Het logo van de website van Joop Letteboer

Tourin (Franse knoflooksoep)

tourin.php werd voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 29 juni 2024

Tourin (Franse knoflooksoep)


Bonjour!
Dit is het overheerlijke recept van Nelleke van naturistencamping Le Couderc en de onvergetelijke herinnering aan voormalig chef de cuisine Frans (*), die het op de kaart zette en bereidde. Bij dit voorgerecht mag Confit de Canard als hoofdgerecht eigenlijk niet ontbreken. Na aankomst in Frankrijk waren dit in restaurant La Pomme d'Or meestal de eerste gerechten die ik bestelde: goddelijk!

Voor één liter van deze heerlijke soep heb je nodig:

  • 3 eetlepels olie of boter
  • 3 eetlepels bloem
  • Een halve liter water
  • Een halve liter melk
  • Niet minder dan 7 tot 9 tenen knoflook!
  • 1 ei
  • 1 eetlepel azijn
  • Bouillonpoeder of -blokje voor één liter
  • Snufje peper en een vleugje zout (tip: peper- en zoutmolen van Peugeot)
  • Croutons
  • Peterselie of bieslook

Bereiding

  1. De olie of boter verwarmen, de bloem toevoegen en zanderig roeren
  2. Vervolgens de knoflook uit de knijper toevoegen. Je mag die ook pletten, maar hij moet wel heel fijn worden. De knoflook even meeverwarmen
  3. Maak een soort roux door de melk langzaam toe te voegen. Voeg vervolgens het water en de bouillon toe
  4. Ei splitsen en eiwit in slierten er doorheen roeren
  5. Eigeel met azijn mengen en vlak voor het opdienen toevoegen. De soep niet meer laten koken
  6. Serveer vóór het opdienen van de soep versgesneden stokbrood met kruidenboter en een karaf overheerlijke wijn
  7. Serveer de soep in voorverwarmde Soep van de Dag-kommen. Strooi er voor de finishing touch nog wat croutons, fijngehakte peterselie of bieslook over

Tips


Laat de soep niet te dik worden. Als deze romiger wordt en gaat binden is de soep eigenlijk al klaar om te worden opgediend.

Wijntips


Fleurie Domaine de la Presle
Arrogant Frog Chardonnay Viognier
Cruse Selection Merlot Pays d'Oc, France

Bon appétit!

Stokbrood met kruidenboter

Tourin (Franse knoflooksoep)

(*) Frans is de voormalige kok van restaurant La Pomme d'Or die in 2002 in Le Buisson de Cadouin het restaurant Auberge 'Chez François' is begonnen (foto). Het restaurant is inmiddels weer verkocht.

Restaurant Auberge Chez François

Bestand als PDF downloaden Recept downloaden (pdf)

Recept Tourin (Franse knoflooksoep) downloaden

Beter één vogel op je bord, dan tien in de lucht
Wijn moet je niet bewaren, wijn moet je drinken

Op de pagina Links zijn verwijzingen naar websites met meer informatie over dit onderwerp te vinden.

Naar boven Naar boven

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2024 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker