Het logo van de website van Joop Letteboer

Eva Cassidy

Op het werk ben ik na een tip van een collega op zoek gegaan naar informatie over Eva Cassidy. Nadat ik een aan haar gewijde pagina op Wikipedia en de reacties op haar verzamelalbum Songbird op Bol.com had gelezen was ik toch wel nieuwsgierig geworden naar het stemgeluid van deze veel te vroeg overleden zangeres. Toen ik het nummer 'Somewhere over the rainbow' van Eva had gedownload en beluisterd (een cover van het origineel van Judy Garland) wist ik niet wat me overkwam: tijdens het nummer zat ik als een klein kind te janken. Dit was me sinds het luisteren naar muziek van Frida Boccara (overl. 1 augustus 1996) niet meer overkomen. Wát een gevoel en stembeheersing! Haar loepzuivere stem en de emotie die ze in de nummers legt bezorgen je kippenvel. Het nummer Fields of gold van Sting zegt me voor mijn gevoel niets, maar als Eva Cassidy het zingt krijgt het nummer ineens iets prachtigs en onweerstaanbaars. Zó mooi, indringend en ontroerend! Ik weet niet meer waar ik het gelezen of gehoord heb, maar Sting zelf was uiterst content met Eva's versie van het nummer. Eva zong covers van bestaande songs, maar voegde duidelijk iets toe wat in de originele nummers ontbrak. Ik ga diverse cd's en de dvd 'Eva Cassidy sings' aanschaffen, dat is zeker. Ze heeft er postuum weer een fan bij en ik zal niet de enige zijn.

Eva Cassidy werd geboren op 2 februari 1963 in Washington D.C. in de Verenigde Staten, en overleed in Bowie (Maryland) op 2 november 1996 op 33-jarige leeftijd aan de gevolgen van huidkanker.

Net voordat ze haar baan op zou geven om zich full-time op de muziek te storten ontdekte ze dat ze kanker had en overleed een paar maanden later. Ongeveer 2 jaar na haar dood werd ze bekend bij het grote publiek toen een tape van haar versie van 'Somewhere over the rainbow' werd uitgezonden in een radioprogramma van Terry Wogan van de BBC. Weer 2 jaar later bleek dat er een videotape van een live-optreden van Eva bestond. Deze werd twee keer uitgezonden in 'Top of the pops' en de reacties op deze uitzending waren overweldigend. Haar album "Songbird' ging in Groot-Brittannië 200.000 keer over de toonbank. Later verkocht het album in de VS een half miljoen exemplaren.

Dat de platenmaatschappijen zich geen raad wisten met de eigen wil en het talent van Eva bleek wel uit het feit dat men niet het lef had om het product Eva Cassidy in de markt te zetten. Voor zover ik heb begrepen was Eva wars van commercie en had ze niet zoveel op met externe partijen die haar wilden sturen en haar muziek in een bepaalde hoek wilden drukken. Gelukkig maar, er zijn al zoveel artiesten, muzikanten en talenten op deze manier verpest. Des te meer kunnen we genieten van al het moois dat Eva de wereld heeft nagelaten.

Mijn favoriete nummers zijn: Over the rainbow, Fields of gold, Autumn leaves, I know you by heart, Songbird en Imagine. Haar muziek zal blijven voortleven.

Luister naar Somewhere over the rainbow en geniet:

Eva Cassidy - Somewhere over the rainbow (mp3)

Lieve Judith en Trudy,
bedankt dat ik jullie gekend heb.
Hopelijk kom ik jullie daarboven tegen als het mijn tijd is.

Naar boven Naar boven

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2024 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker