|
bami.php werd voor het laatst bijgewerkt op donderdag 08 augustus 2024
Opmerking vooraf: je kent het misschien wel: video's op YouTube van "koks" die jou wel even vertellen hoe je (Chinese) bami moet maken. Trek je daar niets van aan en maak gewoon de bami die je lekker vindt. Varieer met (Chinese) mie, groenten en kruiden. In plaats van prei kun je bijvoorbeeld ook bosuitjes gebruiiken.
Chinees-Indische gerechten van de afhaalchinees zijn tegenwoordig peperduur, daarom maak ik bami en nasi al jaren zelf (binnenkort verschijnen er Chinese varianten van op de website). Ik hou onderstaand recept aan, dat beslist niet onder doet voor bami van de afhaalchinees en zelfs nog lekkerder is.
Om heerlijk van zelfgemaakte bami te genieten heb je nodig:
- 3 of 4 nestjes mie (of 150 gram Italiaanse Linguine-mie. Tip: Rummo Linguine no. 13 van de Jumbo)
- 150 á 200 gram kipfilet (of een in blokjes gesneden dikke plak ham)
- 1 stuk prei
- 2 á 3 teentjes knoflook
- 2 á 3 champignons
- 2 eieren
- Kruidige wokolie
- Ketjap
- Seroendeng
- Gebakken uitjes
- Kroepoek
- Sambal bij? :-)
Bereiding
- Snijd de kip in blokjes en zet die in een mengsel van ketjap, azijn en marinademix drie uur in de koelkast
- Bak de kip met een scheut kruidige wokolie in een wok gaar
- Breng een pan water aan de kook en kook de mienestjes beetgaar
- Snijd de champignons in schijfjes en voeg ze toe
- Voeg de knoflook uit de knijper toe
- Als het geheel begint te garen de bami in een vergiet afgieten en toevoegen
- Kluts een ei en bak deze aan beide kanten in een koekenpan lichtbruin. Snijd de omelet in reepjes en voeg deze toe
- Was de prei, snij die in ringen en voeg die als laatste aan de bami toe
- Voeg eventueel een scheut ketjap of olie toe en schep het gerecht regelmatig om
- Serveer de bami met een gebakken ei, seroendeng, gebakken uitjes, een schaaltje kroepoek en een koud biertje
Tips
- Eventueel kan aan het gerecht een mespuntje sambal worden toegevoegd
- Serveer de bami eventueel ook met zelfgemaakte saté met satésaus. Tip: Yakitori kipspiesjes
- Vervang de kip af en toe eens door wokgarnalen of een in bloikjes gesneden dikke plak ham
- Tip voor ketjap: A TRADE MARK KETJAP MANIS
- Gebruik voor mie de Italiaanse Linguine als de traditionele Tai Ming niet of moeilijk verkrijgbaar is
- Er zijn nepkoks op YouTube actief die prima (voorverpakte) kruiden en specerijen van Conimex, Go-Tan, Improba of Kokkie Djawa in de vuilnisbak gooien (sic!). Met deze ingrediënten is natuurlijk niets mis. Neem dit soort "koks" niet serieus, negeer ze en gebruik deze ingrediënten gewoon
Biertips
Westmalle Tripel, Duvel, Leffe Blond, La Trappe
Qǐng xiǎngyòng! 请享用
Verwante recepten:
Kruidige wokolie (website)
Recept downloaden (pdf)
Beter één vogel op je bord, dan tien in de lucht
Wijn moet je niet bewaren, wijn moet je drinken
Op de pagina Links zijn verwijzingen naar websites met meer informatie over dit onderwerp te vinden.
Naar boven |