevuld met zalm en kruidenboter. Even verwarmen in de koekenpan, magnetron of in de oven
  19. Wokgroenten met kip en woknoedels in teriyakisaus

Als de vakantie in Frankrijk er weer op zit neem ik altijd de volgende etenswaren mee om thuis nog een aantal dagen na te genieten:

  • Gedroogde worst met noten, eend of kaas van de markt in Issigeac
  • Een doos rode wijn (Domaine de Zacharie - Bergerac)
  • Een paar blikken Confit de Canard
  • Een paar blikken Gésiers de Canard
  • Een paar potten Paté de Canard
  • Een potje foie gras
  • Een paar flessen Pineau des Charentes (om zo te drinken of met meloen en rauwe ham)

Mijn snack-Top 10:

  1. Warme rookworst van de Hema
  2. Lekkerbekje
  3. Zoute haring met uitjes
  4. Broodje shoarma met knoflooksaus
  5. Uitsmijter met kaas en spek of bacon
  6. Raspatat met warm vlees
  7. Versgesneden friet in een grote puntzak van Manneken Pis op het Vredenburgplein of van Bram Ladage op Hoog Catharijne in Utrecht
  8. Big Mac-menu
  9. Broodje Döner
  10. Pizza Casa di Mama van Dr. Oetker (en dan natuurlijk de quattro formaggi)

Tips:

  • Als je aardappelen schillen vervelend vindt kun je ze ook in de schil koken. Zo blijven de vitaminen beter behouden. Na het 'prikgaar' koken tesamen met een paar tenen knoflook en bestrooid met geraspte kaas nog even de oven in, dan worden de aardappelen nog lekkerder
  • Een houten snijplank is goed schoon te maken met onverdunde azijn. Nooit afwassen met warm water ivm kromtrekken
  • Nieuwe koekenpannen en wokken voor het eerste gebruik met een spons en afwasmiddel afwassen, afdrogen, insmeren met olijf- of slaolie en dan wegzetten.
    Zelf gebruik ik een koekenpan en wok van BK (Easy induction). BK geeft levenslange garantie op hun pannen. BK is in aanschaf wel een stuk duurder, maar biedt veel meer kwaliteit dan de doorsnee weggooipan :-)
  • Al jaren gebruik ik de VacuVin om de wijn van een aangebroken fles nog een paar dagen te bewaren. Deze methode heeft echter twee nadelen: niet alle zuurstof wordt aan de wijn onttrokken, zodat het oxidatieproces nog steeds doorgaat. Een tweede nadeel is dat met het vacuüm trekken van de fles ook het bouquet van de wijn verloren gaat. Deze nadelen kunnen worden voorkomen door gebruik te maken van de Wineprotector. Deze methode wordt ook gebruikt door wijnproducenten en wijnhuizen

Dik worden?
Dik worden is simpel te voorkomen door op je voeding te letten: (veel) alcohol, suiker, pasta, rijst, aardappelen en verkeerde vetten zijn funest. Eet liever vis, fruit, noten en veel (verse) groenten. Eet ook niet te veel en te vaak. Daarnaast helpt veel beweging ook mee om slank te blijven.

Op de pagina Links zijn verwijzingen naar websites met meer informatie over dit onderwerp te vinden.

Beter één vogel op je bord, dan tien in de lucht
Wijn moet je niet bewaren, wijn moet je drinken

Joop Letteboer raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2018 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker