Het logo van de website van Joop Letteboer

Bami met omeletreepjes

bami.php werd voor het laatst bijgewerkt op maandag 01 juli 2024

Opmerking vooraf: je kent het misschien wel: video's op YouTube van "koks" die jou wel even vertellen hoe je (Chinese) bami moet maken. Trek je daar niets van aan en maak gewoon de bami die je lekker vindt. Varieer met (Chinese) mie, groenten en ingrediënten.

Chinees-Indische gerechten van de afhaalchinees zijn tegenwoordig peperduur, daarom maak ik bami en nasi al jaren zelf. Ik hou onderstaand recept aan, dat beslist niet onder doet voor bami van de afhaalchinees en zelfs nog lekkerder is.

Om heerlijk van zelfgemaakte bami te genieten heb je nodig:

  • 3 of 4 nestjes mie (of 125 gram Chinese of Italiaanse Linguine-mie)
  • 150 á 200 gram kipfilet (of een in blokjes gesneden dikke plak ham)
  • 250 gram bamigroenten met prei, taugé en rode peper
  • 2 á 3 teentjes knoflook
  • 2 á 3 champignons
  • 2 eieren
  • Olijfolie, zonnebloemolie of zelfgemaakte kruidige wokolie
  • Ketjap
  • Seroendeng
  • Gebakken uitjes
  • Kroepoek
  • Sambal bij? :-)

Bereiding

  1. Snijd de kip in blokjes en zet die in een mengsel van ketjap, azijn en marinademix drie uur in de koelkast
  2. Bak de kip met een scheut olijfolie in een wok gaar
  3. Breng een pan water aan de kook en kook de mienestjes beetgaar
  4. Snijd de rode peper fijn en voeg die met de bamigroenten met taugé aan de kip toe
  5. Snijd de champignons in schijfjes en voeg ze toe
  6. Voeg de knoflook uit de knijper toe
  7. Als het geheel begint te garen de bami in een vergiet afgieten en toevoegen
  8. Kluts een ei en bak deze aan beide kanten in een koekenpan lichtbruin. Snijd de omelet in reepjes en voeg deze toe
  9. Voeg eventueel een scheut ketjap of olijfolie toe en schep het gerecht regelmatig om
  10. Serveer de bami met een gebakken ei, seroendeng, gebakken uitjes, een schaaltje kroepoek en een koud biertje

Tips

  1. Eventueel kan aan het gerecht een mespuntje sambal worden toegevoegd
  2. Serveer de bami eventueel ook met zelfgemaakte saté met satésaus. Tip: Yakitori kipspiesjes
  3. Vervang de kip af en toe eens door wokgarnalen of een in bloikjes gesneden dikke plak ham
  4. Tip voor ketjap: A TRADE MARK KETJAP MANIS
  5. Wokolie kun je zelf maken door 1 rode ui, stukken gember en 4 teentjes knoflook in olie bruin te bakken en de olie die overblijft te gebruiken voor Aziatische gerechten
  6. Gebruik voor mie de Italiaanse Linguine als de traditionele Tai Ming niet of moeilijk verkrijgbaar is
  7. Er zijn nepkoks op YouTube actief die prima (voorverpakte) kruiden en specerijen van Conimex, Go-Tan of Improba in de vuilnisbak gooien (sic!). Met deze ingrediënten is natuurlijk niets mis. Neem dit soort "koks" niet serieus, negeer ze en gebruik deze ingrediënten gewoon

Biertips


Westmalle Tripel, Duvel, Leffe Blond, La Trappe

Qǐng xiǎngyòng! 请享用

Verwante recepten:
Kruidige wokolie (website)

Bestand als PDF downloaden Recept downloaden (pdf)

Bami met omeletreeepjes

Bami met omeletreepjes en kroepoek

Bami met omeletreepjes

Beter één vogel op je bord, dan tien in de lucht
Wijn moet je niet bewaren, wijn moet je drinken

Op de pagina Links zijn verwijzingen naar websites met meer informatie over dit onderwerp te vinden.

Naar boven Naar boven

joopletteboer.nl raadt Ubuntu Linux aan.

© Copyright joopletteboer.nl 2003 - 2024 | Wijzigingen

eXTReMe Tracker